Dublin-İrlanda


Irlanda

Tarihte Vikingler tarafından kurulan şehir Dublin, Britanya'da yer alan İrlanda'nın başkenti. 1922'de Britanya'ya karşı bağımsızlığını ilan ediyor. Britanya oturum izni olanların vize alarak, ancak ücret ödemeden, ziyaret etmeleri gerekiyor. Dublin kelimesi İrlanda dilinde siyah havuz anlamına geliyor. İrlandalılar, İngilizcenin yanısıra kendi dillerini de konuşuyorlar. Gaelik olarak bilinen bir Kelt dili, sokaklarda iki farklı dilin yazılmış olduğunu da tabelaları inceledikçe fark ediyorsunuz zaten. Irish aksanı da İngilizcelerinden kendini belli ediyor. İngiliz sterlini yerine Euro kullandıklarını da belirtmeliyim. Havaalanından Airlink veya Aircoach otobüsleriyle şehir merkezine ulaşabilirsiniz.

Londra:keşfetmeyi sevenlere mekanlar

Londra'da turistik veya yerli olarak gezilecek yerlerden uzun bir  yazımda bahsetmiştim. Onun dışında günlük olarak ne yapabiliriz, nerelerde ne yiyebilir ne içebiliriz, buluşmak için güzel mekanlar var mıdır ya bir kitapçı aradığımızda nerede buluruz, belki fotoğraf makinesi satan bir yer belki de sanat eserlerini sergileyen bir dükkan ya da mühür damga yapıp satan ilginç bir yer, işte bunlardan da ara ara bahsetmek istiyorum ki sizlere de faydası olabilir. Keşfetmeyi seviyorum ve keşfedilmeyi  bekleyen yerler olduğunu düşünüyorum. Hadi bakalım bismillah.

Berlin:Türk memleketi

Berlin- Almanya

4 günlük Berlin gezimizde 2 günün yettiğini anladık Berlin için. Kalan 2 günde gerçekten sıkıldık. En ufak önemi olan yerlere bile gittik.

2. Dünya Savaşı'nda şehrin pek çok bölümü, hasar görmüş. Çok tarihi mekanları yok, hepsi yeniden yapılmış. Alman markası olan Mercedes'in mağazalarını görmeniz mümkün. Onun dışında Türklerin en çok işçi göçü vermiş olduğu ülke olduğu için Alamancıları rahatlıkla görebilirsiniz. Her an karşınıza Türkçe konuşan birileri çıkabilir.

Amsterdam/Hollanda: Kanallar şehri vs Günah şehri

Amsterdam

Hollanda'nın başkenti Amsterdam'a Brukselden otobüsle geçtik. Eşimin Boğaziçi'nden bir arkadaşı ve eşiyle buluştuk. Gezimize beraber devam ettik.

Uyuşturucu içenlerin çok olmasından ve Red light gibi bir yerinin bulunmasından ve eşcinsel evliliklerine izin verilmesinden kaynaklı olarak günah şehri olarak anıldığını tahmin ediyorum. Nitekim çoğu ülkede yasak olanlar burada yasal. Sokakların uyuşturucu koktuğuna şahit oluyorsunuz.

Brugge: Diyar-ı Masal العصور الوسطى

Brugge-Belçika

Paris'ten Brugge'e otobüsle geçtik. Normalde 2,5 saat sürmesine rağmen Paris trafiğinden çıkamadığımız için rötar yaptı. Ama ne kadar da yakınmış.



Paris: Şehr-i Moda

Paris-Fransa





Paris'e yolculuk Londra'dan otobüsle yaklaşık 7.5 saat sürüyor. GoEuro'dan istediğiniz yere uçak, tren, otobüs seyahatlerine bakabilirsiniz. Biz otobüs biletlerini ucuza bulmuştuk. Mesafe zaten Ankara-İstanbul arası yolculuk yapar gibi kısa ve gece binerseniz, sabah bir anda kendinizi Paris'te buluyorsunuz. Biraz Paris hakkında bilgi verelim:

Riga-Latvia/Letonya



Danimarkayla başlayan İskandinavya ve Baltık turumuz Letonya ile sona erdi. Tallinn'den Riga'ya otobüsle geçtik ve son şehrimiz Riga'yı tecevvul ettik.

Tallinn- Estonia


Tallinn

Helsinki'den Tallin'e yine gemi yolculuğuyla Viking Line ile ulaştık. Liman şehirleri olmaları ve birbirine yakın olmaları sebebiyle gemi yolculukları çok tercih ediliyor. Yine önceki gemimizle aynı büyüklükte bir gemiyle 2,5 saat yolculuk yaparak Tallin'e vardık. Tabii bu sefer gemide bir odamız yoktu. Geminin en üst katından denizi izleyerek yol aldık.



Helsinki-Finlandia



Stockholm'den Helsinki'ye geçişimiz 11 katlı ve binlerce yolcu taşıyan Viking Line Gabriella ile 16 saat boyunca sürdü. Kamaramızda uyumak son derece rahattı, nitekim ışığı kapattığınızda tam karanlık sağlıyor ve saati bilemiyorsunuz. Yine de biz uzun süre geminin üst katından Stockholm'e veda etmeyi seçtik. Eşimle birlikte güneşin batışını seyrettik. Gemi yolculuğumuzun rüya gibi olduğunu söyleyebilirim. Gemide market, restoran, alışveriş alanları, çocuklar için eğlence alanları ve aklınıza gelebilecek pek çok şey bulunuyordu. Biz daha çok dışarıyı izlemeye odaklanmıştık. Çünkü o güzel manzaraları kaçırmak istemedik.


Stockholm-Sweden/İsveç: Refah memleketi

İskandinavya Part 2

Stockholm videomuzu buradan izleyebilirsiniz:


Stockholm denince bizde en çok çağrışım yapan herhalde Stockholm sendromu olur, yani seni kaçıran kişiye aşık olma durumu. Stockholm sendromu da nerden çıkmış derseniz işte hikayesi şu şekilde: 1973 senesinde Stockholm'de yaşanan bir banka soygununda soyguncular rehineler alarak 6 gün boyunca polisle mücadele ediyor. Bir süre sonra rehinelerle soyguncular arasında güçlü bir bağ kuruluyor ve polis yardımını reddediyorlar. Hatta rehinelerden biri nişanlısından ayrılıp soygunculardan birinin hapisten çıkmasını bekliyor. Allah muhafaza. Ama tabi bir de şehir olan Stockholm var ki gezilmeye değer.

Bu gezimizi gerçekleştirebilmek için Kopenhag'tan Stockholm'e trenle seyahat ettik. Fakat, trenimizin 2 saat rötar yapması gezi vaktimizden çaldı maalesef. Biz yine de direndik ve akşam, pardon gece demeliyim, güneş batıncaya kadar planladığımız gibi gezdik.

İskandinavya Part1: Kopenhag- Denmark/Danimarka



Küçük bir sır: Yukarıdaki haritada tüylü kalemin ucu aslında Kopenhag'ı gösteriyor. Bu gezimizi fotoğrafı çektiğim zamanlar planlıyorduk. Kuzey Avrupa'da 5 ülkeye seyahat hazırlıkları yaptık.

Ey Kudus!



فلسطين/ FİLİSTİN
28-30.07.2016

Hangimiz çocukluğumuzdan bu yana Filistin mücadeleleri, eylemleri ve halkının cesaretleriyle büyümedik ki. Biz bombaları fotoğraflardan görürken onlar bombalara maruz kalıyorlar, yahudiler tarafından evlerinden çıkarılıyorlardı. Çocukluğumda Tv'den izleyip en çok hatırladıklarım yahudilerin yerleşimcilerin Filistinli aileleri evlerin zorla çıkardıkları, bu zulme direnen güçlü kadınlar ve bu zulm ortamının içine doğan kendisine silah yönelten askerlere karşı taş atan çocuklardı. Filistin'e gidip kardeşlerimize destek verenlere özenirdik hep. Çocuk yüreklerimiz şehitlerimize ağlardı, hep bir gün Filistin'e gidip Müslüman kardeşlerimiz gibi mücadele edip şehit olmak bu kutlu makama erişmenin arzusu içerisinde hayaller kurardı. Kalbimiz bir gün Çeçenistan'da bir gün Filistin'de, bir zaman sonra Irak'ta, şimdilerde Suriye'de. İslam öyle bir din ki kendisiyle dinden başka bağın olmadığı, hiç görmediği insanlara karşı sıcak hissettiriyor, onların acıları seni de yakıyor. Hele bir de çocuk kalbi o kadar temiz ki o yaşlarda kendi yaşıtlarını bu kadar cesur görünce yanlarında olmak istiyor.

ÜRDÜN: Bir Arapça macerası

الأردن /JORDAN

المملكة الأردنية ال
هاشمية



بسم اللّه الرحمن الرحيم

الحمد للّه رب العالمين، والصلاة والسلام على أشرف المرسلين، سيدنا محمد وعلى آله وصحبه أجمعين، ومن تبعهم بإحسان إلى يوم  الدين. أما بعد

Bu yazımda Edep tarafından düzenlenen, 2 aylık yaz Arapça eğitim programını ve Ürdün'de gezilecek yerleri anlatacağım, yer yer tavsiyelerde bulunacağım. Benden 1 sene önce, İsar'ın programıyla yine aynı programa katılan eşimin de tecrübelerinden yararlanacağım. Son olarak, Arapça'ya dair yazılarıma da buradan erişebilirsiniz.


İngiltere'de gezilecek şehirler


İngiltere'nin diğer şehirleri

İlk yazımda Londra'yı anlatmıştım.Şimdi ise İngiltere içinde gezilebilecek diğer şehirlerden bahsedeceğim.

Outline
1- Oxford
2- Cambridge
3- Bath
4- Southampton
5- Brighton
6- Birmingham
7- Manchester
8- Liverpool
9- Warwick ve Coventry

Arapça hakkında bilmemiz gerekenler

Arapça'yı anlatma- öğretme konusunda tamamen kendi metotlarımı uygulayacağım. Elbette hocalarımızdan gördüklerim, öğrendiklerim bana yardımcı olacaktır. Yalnız 4 yıl boyunca lisans hayatımda verdiğim Arapça derslerinde nasıl farklı bir metot kullandıysam şimdi de uslubum pek çok Arapça hocasından ve Arapça kitabından farklı olacaktır. Arapça'yı öğretmenin ve öğrenmenin pek çok yolu vardır elbet. Ben de anlatma sıramı, anlatma uslubumu, hatta yazma uslubumu bir şekilde oluşturdum. Tabi bunu Arapça öğrenen Türk talebelerin (bunlardan biri de daima benim) ihtiyaçlarına göre oluşturdum. Mesela öğrenmeye yeni başlayanlar verdiğim bilgilerin faydalı olduğunu söylüyor. Bir de anlatma sıram bir binanın temellerini oluşturmak gibi olacak. Mesela 8 çeşit muennes olmasına rağmen ben ilk başta 2 çeşidini öğreteceğim ki öğrenci temel bilgileri kavrasın. Hatta bazen öğrencilerime bir bilgi öğretiyorum ve o öğrettiğim bilgi onların seviyesine göre uygun olsun diye kuralı başka bir biçimde veriyorum. Öyle ki Arapça bilen biri yanlış öğretiyorsun diyebilir. Ancak tüm bilgiyi veremeyeceğimden bilgiyi o seviyeye uyarlayarak veriyorum. Öğrenci Arapça'da ilerledikçe yavaş yavaş o bilgiyi tamamlıyorum. Mesela kelimelerde cinsiyet, sayı bakımından kelimeler, belirlilik gibi konularda tüm kuralları bir anda vermeyim aralara yediriyorum diyebilirim.

Edinburgh: Doğal güzellikler şehri



İSKOÇYA/ SCOTLAND

UK'ın dört ülkesinden biri olan İskoçya'nın başkenti Edinburgh. Dikkat Edinbura diye okunuyor:)

8 Kasım 2016'ta gitmiştik.

Edinburgh'ya gitmeden önce İngiltere'nin İskoçya'yı işgal etmesiyle işgale direnen William Wallace önderliğinde İskoç halkını anlatan Bravehearth filmini izlemenizi ve tabi İskoçya tarihini de okumanızı tavsiye ederim. Filmin sonunda da Freedom diye bağıran William Wallace özgürlüğün sembolü oluyor. Zaten Edinburgh'da da William Wallace'la ilgili pek çok hediyelik eşya görebilirsiniz. İlgili kitapları, gezi yazılarını okuyup filmleri izleyip gitmek ziyaret edilen yerlere daha farklı bir gözle bakmayı sağlıyor.

Arapça: Nasıl öğrenilir? Kaynaklar

ARAPÇA: Nasıl öğrenilir?

بسم الله الله الرحمن الرحيم

İnşallah blogumun bu kısmında Arapça adı altında ''Bir dil nasıl öğrenilir''i anlatacağım, Arapça kaynaklar vereceğim ve sonrasında Arapça'yı anlatmaya başlayacağım. Bu yazımda metodları ve yeterli kaynakları bulabilirsiniz. İnşallah faydalı olur.

ENDÜLÜS الأندلس: Medeniyetin beşiği

Outline

Endülüs (Genel)
İşbiliye (Sevilla)
Kurtuba (Cordoba)
Gırnata (Granada)
Malaga

Medeniyet denilince akla ilk gelen yerdir Endülüs. Günümüzde İspanya'nın özerk bir bölgesi iken, aslında İberya'da kurulan köklü bir tarihtir. 711 yılında Tarık b. Ziyad'ın savaşta ricat olmaması için kendi gemilerini yaktırıp fethettiği bu topraklarda dünyada görülmemiş bir medeniyet kurulmuş. Nitekim Türkçe'deki gemileri yakmak deyimi de buradan gelir. En parlak dönemini ise Endülüs Emevileri döneminde yaşamışlar. Kurtuba, Bağdat ve Kahire'den sonra dünyada 3. önemli bilim merkezi haline gelmiş. Hatta Avrupa bilim ve sanatının bazı temelleri de o dönemde atılıyor. O dönemde Avrupa'da sadece papazlar ve liderler okuma yazma bilirken, Endülüs toplumunun neredeyse hepsi okuma yazma biliyormuş. Şehircilikte dönemini aşan Endülüs, ''convivencia'' adıyla Müslüman, Hristiyan ve Musevilerin bir arada yaşayabileceğinin simgesi olur. Hatta Sefarad Yahudileri (Endülüs'ten Osmanlı'ya sığınan yahudiler), yahudilerin altın çağı/ Golden age of Jews olarak bilinen dönemi yaşamışlar. 1492'de ise iç karışıklıklar yüzünden Arapların hakimiyetinden ayrılan topraklarda Müslümanların varlığı Moriskoların(zorla Hristiyan olan dışarda Hristiyan gibi davranıp, evde İslami hayatına devam edenler) 1609 yılında İspanya'dan sınır dışı edilmesiyle tamamen son buluyor.

Barcelona: Gaudi'nin eseri: 11 günlük İspanya turunun başlangıcı

İSPANYA 

31.12.2016-11.01.2017 tarihleri arasında gezdiğimiz İspanya'ya dair bilgiler vereceğim. Bu yazıda Barcelona'dan bahsediyorum, bir sonraki yazımda Endülüs'ten bahsedeceğim. Vizeye Londra'dan başvurduğumuz için daha kolay oldu, 2 gün içerisinde çıktı. Ancak 11 günlük gezimiz için tam 11 günlük Shengen vizesi verdiler. Hem de dilekçemizde bir sene boyunca İngiltere'de olduğumuz için Avrupa'yı ara ara gezeceğimizi belirtmemize rağmen.

Londra/İngiltere: Ne yapılır, nereler gezilir? 126 Öneri



"İlk kez girdiğim Saint Paul Katedrali'ni Süleymaniye'yle, hala her gittiğimde ziyaret etmeye çalıştığım Charing Cross'daki sahafları Beyazıt'taki sahaflarla, Thames nehrini Boğaziçi ve Haliç'le, Oxford Street'i İstiklal Caddesi ile, Piccadily Circus'u Taksim Meydanı'yla karşılaştırırken, şehirlerin insani/evrensel ortak özüyle medeniyetsel farklılıklarını anlamaya çalışıyordum."

                                                                                   Ahmet Davutoğlu, Medeniyetler ve Şehirler

20.10.2016'dan bu yana yaşadığımız Londra'yı başta genel özellikleriyle sonra da kategorilere ayırarak sizlere anlatamaya çalışacağım. Londra'yı ziyaret etmek isteyenler, burada yaşamayı düşünenler, ya da sadece buradaki hayatı merak edenler için faydalı bir blog olur inşallah.