Amsterdam/Hollanda: Kanallar şehri vs Günah şehri

Amsterdam

Hollanda'nın başkenti Amsterdam'a Brukselden otobüsle geçtik. Eşimin Boğaziçi'nden bir arkadaşı ve eşiyle buluştuk. Gezimize beraber devam ettik.

Uyuşturucu içenlerin çok olmasından ve Red light gibi bir yerinin bulunmasından ve eşcinsel evliliklerine izin verilmesinden kaynaklı olarak günah şehri olarak anıldığını tahmin ediyorum. Nitekim çoğu ülkede yasak olanlar burada yasal. Sokakların uyuşturucu koktuğuna şahit oluyorsunuz.


Bisiklet kullanımının yaygın olduğunu görüyoruz bu şehirde. Şehirde 600 bin kayıtlı bisiklet varmış, neredeyse nüfüsün tamamı. Hatta anne babalar bisikletlerine bebek koltuğu taktırıp bebekleriyle de seyahat edebiliyorlar. En çok haklar da bisikletlilere ait. Bisiklet yolları da kimi zaman çoğunlukta kalıyor. Biz yürüyerek her yeri rahatlıkla bitirdik. Yarım gün bile yetiyor bu şehri gezmek için. Ayrıca Flemenkçe konuşulan bu şehirde EU üyeliğinden dolayı euro kullanılıyor. Toplu taşımalarda ise sıkı bilet kontrolü yapılıyor.

Gezilecek yerler

1- Kanallar

Amsterdam deyince akla ilk gelen yerler de kanalları oluyor elbet. Bu kanallar şehrin her yerini sarıyor, kanallar şehri de denebilir.

Hollanda topraklarının büyük bşr kısmı deniz seviyesinin altında olduğundan denize setler çekilip kanallar yapılmış. Yani aslında sel bassa ülke sular altında kalır.





2-Vondelpark



Manzarasıyla bizi kendine hayran bırakan, Subhanallah dedirten Vondelpark, Amsterdam'ın en büyük ve en meşhur parkı. Van Gogh ve Rijksmuseum'a yakın bulunuyor. Bir baba ve oğulun tasarladığı parka insanlar kitap okumak, müzik dinlemek, yürüyüş yapmak, güneşlenmek, köpeklerini gezdirmek için geliyor. Biz de kendimizi güzel kareler almaktan alıkoyamıyoruz.

3-Dam meydanı

Amsterdam'ın merkezinde yer alan, şehrin meşhur meydanı. Meydanda Kraliyet Sarayı, Madame Tussauds Müzesi, Ulusal Anıt ev Nieuwe Kerk bulunuyor. Alışveriş yapılabilecek olan Damrak Caddesi de bu meydana bağlanıyor. Bu meydanın hikayesi ise söyle: 13. yy'da şehrin suya batmasını önlemek adına Amstel Nehri'ne bir baraj inşa edilmiş. Bir zamanlar balık pazarı olarak kullanılmış. 60lı yıllardan bu yana hippileri ile ünlüymüş. Meydan turistlerin yoğun ilgi gösterdiği yerlerden, gün boyu hareketli bir alan. Güzel havalarda sokak sanatçıları meydanı boş bırakmıyor. Biz de meydandan kanalımız için çekim yaptık.



4-Kraliyet sarayı

Günümüzde kraliyet törenleri, yabancı devlet başkanlarının resepsiyonu, resmi resepsiyonlarda kullanılan saray 17. yy'da ilk başlarda sulh yargıçları için belediye binası olarak inşa edilmiş. Daha sonraları Hollanda Kraliyet sarayı olmuş. Pazartesi günleri hariç halkın ziyaretine açık bulunuyor.














5-Anne Frank'ın evi

Anne Frank, 2. Dünya savaşı sırasında nazilerden saklanan yahudi iki ailenin yaşadıklarını not etmiş kızları. Hatta Freedom Writers filminde Anne Frank'ın günlükleri üzerinden olaylar döner.



6-Jordan Mahallesi

Eskiden working class'ın yaşadığı bir mahalleymiş. Şimdi ise pahalı dükkanların olduğu bir yer haline gelmiş. Etrafında Art galerilerileri ve restoranlar yer alıyor.



7-Hollanda Diyanet Vakfı

Hollanda, Türkler tarafından bu kadar göç alınca Diyanet'i de orada görmek şaşırtıcı olmuyor tabi. O civarlardayken namazları burada kılmak makul görünüyor. İlginç yanı iise kiliseden camiye çevrilmiş olması. Kiliseler satılığa çıktığında bu kiliseyi de diyanet alıyor ve camiye çeviriyor.



8-Ayasofya Camii



Araştırdık ve karşımıza bir Türk Camii çıktı. Yalnız Ayasofya ismi değil kanalın hemen yanında bulunan caminin manzarası da bizi şaşırtıyor. Namazları burada kılalım diyoruz.

I am sterdam yazısının önünde fotoğraf çekmeyeni dövüyorlarmış. Biz de bu kervana katılalım dedik.






9-Red Light District

Bu bölge akşamları genel evlerin aktif işlediği bir bölge. Biz de gündüz temizken gitmeyi tercih ettik kötü bir manzarayla karşılaşmamak için.

10- Pazarlar

Dolaşırken denk gelebileceğiniz pazarlar. Street food bulabileceğiniz güzel yerler. Bu tarz pazarları dolaşmayı çok severim. Felafil dürüm, tatlılar, farklı mutfaklara ait yiyecekler bulunabilir.



Diğer yerler: Rijksmuseum , Van Gogh Museum

Ne yenir

Peynirciler

Deniz ürünleri ağırlıklı beslenen ülkede peynir çeşitleri de oldukça meşhur. Farklı peynirleri sevenler için tatmadan geçmemelerini öneririm. İçerisinde domuz veya etle ilgili bir şey olup olmadığını sormak lazım. Ben eski kaşar ve peynir tiplerini sevmediğim için bir parça denemekle yetindim ve sevmedim.

Amsterdam Cheese Company

Başka peynir dükkanları da bulunuyor.



Humuslu ve ton balıklı bagel

Suits dizisini izleyenler Harvey Specter'ın sürekli bagel aldığını hatırlar. Ülkesinde simit gibi bir yiyeceğe sahip olan bir milletin Amerikan bagelına tamah edeceği düşünülemez. 😃 Yine de tatmak gerek.



Poffertjes

Bilmediğimiz bir tatlı değil. Çok küçük kreplerden oluşuyor.



Kreplerin üzerine çilek ve çikolata da alırsanız en güzel tatlı oluyor.



Waffle

Yanlış  görmediniz Bim'de satılan Hollanda waffle'ı. Zaten sevmediğim için ucundan bir bakıyorum tadına, yine sevmiyorum. 😅 Hayırlısı.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder