New New Yorker:82 gezilecek yer



New York City or State?

New York deyince hepimizin aklına şehir olan hatta direkt olarak Manhattan bölgesi gelir. Ancak aslında hem bir eyaletin adı hem de o eyalette bulunan bir şehrin adı. Eyalette Albany ve Rochester gibi bilinen şehirler de bulunuyor. New York şehrinde beş ana bölge (borough deniyor) bulunuyor: Manhattan, Brooklyn, Queens, Bronx ve Staten Island. Borough New York şehrine bağlı, county tabiri ise New York eyaleti yönetimine bağlı oluyor. En ünlü bölge, bir ada olan turistik merkezlerin çoğunu bulunduran Manhattan bölgesi. Manhattan, New York'un kültür, ticaret ve finans merkezi. Pek çok üniversite, müze ve ünlü simge yapılara ev sahipliği yapıyor. İsmi ise birçok tepeden oluşan ada anlamına geliyormuş. Fox ve NBC gibi büyük medya kanallarının merkezi de bu bölgede bulunuyor. En bilindik yerleri ise Times Meydanı, Özgürlük Heykeli, Central Park ve Wall Street. Hepsinden tek tek bahsedeceğiz. Daha net bir şekilde hatırlamamız için turistik harita da ekledim. New York aslında mastır yaptığım şehir olduğu için sık sık oraya seyahat ediyorum. Bu nedenle gezilecek yerler dışında buradaki hayatla ilgili gözlemlerimi de aktaracağım.






New York şehri bu ülkenin en kalabalık şehirlerinden biri ve aynı zamanda en çok turistik noktaya sahip şehri olduğunu da söyleyebiliriz. Dünyanın ekonomik açıdan en güçlü şehri. Komşu eyalet olan New Jersey'de veya diğer bölgelerde oturup New York'a çalışmaya gelenler çok oluyor çünkü Manhattan'da hem kiralar çok yüksek hem de evler eski. Üzülerek New York'un fareleriyle, sokaklarındaki yığınla çöpleriyle ve kirli ve eski metrolarıyla da ünlü olduğunu belirtmeliyim.

New York pek çok filmin de çekildiği bir şehir olduğu için hepimiz manzaraları bir yerlerden hatırlıyoruzdur. Mesela Evde Tek Başına 2: New York ( (Home Alone 2: Lost in New York) bölümünü izlemeyenimiz yoktur. Yılbaşında lapa lapa yağan karı ve Kevin'ın maceralarını unutmak pek de mümkün değil. Filmde bir de şu anki Amerikan başkanı Donald Trump'ın rol aldığı kısacık bir sahne var: Kevin ona lobiyi soruyor. Kevin'ın girdiği otelin sahibi Trump ve filmde gözükmek şartıyla tüm set ekibine ücretsiz konaklama sunduğu söyleniyor. Bundan 28 yıl sonra başkan oluyor ve Kanada filmdeki o sahneyi sildirtiyor. Bu da ilginç bir hikaye. Alicia Keys'in New York  şarkısını dinleyerek okuyabilirsiniz blogu. Amerika'ya gelmeden önce bizi motive eden bir şarkıydı. Geldiğimizde ise Amerika'nın gerçek yüzünü gördük.

New York hakkında bunları biliyor muydunuz?
1-New York'un takma adı The Big Apple yani Büyük Elma. Bu ismi 1970lerde alıyor. 1920lerde New York'ta civarında araba yarışlarında verilen ödüllerden dolayı bu ismi alıyor. 
2-Bir diğer takma adı da the Capital of the World yani Dünya'nın Başkenti. 
3-1615 yılında Hollandalıların Manhattan'a yerleşmesiyle kurduğu şehrin adı New Amsterdam iken, 1664 yılında İngilizler alınca şehrin adını Yeni York anlamında New York koyuyorlar. York normalde İngiltere'den bir şehrin adı. 
4-Amerika'nın herhangi bir bölgesinde göre New York'ta 7 kat fazla kahve tüketiliyormuş.
5-Times Meydanı'nda bina sahibi olan herkesin ışıklı tabela asması zorunluymuş. 
6-New York'un simgesi Özgürlük Heykeli'ni Fransa hediye etmiştir.
7-Amerikan bayrağını bir lise öğrencisi tasarlamıştır. Robert G. Heft’in, 1958’de lisede okuduğu sırada bir proje kapsamında bayrak tasarımı yapmış ve ABD Kongresi tarafından kabul edilmiştir. İlk halinde bulunan 13 yıldız İngiliz sömürgesinden kurtulan 13 koloniyi temsil ediyordu. 


Google Maps ve City Mapper'dan kolaylıkla nasıl gidebileceğimizi buluyoruz.

Manhattan

Aşağıdaki fotoğrafı helikopterden çekmiştim.




























İlk İzlenim

Bizim ilk geliş tecrübemiz aktarmayla olmuştu. 24 saat yolculukla New York John F. Kennedy havaalanına iniş yaptık ve havalanının kapısından çıkar çıkmaz bizi inanılmaz bir kaos karşıladı. Ankara Aşti bile böyle değil. Arabalar, taksiler geçmeye çalışıyor, insanlar vasıta bekliyor, polis sürekli müdahale ediyor. Böyle bir başlangıç yapacağımızı tahmin edemezdim. Uygulamalardan bir çeşit taksi çağırdık ancak kimi çağırdıysak bulamadı, ya da bulunduğumuz yere giremedi ve gitti. Bir süre internet paketimizle de sıkıntı yaşayarak taksi çağırmaya devam ettikten sonra sonunda biri geldi ve valizlerimizi de yerleştirerek bindik. Bizim '' I'm from New York' dinleyerek geldiğimiz New York bu olmasa gerekti.



Yukarıda belirttiğim gibi turistik noktalar Manhattan bölgesinde toplanıyor. Bu nedenle biraz Manhattan'dan bahsedelim. Upper/yukarı, Middle/orta, Lower/ aşağı Manhattan olarak üç kısma ayrılmış ada. Trafiğin yoğun ve park ücretlerinin pahalılığından metro ağının yaygınlığından dolayı, aynı zamanda çoğu insanın buraya çalışmaya, okumaya gelmesi ve ailesinin burada yaşamamasından dolayı toplu taşımayı kullanması çok yaygın. New York dışında yaşayan bir Amerikalı'nın arabaya muhakkak ihtiyacı oluyor, ancak burada tam tersi araba kullananların hayatı daha da zorlaşabiliyor, tabi maddi durumu hayli yerinde ise durum başka. New York'ta toplu taşıma kullanma oranı %70, Amerika'nın geri kalanında ise %5miş. Bu bilgi özellikle metro kullanımı konusunda bizi yeterince aydınlatıyor sanırım. New York metrolarından bahsedecek olursak, dünyanın en eski metro sistemi olduğu için gerçekten de eski ve son derece kirli olduğunu söyleyebilirim. Belediyeler aslında istasyonları yenileyebilir, bakımını iyi yapabilir, ancak yeterli çalışma yapılmıyor. Amerika'da devlet anlayışı gelişmediği için hizmetlerde de sıkıntılar yaşanıyor. Kapitalist sistemin getirdiği 'yalnızca parası olana adamakıllı hizmet veririz mantığı' her yerde kendini hissettiriyor. Metrolarda bile daha varlıklı kesimin yaşadığı yerlere gittikçe iyileşmeler görülüyor (örneğin Hudson Yards). Metro hatları direkt harflerle veya rakamlarla isimlendiriliyor: Q, F, L, 1, 5, 8 line gibi. Her biniş $2.75 tutuyor. Metrocard kullanılıyor. Bu kart hem metrolarda hem otobüslerde geçerli. Kart ücreti $1.

Manhattan'ın şehir planlaması kuzey-güney yönünde bulvarlar (avenue), doğu batı yönünde caddeler (street)'den oluşuyor. Çok düzenli şehir planlaması olmasına rağmen, gökdelenlerin gökyüzünü kapatması ve onulmaz kalabalıklığıyla insanı sıkan bir şehir havası var. Binalar üzerine geliyormuş ve boğuluyormuş hissi veriyor. Bir de o binaların arasında insan kendini küçücük hissediyor, nitekim öyle de. Şehirdeki bölgelerde ve Amerika'nın kalanında da pek çok yerin isminin İngiltere'deki yerlerle aynı olduğunu görüyoruz. Zaten ataları onlar olduğu için, Avrupa'dan buraya göç ettikleri için isimleri de bildikleri isimler koymalarını, onları kopyalamalarını doğal karşılıyoruz.

Mekanları birbirine yakınlık sırasına göre yazdım. 

Gezilecek yerler
Başlıca Turistik Noktalar
1-Times Square
2-Broadway
3-5th Avenue
4-Central Park
5-Edge
6-Empire State Binası
7-Rockefeller Center Top of the Rock
8-One World Trade Center/Freedom Tower and Observatory
9-9/11 Memorial South Pool
10-Oculus Center
11-New York Public Library-Stephen A. Schwarzman Building
Financial District
12-Wall Street
13-New York Stock Exchange -Charging Bull
14-Summit-One Vanderbilt
15-National Museum of the American Indian
16-Battery Park
17-Staten Island Ferry
18-Statue of the Liberty/Özgürlük Heykeli
19-Doyer's Street
20-Columbus Park
21-Chinatown/ Çin mahallesi
22-Little Italy/Italyan mahallesi
23-SoHo
24-Washington Square Park
25-Islamic Center at NYU
26-New York University
27-The New School 
28-Union Square Park
29-Holiday Market
30-Flatiron Building
31-Madison Square Garden
32-Penn Station
33-Sky Escalator 
34-New York Times Gazetesi
35-Grand Central Station /Terminal
36-Chrysler binası
37-Bryant Park
38-Apple Mağazası 5th Avenue
39-Brookfield Place
40-Macy's (Thanksgiving Parade)
41-Metropolitan Museum of Art (The Met)/Metropolitan Sanat Müzesi
42-MoMa Museum of Modern Art/ Modern Sanat Müzesi
43-American Museum of Natural History/Amerikan Doğa Tarihi Müzesi
44-Solomon R. Guggenheim Müzesi
45-Port Authority
46-High Line 
47-Chelsea Market
48-Little Island
49-Greenwich Village
50-Harlem
51-Masjid Malcolm Shabazz 
52-Columbia University
53-Riverside Park
54-Pier 45 at Hudson Park
55-Helikopter turları
56-New York limanı
57-St. Patrick Katedrali
58-Coney Island
59-Ellis Island
60-Bronx Zoo
61-Birleşmiş Milletler
62-Brooklyn Bridge/ Brooklyn Köprüsü
63-Dumbo (Brooklyn)
64-Manhattan Bridge
65-Williamsburg Bridge
66-Domino Park (Brooklyn)
67-Edgewater (New Jersey)
68-9/11 Memorial Weehawken
69-Pier C/Hoboken
70-Liberty State Park
71-Islamic Center of New York
72-Magnolia Bakery
73-Roosevelt Island Tramvay teleferik deneyimi 
74-Türkevi
75-Gantry State Plaza Park (Brooklyn)
76-Pier A Park (Hoboken New Jersey)
77-Exchange Place (New Jersey)
78-Grand Bazaar (Manhattan)
79-Tous Les Jours (Kore hamur işleri)
80-NY Murals
81-Harry Potter 
Zeppole Bakery
Burger World
82-New York'ta kutlanan özel günler
        1-Halloween/Cadılar Bayramı- Halloween Parade
        2-Thanksgiving/Şükran Günü -Macy's Thanksgiving Parade
        3-Christmas zamanı
        4-Yılbaşı-New Year's Eve
        5-İtalyanların San Gennaro Festivali
83-Water's soul by Jaume

Denenmiş Rota önerileri yayan
        1.Gün 4 kişilik anne babayla gezi arabayla, arada inip yürüdük
  • 9/11 Memorial Weehawken
  • Battery Park'tan Özgürlük Heykeli izle
  • Financial District:Wallstreet-Boğa Heykeli-NY Stock Exchange
  • 9/11 Memorial, Pool , One World Trade Center-Oculus Center
  • Chinatown
  • Assafa Islamic Center'da öğle namazı
  • Little Island-yemek ye
  • Chelsea Market
  • High Line'da yürüyüş, sonunda trenleri gör ve Vessel
  • Evliya Mescidi'nde ikindi namazı
  • Times Square
  • Rockefeller Center
  • Lego Store
  • Islamic Center of Mid Manhattan'da akşam namazı
  • Halloween Parade-6th Avenue'de saat 7pm'de.
  • Gece Manhattan Manzarası Hoboken/New Jersey'den

Denenmiş Rota Önerileri Bisikletle
Sadece haftasonu geldiğimizde New York'ta nereleri gezdik:Cuma gece yola çıkıp bir gece kaldık. 
     Cumartesi:
  • Edgewater'da kaldık
  • West village'da arabayı park ettik
  • High Line
  • Chelsea Market
  • Bisikletle day pass $15 for 24 hours
  • Magnolia Bakery
  • Soho
  • Broadway
  • Columbus Park
  • China Town
  • Doyers Street
  • Little Italy
  • Washington Square
  • Islamic Center at NYC denedik almadılar pandemiden
  • New School mezuniyet fotoları
  • Grand Central Terminali
  • Chrysler Binası
  • Times Square
  • 9/11 Memorial Weehawken (NJ)

     Pazar:
  • Hoboken (NJ)
  • Pier C (NJ)
  • Liberty State Park (NJ)
  • Helikopter turu-
  • Oculus
  • World Trade Center
  • 9/11 Memorial South Pool
  • Wall Street
  • Stock Exchange
  • Charging Bull
  • Brooklyne Bridge
  • Brooklyne Bridge Park
  • Manhattan Bridge 
  • Empire Fulton Ferry State Park
  • Main Street Park 
  • Dumbo House
  • Dumbo 
  • The Vessel-Hudson Yards

Park yeri meselesi

Çok kalabalık bir şehir olduğu için elbette her yer arabalarla dolu ve park yeri bulmak çok zor. Çok sayıda paralı otoparklar var ancak onlar da çok pahalı. Best Parking diye bir uygulama var. Oradan street parking seçip-free parking olan yerlere bakılabiliyor. O şekilde bulmak biraz zahmetli olsa da çıkan araçlar olduğunda yerlerine park etmeniz güzel olabiliyor. Biraz nasip işi. 




1-Times Square



New York deyince belki de akla ilk gelen yer Broadway ve 7th Avenue (7.cadde) kesişiminde bulunan Times meydanıdır. Yaz kış daima hareketli, kalabalık, cıvıl cıvıl bir meydan. Hatta yazın adım atacak yer kalmıyor. Eskiden Vanderbilt'in at pazarıymış burası, 'eskiden buralar dutluktu' misali. Tiyatro reklamları ve elektrik reklamlarının yer almasıyla halkın ilgisini çeken renkli bir meydan olmuş ve şimdilerde dünyaca ünlü bir meydan haline gelmiş.



Broadway müzikalleri, lüks otelleri, restoranları, renkli ışıklı reklamlarıyla, film stüdyolarıyla ziyaretçilerin ilgi odağı olmuş bile. Burada pek çok film ve dizi çekilmiş. Bir anlamda buraya New York'un kalbi deniyor. Özellikle sıcak havalarda doya doya gezebileceğiniz bir meydan. Kırmızı merdivenlerde fotoğraf çektirmeden de ayrılmayın.

Bu fotoyu Halloween günü almıştım. October 31, 2021. 












2-Broadway

Tiyatro ve müzikalleriyle ünlü bölge geniş yol anlamına gelen Broadway olarak isimlendirilmiş. İlk sahnesi 1840 yılında kurulmuş. Biz Londra'da The Phantom of the Opera'dan Alaaddin'e kadar pek çok tiyatro ve müzikale katıldığımız için burada tekrar gitmeye gerek duymuyoruz.







3-5th Avenue/ 5 numaralı bulvar

Benim üniversitemin de üzerinde bulunduğu Manhattan'ın en ünlü bulvarı. Washington Square'den Harlem Nehri'ne kadar uzanan uzun bir bulvar. Manhattan'da caddeler ve bulvarlar numaralarla isimlendiriliyor: 5th Avenue, 8th Avenue, 14th street gibi. Burada her şeyi numaralandırıyorlar, metro hatları da bu şekilde isimlendiriliyor demiştim hatırlarsanız. Avenue, street ve boulevard kelimeleri ayrı ayrı kullanılıyor burada ama herhalde avenue için bulvar çevirisi daha uygundur. 5th avenue boyunca ünlü markaların mağazaları, diğer alışveriş mekanları, üniversiteler ve kafeler bulunuyor. Ayrıca Apple'ın camdan yapılmış ironik mağazasını da bu yol üzerinde görüyoruz.

Üniversitem, 5th Avenue üzerinde olduğu için önünden bakınca Empire State görünüyormuş. Biraz geç fark etsem de her çıktığımda gözüme çarpmaya başladı.





























Fotoğraf üniversitemin bulunduğu konumdan. 5th avenue üzerinde olduğu için Empire State de tamamıyla görünüyor. Akşamları da kırmızı ışıklarla donatılıyor Bir gün de binayı da alacak şekilde çekip ekleyim.





























4-Central Park

Amerika Birleşik Devletleri'nin en çok ziyaret edilen kent parkı olan Central Park 4 km uzunluğa sahip. Haritadan bakınca neredeyse Manhattan'ın yarısını kaplıyor zaten. Park içerisinde pek çok bitki ve hayvan türü bulunuyor. Yürüyüş yapanlar, koşu yapanlar, at arabasıyla veya bisikletlerle seyahat edenler, piknik yapanlar kısacası kimi ararsanız bu parkta. Yemyeşil atmosferiyle insanın içini açan New York'un hengamesini bir nebze unutturan am bir o kadar da canlı, cıvıl cıvıl bir park. Londra'daki Hyde Park gibi biraz da. Park o kadar büyük ki içerisinde müzeler, oyun alanları ve farklı yapılar da bulunuyor. Youtube kanallarından izlediğimiz kadarıyla da görüyoruz ki at arabalarını kullanan pek çok Türk çalışan var ve bu işi uzun süredir yapıyorlar. Ancak at arabaları pek de makul bir ücretle değildi diye hatırlıyorum.



Dış mekan fotoğrafı, videosu çekmek isteyenlerin bir numaralı adresi sanıyorum Central Park olacaktır.


Central Park, Manhattan'ın tam ortasında oldukça büyük bir park. bu nedenle içinde çeşitli çeşmeler, oyun alanları, kale ve başka türlü yapılar bulunmakta. 

North Kısmı

Sonbaharda, özellikle Kasım sonunda ağaçların renkleri bizi mest etti adeta.




Central Park'ın hep farklı bir yerini keşfediyoruz. Woodman's Gate'ten girdiğimizde :




Bethesda Terrace

Avrupa usulü heykellerle donanmış bir çeşmenin bulunduğu bir seyir alanı. Central Park'ın merkezinde. muhakkak görülmesi gereken bir yer. Biz evlilik yıldönümümüzde gitmiştik. Arkada biri keman çalıyordu. Hava güneşliydi. Bunlar bana çok huzurlu gelmişti. Belki de İngiltere'de yaşadığımız dönemleri hatırlattı.


Upper Manhattandan lower Manhattan'a giden Central Park'a inen yol yalnızca authorized araçlara özel. Ancak doğu-batı yönünde parkı kesen yoldan özel araçlar da geçebiliyor. 

Wagner Cove


Bethesda'dan sonra geçerken görmüştük bu köprüyü. 






Belvedere Kalesi



5-Edge
Empire State'de demirler manzarayı engellediği için şehri en güzel seyir yeri Edge diye duyum aldık. Hep aklımızda olan bir yerdi. High Line'da yürürken hep görüyorduk balkonunu. Biz de Selim'in ailesiyle birlikte çıkmaya karar verdik. 100.katta bulunan seyir terası oldukça güzel bir manzaraya hakimdi. AVM'nin 4.katından ayrı bir asansörle biletinizi okutarak çıkabiliyorsunuz. Kişi başı $45.


Balkonda küçük bir kısmını tamamen camdan yapmışlar ve 100.kattan aşağıyı seyretmek insana çok başka korku duyguları yüklüyor. İnsanlar çok korkmasın diye küçük yuvarlak beneklerle donatmışlar camı.


Merdivenlerin olduğu yerde manzara bu şekilde. New Yorker binasını da görebiliyoruz. 

Her bir köşesinden manzarayı çektim.


Merdivenlerden görünen o harika manzara


En ikonik ve heyecan verici köşesi burası heralde. 

Burası da balkonun bir üst katı. Buradan da harika bir manzara var ve alt kattaki asansörde çok sıra olurken üst kattaki asansörü pek kimse bilmediğinden sıra beklemeden aşağı katlara inebiliyorsunuz. 



6-Empire State 

Manhattan'ın en yüksek binası (102 katlı). 1931 yılında yapılmış. 86. ve 102. katlarından seyir alanına $37 ödeyerek ulaşabilir, New York manzarası seyredebilirsiniz. Pahalı olduğu için bu manzarayı yüksek katlı başka bir binadan veya restoranda bir şeyler yiyip içerken izlemek daha mantıklı olabilir.



7-Rockefeller Center/Top of the Rock

Burası 19 uzun binadan oluşan bir merkez. Zengin ve ünlü bir aile olan Rockefeller ailesi adıyla anılan binaların yapımı 1930'da başlıyor ve Art Deco tarzında inşa ediliyor. 70. kattaki seyir terasına çıkmak  $36. En üst katı olan teras 360 derecelik şehir manzarası sunuyor. Alt katı alışveriş merkezi, üst katlar ise iş merkezi. NBC stüdyoları da bu binada bulunuyor. Alışveriş yapmak için de uğrak nokta olabilirken bir yandan da yılbaşına doğru buz pateni yapmaya gidilebilir. Her yıl yılbaşında Rockefeller Center'ın merkezinde bir meydanda Noel ağacı kuruluyor ve pek çok turist ve yerli halkın akının uğruyor.



8-One World Trade Center and Observatory

Bu gökdeleni dizayn eden mimar aynı zamanda Burj Khalifa'yi de tasarlamış. Empire State ve Rockefeller Center gibi bir seyir terasına sahip. Eskiden adı Freedom Tower (Özgürlük Kulesi) olarak bilinirmiş. 11 Eylül saldırıları sırasında Dünya Ticaret Merkezi'nin ikiz kuleler(Twin Towers) olarak bilinen güney ve kuzey kuleleri yıkılıyor.



9-9/11 Memorial South Pool



10-National September 11 Memorial and Museum

11 Eylül 2001'de kaçırılan iki uçağın  New York'taki Dünya Ticaret Merkezinin kuzey ve güney ikiz kulelerine çarpmasıyla kulelerde yangın çıkması ve 2 saat içinde yıkılmalarının üzerine yerine anma müzesi kuruluyor ve bu müze o dönemi hatırlatmak ve yaşananları anlatmak için kuruluyor. 11 Eylül saldırılarından sonra dünyada güvenlik politikalarında ve diplomasi alanında pek çok değişiklik yaşanıyor. Amerika, Afganistan ve Irak'ı işgal ediyor ve Amerika'da Müslümanlara karşı işlenen suçlarda 50% artış görülüyor (PEW 2017).

11-Oculus Center


11-New York Public Library-Stephen A. Schwarzman Building

53 milyon eserle Washington DC'deki Library of Congress'ten sonraki ABD'deki en büyük 2. kütüphane ve British Library'yi de sayarsak dünyadaki 3. büyük kütüphane sayılıyormuş. Kütüphane özel olarak yönetilip devlet desteği olmaksızın finanse ediliyor. Zaten bu ülkede devletin desteklediği bir şey de bulamazsınız. Yolları bile arazi vercekleri kurumlara yaptırıyorlar.



Biz Manhattan'dakine gittik ama Bronx ve Staten Island'ta da şubeleri varmış. Arada okuldan sıkılıp da ders çalışmak için farklı mekan arayanlara yeni bir seçenek sunuyor. Ancak daha çok turistlerin ilgisini çekiyor. Duvarlarındaki motiflerden heykellere kadar görülmeye değer bir yer. Hem burada yaşayanlar için hem de gezginler için güzel bir alternatif.



Binanın mimari özellikleri kitaplardan daha çok ilgi çekiyordu resmen.

 




Financial District

11-Wall Street

Wall Caddesi 8 blok boyunca uzanan New York'un finans bölgesi (Finance District) olarak ünlenen bir cadde. Zamanla ABD'nin tamamında finans merkezleri olarak kullanılan bir mecaz-ı mürsel (metonym) oluyor.  Bu ismi kullanan Wall Street Journal da dergi olarak yakından tanınıyor. Cadde üzerinde American Stock Exchange, the New York Merchantile Exchange, the New York Board of Trade gibi büyük finans merkezlerini görebilirsiniz.



Borsa kurulmadan önce insanlar hisse alıp satmak için Wall Street'te bir ağacın altında buluşurlarmış. 1792 de birkaç iş adamı tarafından dünyanın ilk borsasının kurulmasıyla Wall Street oluşmuş. 
Bear market: hisselerin düşmesi, ayı saldırırken pençesini takıp indirirmiş karşıdakini o yüzden verilmiş isim. 
Bull market:hisseler yükselirken, boğanın düşmanıyla boğuşurken boynuzuyla havaya kaldırmasından dolayı verilmiş isim. 

12-New York Stock Exchange

Sadece ABD'nin değil tüm dünyanın finansal merkezi olan ve ekonomiyi yönlendiren bir merkez burası. Hisselerini satmasıyla maalesef ki bir anda Türk lirasına değer kaybettirebilecek bir yer.



Böyle kurdelalı tatlı tatlı durduğuna bakmayın, kim bilir içerde kaç milyonlarla oynuyorlar.



Binanın önündeki boğa heykeli buranın simgesi olduğu için fotoğraf sırası oluyor.

Charging Bull


14-Summit-One Vanderbilt

2020'de açılan seyir terası 91.katta muhteşem bir manzara sunuyor. Aynı zamanda iç mekanı da güzel yapmışlar ve içerde de keyifli vakit geçirebiliyorsunuz. Biz günbatımı bileti almıştık. Yarım saat sıra bekledik yukarı çıkana kadar. Yaz günü Temmuz ayı ve pazar günü ayrıca günbatımı olduğu için en kalabalık zaman olabilir. Hem gündüzü hem güneşin batışını hem de karanlık çöküp New York ışıkları yandığı vakit geceyi gördük. 

Manhattan'da 5 ünlü seyir terası var: Empire State, Rıckefeller Top of the Rock, Summit One Vanderbilt, Edge ve One World Observatory. Biz Summit ve Edge'e çıktık ve ikisini de çok beğendik. Summit iç mekan olarak da manzara olarak da harikaydı. Hem çok merkezi bir yerde hem de Empire State'i ve Chrysler Building'i yakından görüyor. Balonlarla dolu bir konsept odası, şık taşlarla dolu bir odası, boydan boya camlarla yapılmış yansıyan zemini vardı, bu yüzden galoş giydirdiler. 3 katı vardı, son katında kafeteryası ve de açık hava balkonu vardı. Tamamen camdan aşağı bakabileceğimiz bir nokta da vardı ve çok sıra vardı tabi. Günbatımında herkes pencere tarafına yığıldı. 

Sağ tarafta Empire State görünüyor:

Günbatımını izlemek için saati ona göre seçmiştik. 


Empire State'i bir de hava kararınca gördük.

New York Manhattan tamamen ışıklanmış:

Sol arka tarafta Edge görünüyor. Ortada Bryant Park. Burada 20 dk sıra bekledik fotoğraf çekinmek için. Tamamen cam bir zeminden yere bakabiliyorsunuz, fobileriniz yükseliyor. Fotoğraf çekinebilmek için herkese 30 sn veriyorlar. 








Chrysler Building'i de görmedik demeyiz:



Girişinde Chrysler Building güzel görününce bir çekeyim dedim. 


15-National Museum of the American Indian

Avrupalıların Amerika'ya yerleşip yerlileri öldürmeden veya çıkarmadan önce Kızıldereli kabilelerin yaşamını anlatan müze. Kıyafetlerinden yeme içmelerine kadar hayat tarzlarına dair ve tarihlerine dair bilgiler verilmiş.
Giriş ücretsiz.




16-Battery Park

Staten Island Ferry'ye doğru giden ve Özgürlük Heykeli'nin görüldüğü park. 



Ortada minik bir şekilde görünen Özgürlük Heykeli.

17-Staten Island Ferry

Ücretsiz şekilde binip Özgürlük Heykeli'nin yakınından geçebiliyorsunuz. Biz Amerika'ya ilk taşındığımız zaman binmiştik ferry'ye. Daha sonra da annemizle geldik, hem de o gün soğuk olsa da güneşli bir gündü. Güneşli günlerde hem daha zevkli oluyor hem de fotoğraflar güzel çıkıyor.





Ferry'den manzara şu şekilde:



18-Statue of Liberty/Özgürlük Heykeli

Fransız heykeltıraş Frédéric Auguste Bartholdi tarafından tasarlanmış ve Gustave Eiffel gözetiminde 1884-1886 yılları arasında inşa edilmiş heykel Roma özgürlük tanrıçası (haşa) Libertas'ı tasvir ediyor.   Heykelin tacındaki uçlar 7 kıta ve 7 denizi temsil ediyormuş. Sol elindeki kitabede de Bağımsızlık Bildirgesi'nin okunduğu tarih yazıyor. Sağ elinde ise bir meşaleyi yukarı kaldırıyor. Yapımında bakır malzemeler kullanılıyor. Amerika'nın kuruluşunun 100. yılında Fransa tarafından hediye ediliyor.
Aşağıdaki fotoğrafı helikopterdeyken çekmiştim. Adaya gitmektense en iyi burdan görünüyor bence. 


Heykelin ilginç de bir hikayesi var. Heykeli aynı heykeltraştan önce Osmanlı'nın sipariş ettiği ve Mısır'a diktirmeyi düşündükleri söyleniyor. Asya'nın ışığının Mısır'dan geldiğini temsil edecekken karışıklıklar dolayısıyla Mısır'a dikmekten vazgeçip Fransa'da bir depoda bekletiyorlar. Heykeltraştan  ABD'ye hediye için bir heykel istendiğinde depodan bu heykeli çıkarıp onu tamamlıyor ve Fransa bu heykeli ABD'ye hediye ediyor. Heykel 350 parçaya bölünüp New York limanına ulaştırılıyor.

Staten Island Ferry'ye binerek heykelin yakınından geçen bir sefer yapabilirsiniz. Ya da heykelin bulunduğu Liberty Island'a gitmek isterseniz Battery Park'tan $18.50'a feribota binebilirsiniz. Heykelin altındaki Statue of Liberty Museum'a yani müzeye girmek ise ayrıca ücretli.

19-Doyer's Street

Renkli bir Çin caddesi

20-Columbus Park

Çinli amcalar teyzelerin toplanıp kayıt oyunları oynadığı park diye hatırlıyorum ben. Hatta oyunun adı Xianggi imiş. Bir de Çinli birinin heykeli vardı. 2019 yılında demokratik Çin devletini savunan Dr. Sun Yat-sen'in anıtını dikmişler. 


21-China Town/ Çin Mahallesi

Çinliler dünyanın her yerine yayıldığı için her ülkede bir Çin mahallesi görebiliyoruz. Mahalleye adım atar atmaz Çince tabelalar, Çin marketleri ve restoranları, Çinli mahalle sakinleri bizi karşılıyor. New York ve San Francisco da en büyük Çin mahalleleri bulunuyor. Ayrıca Times Square'deki hediyelik eşya dükkanlarından daha ucuz bulduk buradaki dükkanları.





22-Little Italy/İtalyan Mahallesi


Eskiden çok sayıda İtalyan'ın göçtüğü, şimdilerde ise küçülen bir mahalle burası. Yine de İtalyan restoranlarında pizza yiyebilir veya hediyelik eşya dükkanlarından bir şeyler alabilirsiniz.

23-SoHo
South of Houston Street'in kısaltılmış hali olan SoHo bölgesi Londra'da da bulunuyordu. Koloni döneminde siyahilerin özgürce yaşadığı ilk bölgeymiş. 1960larda sinema sanatçılarının iskan yeri olmuş. Broadway üzerinde de yer alan bölgede alışveriş mağazaları, butikler, kafe ve restoranlar bulunuyor.


24-Washington Square Park




























2019

Arada okula giderken içinden geçtiğim park. Central Park'a uzak olup da yeşili arayanlar için alternatif bir dinlenme yeri.


2019

2021 Ağustos ayı


25- Islamic Center at NYU

New York Üniversitesi'nin İslami Merkezi şehirdeki bilinen en ünlü merkezlerden biri. Sık sık etkinlikler, halakalar düzenleniyor, cuma namazı kılınıyor. Websitelerinden, facebook veya instagram hesaplarından düzenledikleri etkinlikler takip edilebilir. Aşağıdaki fotoğrafı mescitlerinden çektim. Manzara bir harika😊




























2019

26-New York University (NYU)

27-The New School

2019 


2021

Vee her hafta çilelerle DC'den geldiğim okulumu bitirip mastır mezuniyetimi alıyorum elhamdulillah. Bu kez de erken bitirdim. 2 yıllık okulu 1.5 yılda bitirdim. 




28-Union Square

Merkezi olan okulumun hemen yanındaki park. Buradan pek çok yere metrolar gidiyor. Aynı zamanda yaz kış çeşitli pazarlar kuruluyor. Her hafta belli günlerde pazarlar kuruluyor. Ayrıca Christmas zamanı Holiday Market kuruluyor. Londra'da kurulan Christmas Marketlara benzettik biz.

29-Holiday Market

2019 Aralık-2020 Ocak 

Christmas zamanı Selim beni final sınavıma getirdiğinde Union Square'de Holiday Market kurulduğunu görmüştük. 

30-Flatiron Building

Ülkenin ilk gökdeleni olarak biliniyor. Üçgen şeklinde inşa edilmiş ve ütüye benzediği için o anlama gelen Flatiron ile isimlendirilmiş. 1966 yılında New York'un simgesi seçiliyor. 



31-Madison Square Garden

Michael Jackson'ın gösterisine ve The Beatles'in solisti John Lennon'ın son konserine şahit olmuş spor karşılaşmalarının yapıldığı ve kültürel etkinliklerde kullanılan bir spor kompleksi. 1968 yılında açılmış.

32-Penn Station Otobüs Garı (Pennsylvania Station)


33-Sky Escalator

Penn Station at 33rd St & 34th St and 7th Ave'de olan Penn Station'ın Empire State'e çıkan yürüyen merdivenleri. Dünya şeklinde bir çıkışı var. 


34-The New York Times Gazetesi

1851yılında kurulan The New York Times, günlük basılan dünyaca ünlü bir gazete. Mottoları 'All the news that's fit to print' yani basılmaya uygun tüm haberler. Sulzberg ailesi tarafından yönetiliyor.



35-
Grand Central Terminal



ABD'de tren ile seyahatin yaygın olduğu bir dönemde inşa edilen terminal dünyanın en büyük tren garı binası.

2021

36-Chrysler Building

Art Deco mimari tarzıyla inşa edilen bina 319 metre ve Empire State yapılana kadar dünyanın en yüksek binası olarak anılıyormuş.

2021


37-Bryant Park

İsmini New York Post editörü William Bryant'tan almış olan parkta yıl boyu farklı etkinlikler düzenleniyor. Eskiden adı Su Deposu Meydanıymış. Kışın Holiday Market açılıyor ve Winter Village kısmında buz pateni yapılıyor.




38-Apple Mağazası  

5th avenuede tamamen camdan yapılan ikonik bir Apple store bulunuyor. Apple ürünleri kullanan ve bu sıradışı binayı görmek isteyen biriyseniz hiç durmayın.





2020

39-Brookfield Place

40-Macy's (Thanksgiving Parade)

Empire State'in yakınında bulunan Macy's her yıl şükran gününde bu şekilde süsleniyor ve ışıklanıyor. Her yıl yaptıkları geleneksel bir geçit törenleri var. Ünlü çizgi karakterlerinin dev balonlarını caddeden geçiriyorlar.






41-Metropolitan Museum of Art (The Met) / Metropolitan Sanat Müzesi

Bu müze kısaca The Met olarak da biliniyor. Dünyanın en büyük müzelerinden biri olan Met'i, Londra'daki The British Museum'a benzettik. O da bu kadar büyüktü ve buradaki eserler gibi dünyanın pek çok yerinden alınıp çalınıp getirilmişti. 




Müze gerçekten çok ihtişamlı. İrili ufaklı çok sayıda eser var. Zaten ABD'nin en büyük müzesi. Upper Manhattan'da Central Park'ın hemen yanında. 2 milyondan fazla eser bulunuyor.



Ancient Near Eastern Art, Eygptian Art, Italian Renaissance, The American Wing, Roman and Greek Art, Asian Art, European Paintings, Islamic Art gibi pek çok koleksiyona sahip. Öyle bölümlere giriyorsunuzu ki 'bütün Mısır'ı kucaklayıp getirmişler mübarek' diyorsunuz.



Bu heykellerin olduğu kısım çok şık olmuştu ve hava karardığı için daha bir güzel görünüyordu. Bu kısım The American Wing.



İlk gittiğimde akşamdı, şimdi gündüz vakti girdim.




Müzeye giriş ücretsiz, dileyenler bağış yapabiliyordu biz ilk gittiğimizde. Artık New York residentlarına veya New York'ta öğrenci olanlara pay as you wish yani istediğin kadar öde diyorlar. Ben öğrenci kartımla 1 dolar bağış yaparak girdim. Biletin üzerine adınızı yazmıyorlar. Aynı biletle aynı anda olmamak kaydıyla başka bir kişi daha gezebilir. Bileti alınca biraz ilerde girişte biletinizdeki barkodunu okutuyorlar içeri girebilmek için. Ülke donation ülkesi olunca restoranından müzesine her yerde bağış bekliyorlar. 

Şövalyelerin zırhlarını ve atlarına yapılan eğerleri sergilemişlerdi İtalyan kısmında. 

Müzelerdeki Decorative Arts kısmını severim ben. Avrupa evlerini yansıtan dekoratif kısmı da keşfettim elbette. 


Medieval Art kısmında da dev bir katedral ambiyansı oluşturmuşlar.


42-MoMa Museum of Modern Art

Modern sanat severler için bir müze daha, sevmeyenler içinse yeni bir işkence yöntemi 😅 Batı modern sanatının en iyi koleksiyonu olarak görülen müzeyi modern sanat severler ziyaret etmeli.


43-American Museum of Natural History/Amerikan Doğa Tarihi Müzesi

1869 yılında kurulan müze 33 milyon parçalık zengin bir koleksiyona sahip. Dünyanın çeşitli yerlerinden hayvan, bitki, fosil, kayaç, mineral, göktaşı toplanmış ve sergiye açılmış. Böylelikle ziyaretçilerin doğa hakkında keşif yapmasına ve farklı dönemlere ait kalıntıları incelemesine imkan tanınmış. Giriş ücreti $33. Onun yerine Washington DC'deki doğa tarihi müzesini de ücretsiz olarak ziyaret edebilirsiniz. 

44-Solomon R. Guggenheim Müzesi

Bir iş adamının vakfı tarafından 1939 yılında kurulmuş. Tasarımını mimar Wright yapmış. İzlenimcilik, Art-İzlenimcilik, Erken Modern ve Çağdaş sanat akımlarına dair eserler sergileniyor. Miró, Picasso, Kandinsky gibi ünlü sanatçıların da eserleri yer alıyor. İspanya'nın Bilbao şehrinde de bu müzeden bulunuyormuş. Giriş ücreti $15.


45-Port Authority

Her hafta ya bu garı ya da otobüslerin sair duraklarını ziyaret ettiğim için bahsetmeden geçmeyeyim dedim. Şehirlerarası yolcu taşıyan otobüslerin durakları burada. AŞTİ gibi bir yer, ayrıca metroyla bağlantısı da var. Washington DC ve New York arasında sık sık sefer oluyor ve pek çok firma var. Wanderu ya da gobus sitelerinden tüm firmaların seferlerine bakıp bir seçim yapabiliyorsunuz. Saatte bir sefer bulmanız mümkün, bazen yarım saatte bir de olabiliyor.

46-High Line Park

Eski tren yolundan yapılan yayalaştırılmış yeşillendirilmiş bir park. Eventbrite'dan free ticket almanız gerekiyor önceden, yoksa almıyorlar içeri. Biz gitmiştik, görevliler sırf bunun için almadılar. Hemen bilet almanız mümkün değil, çünkü tam gittiğiniz saate vermiyorlar. 





47-Chelsea Market

Oreo bisküvisinin üretildiği National Biscuit Company'sinin yerine kurulan maket ofisler, alışveriş mağazaları, kafelerle dolu. Chelsea bölgesinde bulunan bir kapalı çarşı.












48-Little Island

Manhattan'da bulunan ada parkı. Çok sayıda ayaktan oluşan yapıda su kenarında gösterilerin yapıldığı bir amfitiyatro ve çiçek tarhları bulunuyor. Yemeğinizi alıp burada yiyebilirsiniz. Biz helikopterden gördükten sonra içine de ayak basmıştık. İkisinin de farklı bir güzelliği var. 






49-Greenwich Village

5th Avenue'nun Lower Manhattan kısmını içine alan, The New School'un da bulunduğu bölge alan Greenwich Village, 1960larda karşı kültür hareketinin merkezi iken şimdilerde restoranları, barların, kafelerin olduğu ağaçlarla çevrili yeşil bir bölge. Washington Square Park ve Union Square de burada bulunuyor.





























50-Harlem

Çoğunlukla siyahilerin yaşadığı, filmlere konu alan tehlikeli olarak bilinen bir bölge. Müslüman Afrikalılar çok olduğu için helal restoran ve kasap kolaylıkla bulunabiliyor. Upper Manhattan'da.



51-Masjid Malcolm Shabazz

52-Columbia University



,


53-Riverside Park



54-Pier 45 at Hudson Park

Çölyak teşhisi almadan önce Magnolia Bakery'den banana pudding, başka bir yerden de kahve alı gelip burada New Jersey manzarasına karşı yiyip içmiştik. Tam güneşin batımına denk geldiği için oldukça güzeldi. 


55-Helikopter turları


Manhattan'ı helikopterden bu açıdan görebildik. Oldukça büyüleyiciydi. 


56-New York limanı


57-St. Patrick Katedrali

1879 yılında Neo Gotik mimari uslubuyla inşa edilen katedral Rockefeller Center'ın karşısında. ABD'nin Neo Gotik mimariye sahip en büyük katedrali. İçeride Michalengelo'nun Pieta'sının daha büyük bir kopyasını görebilirsiniz. 

58-Coney Island
Eskiden plajlarıyla ünlü ada yarımadaya çevrilmiş ve 2. Dünya Savaşı'ndan sonra ününü kaybetmiş.


59-Ellis Island

Hudson Nehri'nin üzerinde yer alan bir ada. 1950lere kadar New York'a gelen göçmenlerin transit merkeziymiş. Federal hükümete ait olan ada turistlerin ziyaretine açık.

60-Bronx Zoo

500'den fazla hayvan türünün bulunduğu 1899 yılında Bronx kasabasında kurulmuş bir hayvanat bahçesi. Giriş ücreti $29. Onun yerine Washington DC'deki ücretsiz Zoo'yu da ziyaret edebilirsiniz. 


61-Birleşmiş Milletler





62-Brooklyn Bridge/ Brooklyn Köprüsü

Manhattan ile Brooklyn'i birbirine bağlayan köprü East River üzerinde bulunuyor. Yapımına 1870'te başlanmış ve pek çok filme konu olmuş. Yapıldığı zamanlarda dünyanın en büyük asma köprüsü olmuş.


Dumbo'dan çektim. 


Dumbo'dan çektim.


63-Dumbo

Manhattan ve Brooklyn köprüleri arasında kalan yer.  Özellikle akşam harika bir manzarası var. 

Fotoğrafta Brooklyn Bridge'i görüyorsunuz. 






Sırasıyla Manhattan ve Brooklyn köprüleri yukarıdaki fotoğrafta.


64-Manhattan Bridge

Akşam ışıkları tüm köprüleri büyüleyici bir hale sokuyor. Aşağıdaki fotoları Dumbo'dan çektim. 





65-Williamsburg Bridge


66-Domino Park


67-Edgewater(New Jersey)

Manhattan'ı izlemek için ve yaşamak için New Jersey'dek en güzel yerlerden biri. 



68-9/11 Memorial Weehawken

Manhattan'ı bir de buradan seyreyleyelim. Çok ışıltılı, çok büyüleyici. 


Işıklar gözlerimizi kamaştırıyor resmen. 


Resmen hiç ayrılmak istemedim. Edgewater'ın her yerinden Manhattan'a bakmak istedim. 



Manhattan buradan daha güzel bence içine girip gezmektense. 


69-Hoboken'dan Manhattan Manzarası- Pier C


70-Liberty State Park (NJ)





Özgürlük Heykeli'ni görebileceğiniz uzun bir yürüyüş ve bisiklet yolu var. Bisiklet tercih ederim.

71-Islamic Center of New York

Metopolitan Hospital'ın hemen yanında bulunan caminin karşısına cuma günü saat 12den sonra gün boyu çift sıra bile park ediliyor, ceza yazılmıyor. 







Genel kareler



Amerikan filmlerinde gördüğümüz okul servisleri gerçekmiş.



Güller apartmanın manzarasını güzelleştirmiş resmen.






Yemek ve tatlı seçenekleri

72-Magnolia Bakery

Farklı şubeleri olan pastacıda tabi ki banana pudingi tek geçerim. $6.25 olan banana puding bildiğimiz muzlu pudinglerden biraz daha farklı krema krem şanti arası kıvamlı bir puding, içine de muz eklemişler. Kesinlikle tadına bakılması gerekiyor. Yanına bir de şekersiz kahve alıp beraber tüketince çok güzel gidiyor.


Biz West Village'dakine gittiğimizde dükkanın önünde çok sıra vardı. 


Üniversitemin yakınında bulunduğu için uğrama fırsatım olduğu kosher ürünler satan Yahudi dükkanında fark ettiğim Chocolate Bobka diye bir tatlıyı her içeri giren fiyatına ($15) ve etrafına bakmadan alıp kasaya gidiyor. Nedir bu populeritesi anlamadım. Sol attaki tatlı.



Little Italy'den bir İtalyan pastacıdan tatlı denedik.



Seyyar büfelerden(halal cart deniyor) bahsetmeden geçemeyeceğim. Çok sayıda seyyar büfenin bulunduğu New York'ta böylelikle yeme içme olayı kolaylaşıyor. Bunlar arasında pek çoğu helal büfeler ve genelde üzerine yazıyorlar. Hem doyurucu hem lezzetli hem de uygun fiyatlı dürümler hazırlıyorlar.



Harlem'de bir Afrika Restoranından


73-Roosevelt Island Tramvay teleferik deneyimi 

New York'un ulaşım kartı olan Metrocard'lardan alırsanız karşıya geçmek için  tek yön ulaşım ücreti olan $2.75 ödeniyor. Tabi ki geldiğiniz yöne geri dönmek için de aynı ücreti ödüyorsunuz. Metrocard'ınız yoksa içerisine $5.50 yükleyip karta da $1 vererek $6.5 vererek vending machine(kiosk)'lerden alabilirsiniz. Amerika'daki posta kodunuzu yazıyorsunuz makineye. Yoksa 0'larla dolduruyorsunuz. 



Aşağıdaki fotolarda teleferikten çektiğim manzaralar var.


Güneşli bir günde manzara inanılmaz güzeldi. Bu teleferik hattı beni çok heyecanlandırdı. 



Karşıya geçtiğimizde vapura binebiliyoruz. 

74-Türkevi

2022 yılında açılışı yapılan 30 küsur katlı binanın içinde çeşitli Türk kurumları var. New York Başkonsolosluğu da buraya taşındı. Bina Birleşmiş Milletler'in karşısında. 


75-Gantry State Plaza Park (Brooklyn)

Manhattan'a bakan çok canlı cıvıl cıvıl bir park. 


Parkın manzarasını sizin için çektim. Yemek yiyenler, yoga yapanlar, bisiklet sürenler, kumlar arasında voleybol oynayanlar gerçekten hareketli bir yerdi. Bahar havasında uğramıştık. 





76-Pier A Park (Hoboken New Jersey)

Günbatımının muhteşem olduğu bir manzara noktası. Çayımızı alıp arkadaşlarla parkta buluşmak harika bir aktivite. 




77-Exchange Place (New Jersey)

New Jersey'den Manhattan'a seyre dalmak için harika bir yer. Ulaşım vasıtalarının birbirine bağlandığı değişim noktası olduğu için Exchange place denilmiş. 


78-Grand Bazaar (Manhattan)

Manhattan'da 77. cadde üzerinde açılan sonunda Avrupa pazarlarına benzer bir yer dediğimiz pazar. Sokak lezzetleri, antikalar, kartpostallar, meyve sebzeler, balık, peynir ne ararsanız var. Brezilyalıların ünlü gluetnsiz peynirli ekmeği Pao de Queijo yedik limonata içtik. Japonların rose milk tea'sini de denemek istedim ancak sıra vardı. 




79-Tous Les Jours (Kore hamur işleri)

Korelilerin yumuşacık hamur işlerinin satıldığı bir bakery. 





80-Ferry (East 34th Street-Dumbo-Wall Street)

East 34th Street'ten binip Brooklyn Köprüsü'nden geçiren ardından Wall Street'te sonlanan ferry'ye binip $2.75'e metrocard dışında tek seferlik bir biletle yolculuk yapabilirsiniz. 




81-NY Murals

Birtakım ünlü grafitilerden kolaj yapacağım size. 

Nomads: yani göçebeler adlı grafiti. 



82- Harry Potter

Ölmeyen fanlık müessesesi Harry Potter fanlığı resmen. New y






Zeppola Bakery

Rolly Croissant filled with Mascarpone'u ile ünlü. İçeride oturacak yerleri de var. 

$8.5 dolar yuvarlak kruvasani. Bombolonisi de $6.5. O da bildiğimiz Almanya'da yapılan, Lidl'da da satılan Berliner. Onun da mascarponlusunu almak lazım, antep fıstıklısını pek beğenmedik. 


Burger World

Helal burger yemek isteyenler için güzel bir lezzet. yanına coloslow salatası ve patates kızartması da söyleyebilirsiniz. Fiyatları da New York standartlarına göre uygun. 

Events

 1-Halloween/Cadılar Bayramı- Halloween Parade, 48th Annual Village Halloween Parade, NYC

31 Ekim'de kutlanan Cadılar Bayramı'nda her yıl Manhattan'da kostüm geçidi oluyor. 1.5 saat kadar cadde boyunca geçen upuzun bir geçide şahit oluyorsunuz. 

31 Ekim 2021'de Manhattan'da Greenwich Village'te yapılan Cadılar Bayramı Geçidi'ne katıldık. Bu sene 48.cisi yapılıdı. Akşam 7de başladı. 8.30a kadar durduk biz. 

2-Thanksgiving/Şükran Günü -Macy's Thanksgiving Parade

25 Kasım, herkesin ailesiyle vakit geçirmesi için tatil yapılır. O gün Macy's mağazasının 2021 yılında 94.sünü düzenlediği, 1924 yılından beri süregelen geçidi de 3-4 saat sürer. Birbirinden farklı çizgi karakterleri dev balonlar halinde Manhattan'ın üst kısımlarından alt kısımlarına cadde boyunca geçirirler. 







Ada twist scientist karakteri 

Chase in Paw petrol series





3-Christmas zamanı

25 Aralık

Thanksgiving'ten hemen sonra daha 1 ay önceden her yeri ışıklandırmaya, süslemeye başlıyorlar. Christmas hazırlıkları yapılıyor. Union Square'de okulumun yanında Holiday Market açılıyor. 2021de tüm özel günlerde New York'taydık. 

2021'de Christmas'ta Saks Fifth Avenue'deki ışık gösterisini izledik.

Rockefeller Center'ın önü de her yıl olduğu gibi çam ağacı ve ışıklarla donatılmıştı. 


Ayrıca Radio City'nin önü de ışıklandırılıyor. 5th Ave boyunca yanan ışıkları zaten biliyoruz. 

Grand Central Terminali'nin de hem dışının rengarenk ışıklarla donatıldığını hem de içinin hediye paketleri ve ışıklarla süslendiğini göreceksiniz.  


4-Yılbaşı- New Year's Eve

31 Ocak-1 Aralık

31 Ocak'ta saat 4ten itibaren yolların kapatılmasıyla hazırlıklarının yapıldığı balldrop etkinliği ve countdown için insanlar Times Square'de buluşuyor. O gün Manhattan'a gitmek hiç de makul değil. Bazı yollar kapalı olacağından ulaşım sıkıntılı olabilir. 

Times Square'de 10dan geriye sayım yapılıyor. 

2022yi uğurlarken:



Columbus Square LLC Shopping Mall:


Times Square kapatıldığına ona yakın yerler:

5-İtalyanların San Gennaro Festıvali-The Festive of San Gennaro
Festive of all festives olarak bilinen bu festivalde çoğunlukla İtalyan lezzetleri bulunuyordu. Biz Boston'da yaşadığımız sırada gitmiştik. İtalyan tatlıları Cannolly, chocolate funnel cake gibi bol kızartmalı lezzetler, pizza, ve daha çok tatlı türevleri bulunuyordu. Cadde boyunca uzanan festivalde yağmur çiselemesine rağmen adım atacak yer yoktu. Festival oldukça büyüktü, yürü yürü bitirememiştik, artık yorulup geri dönmüştük. Tabi festivaller ve etkinlikler süresince etraftaki kafelerin tuvaletleri hep kapalı oluyor hesap etmek gerek önceden. 




Ekstra New York manzaraları





83-Water's soul by Jaume


Bu heykel yeni yapılmış sanırım, dikkat etmek lazım deniz kenarı olduğundan çok esebiliyor. Hatta bizi oturtmayacak derecede esmişti. 


Sokaklardan








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder