Riga-Latvia/Letonya



Danimarkayla başlayan İskandinavya ve Baltık turumuz Letonya ile sona erdi. Tallinn'den Riga'ya otobüsle geçtik ve son şehrimiz Riga'yı tecevvul ettik.



Riga

Letonya'nın başkenti olan şehir 1201 yılında kurulmuş. Rusya'nın işgalinden nasibini alan Letonyalılar 1991 yılında Sovyetler'den ayrılarak bağımsızlıklarını ilan ediyorlar. Letonyalıların yanında çok sayıda Beyaz Rusyalı ve Ukraynalılar da yaşıyor. Hatta % 40'ı Ruslardan oluşuyor. Şehirde daha düz ve kesin hatlardan oluşan Art Nouveau binaları dikkat çekiyor. Tabi bu stil Riga'ya uyarlanıyor. Mimar Mikael Eisenstein'in rolü şehirde önemliymiş. Avrupa Birliği üyesi olduklarından ülkede Euro kullanılıyor. Biz de rahat ediyoruz.

Siyah Kafalıların Evi/ House of Blackheads

Town Hall Square'de bulunan bu binanın hikayesi şu şekilde: 13. yy'da Riga'da yaşayan zenci  bekar iş adamları St. Moritus önderliğinde bir loca kurarak bu binayı yapmışlar. Şimdilerde binalardan biri turizm danışma bürosu, diğeri ise müze olarak kullanılıyor.


The Three Brothers

Orta Çağ'dan kalma Üç kardeşler binaları da mimarisiyle göze çarpıyor. Yeşil bina 18. yy, sarı bina 17. yy, beyaz bina ise 15. yy Letonya mimarisini  yansıtıyormuş.




Bremen Town Musicians

Grimm kardeşlerin fabl türünde yazdığı Bremen Mızıkacıları masalını hepimiz çocukluğumuzdan biliriz. Unutanlar için küçük bir hatırlatma yapalım: Sahiplerinin kendilerine kötü davranmasından dolayı eşek, köpek, kedi ve horozun müzisyenlik yapma hayaliyle Bremen'e gitmesi, yolda arkadaş olmalarını anlatır. Annesiyle beraber yaşayan bir kızın evinde üst üste çıkarak canavar silüeti oluşturup, çıkardıkları seslerle de kakafoni meydana getirerek eve gelen hırsızı korkuturlar.Böylelikle bu evde yaşamaya başlarlar. Riga ve Bremen kardeş şehirlermiş ve bu heykel Almanlardan hediye.




Central Market

Ciddi anlamda büyük bir pazar. Meyve sebzenin en çok da çileklerin bulunduğu bir  pazar. Kıyafet ve ev eşyaları da bulabilirsiniz. Ayrıca fotoğraftaki geniş binalardan-zeplin hangarı deniyormuş bunlara- 4-5 tane var. Her birinin içerisinde ayrı kategoriler bulunuyor. Kasaplar ayrı binada, balıkçılar ayrı binada, poğaçacılar, peynirciler hepsi ayrı binalarda. Pek çok çeşit bulabilirsiniz. Ancak bence turistlere değil de yerli halka hitap ediyorlar. Riga'da yemek pişirecek değiliz ya. İskandinav ülkelerinden sonra çok ucuz bir yer olarak geldi bize. Poğaça 29 cent'ti, gözlerimize inanamadık. Ülke genel olarak ucuz bir ülke. Yine de helal yemek bulmak zor.



Livu Square

Buraların meşhur meydanı. Genelde festivaller, müzisyenlerin sunumları burada olurmuş. AYrıca sergilerde de hediyelik eşyalar satıyorlar.


Bu da farklı bir meydanından



Vermanes Park

Pilsates kanallarına ev sahipliği yapan bu muhteşem park benim gezideki favorim oldu. Yemyeşil ağaçları, fışkıran sularıyla ve temiz havasıyla cezbeden parktan hiç çıkasım gelmedi.








Old City

St. Mary's Dome Catedral

Baltık ülkelerinin en büyük katedrali ve dünyanın en büyük 2. orguna sahip. 


St. James katedral



St. Peter's church


9 euro olan kiliseye ücret ödemeden girişte de bakabilirsiniz.


Natvity of Christ Catedral

Rus Ortodox katedrali. İçeriye teyzelerin başörtüyle girdiğini görünce başta şaşırdım ama sonra anladım Ortodox Ruslar saygılarından kiliseye girerken mahallelerimizdeki teyzelerin bağlama biçimleriyle başörtüsü takıyorlar.




Latwian War Museum

1916'da kurulan askeri bir müze. 1. Dünya Savaşı'nı, 1940'taki Sovyet işgalini anlatıyor.



The Museum of The Occupation of Latwia

Sovyetlerin işgalini arşivler, yayınlar, eserler ve sergilerle anlatmayı amaçlayan bir  müze. İşgalci totaliter rejimlerin altında topraklara ve inanlara ne oldu o dönemde göstermek, Letonya devletine karşı yabancı güçlerin işledikleri suçları hatırlatmak ve işgalin madurlarını toplumun hatırlamasını sağlamak müzenin misyonuymuş.



Freedom Monument

Brivibas Piemineklis veya Milda olarak bilenen özgürlük anıtı Riga'nın simgesi haline gelmiş. Anıt, Letonya bağımsızlığını kazandıktan sonra 1934 yılında yapılmış. Çok güzel yemyeşil iki parkın arasında konumlanıyor. Heykelin her dört kenarında bulunan heykeller de aile, kültür, barış ve savunmayı simgeliyor. En üstündeki altın renkli 3 yıldız ise Letonya'nın 3 bölgesini, yıldızları tutan kadın ise hürriyeti simgeliyor. 



Ve son olarak Riga sokaklarından





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder