İSTANBUL: Koca bir tarihin aktığı fetih beldesi: 230 gezi noktası


İstanbul benim canım;
Vatanım da vatanım...
İstanbul,
İstanbul...

                      Necip Fazıl

Gurbetten, uzun yolculuk etmiş, dönüyordum.
İstanbul ufuktaydı…
                      Yahya Kemal

İstanbul'u dinliyorum gözlerim kapalı
                      Orhan Veli

     
  
Başta Yahya Kemal Beyatlı olmak üzere pek çok şairimizin şiirler yazdığı, şarkılara, türkülere konu olan İstanbul, altında binlerce yıllık bir  tarih taşıyor. İncesaz'dan O ve İstanbul Balat (ekmek teknesi)ve Neyleyim İstanbul'u , Osmanlı müziğive tabi  ki Tosun Paşa dinleyerek yazımı okursanız daha bir keyifli olabilir. Elinize de bir bardak kahve/sıcak çikolata alsanız enfes. 

Yahya Kemal'e sormuşlar: Ankara'nın en çok neyini seviyorsunuz? İstanbul'a dönüşünü demiş. Ben de aynı öyleydim. Ankara'da ailemi görmeye gidiyordum. Ancak ailem dışında bana güzel gelmiyordu. En çok İstanbul'a dönüşü güzel oluyordu. 

Bizans dönemindeki adı Konstantinopol olan İstanbul ile ilgili pek çok tabir duymuşuzdur. 7 tepe İstanbul, taşı toprağı altın gibi. Kadim tarihini uzun uzun anlatıp tekrar etmek yerine hemen gezilecek görülecek nereleri varmış onu anlatmaya geçeyim. Ancak şu değerli bilgiyi verelim. Asıl turistik yerler Suriçi ya da Tarihi Yarımada olarak adlandırılan Fatih ilçesinde. Tarihi Yarımada'da bulunan belli başlı semtler: Eminönü, Fener, Sirkeci, Sultanahmet, Aksaray, Beyazıt, Kumkapı, Haseki, Karagümrük, Kocamustafapaşa, Mahmutpaşa, Şehremini, Tahtakale ve Vefa. Osmanlı'da İstanbul'a Dersaadet de denilmiş. Bir de genel kültür sorusu İstanbul 7 tepe denir, peki bunlar nereler? Sarayburnu (Topkapı), Çemberlitaş (Nuruosmaniye), Süleymaniye (Beyazıt), Fatih (Fatih Cami), Yavuz Selim (Yavuz Sultan Selim Cami), Edirnekapı (Mihrimah Sultan Cami), Kocamustafapaşa (Çapa – Haseki). Yazımın sonunda gün gün yakın olan yerleri nasıl gezeceğinize dair rota çıkardım. 

İstanbul'un eski fotoğraflarına bakarak biraz iç geçirelim madem:


Outline

1- Camiler
2- Saraylar, Köşkler ve Kasırlar
3- Müzeler ve Galeriler
4- Tarihi Yarımada'da Gezilecek Başlıca Yerler
5-Ayrıca Mis gibi Semtler, Mekanlar ve Sahiller
6- Parklar, Korular, Tepeler ve Ormanlar
7-Adalar
8-Kilise ve Sinagoglar
9-Eğlence
10-Üniversiteler
11-Alışveriş merkezleri
12-10 günlük gezi rotası
13-Plajlar

1- Camiler

İstanbul'u İstanbul yapan adeta bir simge olan muhteşem camileriyle başlayalım o zaman. 

Ayasofya

Ingilizce adıyla Hagia Sophia (kutsal bilgelik anlamında) olan Ayasofya-i Kebir Cami 6. yy'da Bizans döneminde klise olarak inşa edildi. 1453'te İstanbul'un fethiyle birlikte fethin sembolü olarak camiye çevrildi. 1934 yılında müzeye çevrildi. 2020 yılında ise yeniden cami olarak kullanıma açıldı. 
Ayasofya'nın destek duvarları Mimar Sinan tarafından yenilerek daha dayanıklı bir hale getirildi. 








Süleymaniye Camii

Sultan Süleyman'ın Mimar Sinan'a 16.yy'da yaptırdığı bu cami 4 minare ve küçük küçük oldukça çok sayıda kubbeye sahip olmasıyla diğer camilerden ayrılan harika bir güzelliğe sahip. Onca kalabalığa rağmen huzur bulabildiğiniz bir yer. 

Buraya gelmişken Ağa Kapısı Restaurant'a uğrayıp muhteşem manzarayı seyretmemek olmaz. Ayrıca Mihrişah Kafe'nin manzarası da harika. 

Mimar Sinan, Süleymaniye Külliye'sinin temelini atar ve temel otursun diye inşaatı 1 yıl kadar durdurur. Safevi Şahı Thmasb, inşaatın ekonomik sıkıntılardan dolayı durduğunu duyar ve Kanuni Sultan Süleyman'ı utandırmak için bir sandık dolusu mücevher gönderir. Rivayete göre Sultan Süleyman buna sinirlenip mücevherleri bir dibekte dövdürüp toz haline getirip inşaatın harcına kattırmış. 

Sultan Ahmed Camii

Ayasofya'nın tam karşısında olan cami, meydanıyla birlikte İstanbul'un en turistik yerlerinden biri. Her Ramazan'da Tatlılar Koridor'u açılırdı. Biz de iftardan sonra gidip gezip Osmanlı şerbetleri içer, Kanlıca yoğurdu yer, tatlılardan tadardık. Bayılırdım. 


Harika mavi desenleriyle Blue Mosque ismini tam olarak hak ediyor. 







Sultan I. Ahmet'in emriyle İstanbul'un pek çok noktasından görülebilecek bir heybette yapılmış. Bir semte de adını verir. Osmanlı'nın ilk ve tek 6 minareli camisi. 20000den fazla işlemeli çinileri ve de oymalı detayları bulunmakta. 


Eyüp Sultan Camii

Sahabei kiramdan Ebu Eyyub el Ensari'nin kabrinin bulunduğu cami en çok ziyaret edilen yerlerden. Lisedeyken İstanbul'a 3 defa gezi yapmıştım arkadaşlarımla. Her birinde de ziyaret ettik tabi ki. 1458 yılında inşa edilmiş, Eyüp Sultan, Müslümanlığı ilk kabul eden sahabelerden olarak bilinir. Hasar gören minareler 3. Selim döneminde tekrardan inşa edilmiş. 1823 yılında yıldırım düşmesiyle zarar görmüş. Dikdörtgen şekilde inşa edişmiş ve minaresi çıkıntılıdır. Avlusunda asırlık bir çınar bulunmaktadır. 


Fatih Camii

Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılan cami, kendisinin de türbesini bulundurmakta ve Fatih ilçesinde konumlanmakta. Lisede yaptığım ziyaretlerde çok sevmiştim Fatih Camii ve çevresini. Burada yaşamayı hayal ediyordum. Mezun olduğum son sene de bu emelimi gerçekleştirdim. 








Çamlıca Camii

Yeni yapılmış olmasına rağmen oldukça ihtişamlı ve donanımlı bulduk. Geniş bir arazi üzerine Çamlıca'da tepeye konumlandırılmış. Manzarası da harika. Ailecek gezmeye gittik. 



Manzarasından bir kuble seyreyleyelim



Ortaköy Camii/Büyük Mecidiye Camii

Boğazın gerdanlığı diye bilinen camilerden. Boğazın göbeğinde nadide bir inci gibi Ortaköy Camii. Halk arasında Ortaköy Camisi olarak bilinse de asıl adı Büyük Mecidiye Camisi. Neo Barok tarzında yapılan cami, Sultan Abdülmecid tarafından Ermeni asıllı Mimar Nigoğos Balyan'a 1853 yılında yaptırılmış. Bütün selatin camilerinde olduğu gibi harim ve hünkar bölümü olmak üzere iki kısımdan oluşur. 1894 depreminde büyük zarar görünce 1909’da Evkaf Nezâreti’nce yeniden tamir edilmiş. llk olarak yapılan yapının Mahmud Ağa tarafından yapıldığı fakat bu yapının Patrona Halil İsanı sırasında çok fazla hasar görerek yıkıldığı bilinmektedir. Sonraları Mahmud Ağa’nın damadı Kethüda Devattar Mehmed Ağa tarafından yenilenerek kayıtlara "Mehmed Kethüda Cami-i Şerifi" olarak geçmiş. Bugünkü halini ise Abdulmecid yaptırmış. 







Namaz saatleri dışında ziyaret etmek isteyen turistlere de açık. Ortaköy'de waffle ve kumpirimi yiyim namazlarımı da burada eda ediyim diye harika bir plan yapılabilir. Gündüz ayrı şaşalı gece ayrı heybetli, bu zarif camiyi ziyaret etmek muhakkak. 




Beyazıt Camii

Tarihi Yarımada'da Beyazıt'ta bulunan cami 16. yy'da Sultan II. Beyazıt tarafından külliye olarak yaptırılmış. Yani hamam, medrese, kervansaray, yemekhane ve kervansarayı da bulundurmaktaydı. Yemekhane ve kervansarayı günümüzde İstanbul Üniversitesi Kütüphanesi olarak hizmet vermekte. Medrese ise Türk Hat Sanatları Müzesi olarak kullanılmakta. 


Yavuz Sultan Selim Camii

Fatih ilçesinde Fatih camisine yakın olan cami, Yavuz Sultan Selim tarafından Mimar Sinan'a yaptırılmış. 
Yavuzselim semtinde Haliç'in dik yamaçları üzerinde yükselir. 

Yeni Camii

Sultan III.Murad''ın eşi Safiye Sultan'ın emriyle temeli atılan cami Eminönü'nde yer alıyor. 

Mihrimah Sultan Camii

Mimar Sinan'ın eserlerinden olan ve 16.yy'da inşa edilen cami Üsküdar'da yer alıyor. 

Şehzade Camii

Fatih'te yer alan caminin mimarı yine Mimar Sinan. 


Beylerbeyi Camii

18. yy'da yapılmış bir camidir. 

Yahya Efendi Camii

Yahya Efendi, medreseden emekli olunca Beşiktaş'ta bir arazi alarak burada dergahı kurmuş. Daha sonra Sultan Abdülaziz’in annesi Pertevniyal Valide Sultan'ın onarımıyla son halini almış. 

Nuruosmaniye Camii

Klasik dönemden barok döneme geçişin temsili. 18.yy'da I. Mahmut'un emriyle yapılıyor. 

Yıldız Hamidiye Camii

Cuma selamlıklarında kullanmak için II. Abdulhamit'in inşa ettirdiği cami. Ahşap ve kalem işi süslemeleriyle dikkat çekiyor. 

Yeraltı Camii, Karaköy

Burası bir cami olarak inşa edilmemiş. Aslında İstanbul kuşatıldığı zamanlarda Bizanslıların Haliç ağzını kapatmak için gerdikleri ünlü zincirin kuzey ucunun bağlandığı Kastellion kalesinin bodrumuymuş. Daha sonralarda keşfedilen sahabe kabirleri nedeniyle ibadethaneye dönüştürülmüş. Fatih vakfiyesi kayıtlarında “mahzen-i sultani” olarak geçen mahzeni depo olarak kullanılmış. 17. yy'da mahzenin bulunduğu yerde sahabe mezarlarının bulunduğu dönemin alimlerinden birinin rüyasıyla keşfedilmiş. Mahzenin sahabe kabirleri dahil edilerek cami haline dönüştürülmesi I.Mahmud’un sadrazamı Bahir Mustafa Paşa tarafından 1753-1756 yılları arasında gerçekleştirilmiş.




Bir rivayete göre Mesleme b.Abdülmelik komutasındaki Emevi ordusu ile 672 yılında İstanbul kuşatmasına katılan ve şehit düşen Vehb bin Hüseyra ve Sufyan ibni Uyeyne (r.a.) bu mahzene defnedilmiş, defnedildikten sonra da kapılarına kurşun dökülmüş. Kurşunlu mahzen adı da buradan geliyormuş. 




Karaköy Meydanı tarafında bulunan çıkmaz sokaktan girildiğinde sağ tarafta demir şebeke içinde yer alan camekan alanda iki makam kabri bulunuyor. Bu kabirler sahabeler Amr bin As ve Vehb bin Hüseyra için makam olarak yapılmış.

Yapının ortasında sağ tarafta küçük bir oda içerisinde ise tek başına Sufyan ibni Uyeyne için yapılan makam kabri bulunuyor. 



Emirgan Hamid-i Evvel Camii
Şık tasarımlı bir cami.  17.yy'a kadar Feridun Paşa Bahçesi diye adlandırılan arsayı  Sultan IV. Murat, Emir Güneoğlu Yusuf Paşa'ya vermiş, adı da Emirgün, Mirgün, sonunda da Emirgan'a dönüşmüş. Daha sonra köşk harap olunca Sultan I. Abdulhamit köşkü yıktırıp bu camiyi inşa ettirir. 1779-1780 yıllarında Sultan 1.Abdulhamit tarafından şehzadesi Mehmet ve onun annesi Hümaşah Hatun için inşa ettirilmiştir. Caminin bitişiğindeki Hünkar Dairesi karşısında 1873 yılından kalma Emirgan Çeşmesi bulunmakta.

Hz. Yuşa Camii

Anadolu Kavağı semtinin Yuşa Tepesi'nde bulunur. Yuşa peygamberin mezarının bulunduğuna inanılıyor. 

Ayrıca ziyaret ve ibadet edebileceğiniz diğer camiler: Kalender Paşa Camii, Küçük Ayasofya Camii, Büyük Mecidiye Camii, Rüstem Paşa Camii, Pertevniyal Valide Sultan, Kılıç Ali Paşa, Sokullu Mehmed Paşa, Dolmabahçe Camii, Hırka-i Şerif Camii, Eski Valide, Laleli, Manastır, Şemsi Paşa, Handanağa, Gazi Ahmed Paşa, Zeynep Sultan, Gazi Atik Ali Paşa, Vefa Kilise, Yeni Valide, Fethiye, Fenari İsa, Firuz Ağa, İskender Paşa, Nusretiye, Molla Çelebi, Sinan Paşa, Eski İmaret, Gül, Bodrum, Teşvikiye, Defterdar, Şakirin, Bebek, Rum Mehmed Paşa, Mesih Mehmed Paşa

2- Saraylar, Köşkler ve Kasırlar

Topkapı Sarayı

Fatih Sultan Mehmet'in inşa ettirdiği saray, yüzyıllarca Osmanlı'nın yönetim merkezi olarak kullanılmış. 1924'te müzeye dönüştürülmüş. Oldukça büyük olan saray 6 bölümden oluşuyor: Bab-ı Humayun, Enderun Avlusu, Sofa-yı Humayun, Alay Meydanı, Divan Meydanı ve Harem. Aya İrini Kilisesi, İmparatorluk Darphanesi, kutsal emanetler, kaşıkçı elması, Peygamberimizin sakalı, Çin koleksiyonu gibi kısımlar bulunuyor. Tramvayın Sultanahmet durağından kolaylıkla ulaşabilirsiniz. 

Dolmabahçe Sarayı

Şu anda müze olarak ziyarete açık olan saray, Kabataş'ta bulunuyor. Şeker Ahmet Paşa Çay Salonu'nda bir çay içebilirsiniz. 

Beylerbeyi Sarayı

Sultan Abdulaziz'in yaptırdığı ve yazlık saray(sayfiye) olarak kullanılan saray diğer devletlerin yetkililerinin ağırlandığı bir saraydı Osmanlı'da. Mermer işçiliği sayesinde yazları da serin kalabilen bir saray. Şimdilerde ziyarete açık. Ayrıca yine kahvaltı yapabileceğiniz bir saray. Üsküdar'dan hareket eden tüm otobüsler buradan geçiyor. Metrobüsle de Boğaziçi Köprü Durağı'nda inebilirsiniz.  Müze kart geçerli.

Çırağan Sarayı, Beşiktaş

17.yy'da Kazancıoğlu Bahçeleri deniyormuş. Taş işçiliğini örnekleyen harika bir saray. İnşasında 2.5 milyon altın harcanmış. Her pazar 12.00-16.00 arasında burada kahvaltı yapabilirsiniz. Fiyatı 320 TL. Ayrıca Beşiktaş'tan Ortaköy'e giden ağaçlı yolda da yürüyebilirsiniz. 




Yıldız Sarayı, Beşiktaş

Av sahası olarak kullanılan bölge kasırlar yapıldığında daha düzenli bir hale getiriliyor. Mihrişah Sultan adına inşa ediliyor. II. Abdülhamit 33 sene burada yaşıyor. Bir ara Harp Akademileri binası olarak da kullanıyor ve daha sonra halka açılıyor. Müze olarak ücretsiz şekilde ziyarete açık. 

Tekfur Sarayı

Ayvansaray'da bulunan saraya giriş ücretsiz. Fetihte alınan ilk imparatorluk binası. Bizans imparatorunun ikamet ettiği Tekfur Sarayı, İstanbul'un fethinde öncelikli hedefler arasında yer aldı. Fetihte, şehre giren müfrezelerin aldığı ilk imparatorluk binası olarak tarihe geçti. Tekfur kelimesi Ermenice olan “takavor”dan geliyor. Meşhur Kaşıkçı Elması da burada bulunarak Topkapı Sarayı'nda sergilenmeye başlıyor.

Adile Sultan Sarayı, Üsküdar

1858 yılında Sultan Abdülmecit'in kardeşi Adile Sultan'a hediye edilmek üzere inşa edilmiş. Daha sonra harabeye dönen sarayı Abdulaziz yaptırmış. Organizasyonlar için kullanılan Oval Salon'u 500 kişi kapasitede. 

Hidiv Kasrı, Beykoz

Hidiv, başvezir demek. Mısır Hidivi Abbas Hilmi Paşa tarafından 1907 yılında Çubuklu bölgesinde yaptırılıyor. Kendisi İstanbul'u terk ettiğinde belediye satın alıyor. 1984'te Beltur satın alarak işletmeye açıyor. Düğünler için de kiranalanabiyor. Haftaiçi serpme kahvaltı, haftasonumu açık büfe kahvaltı yapabilirsiniz. 

Küçüksu Kasrı, Beykoz

Osmanlı'da has bahçe olarak kulanılmış. 1996 yılında müze saray haline getirilmiş. Şimdilerde kahvaltı da yapabileceğiniz bir yer. 


Ihlamur Kasrı, Beşiktaş

3 bölümden oluşuyor: Havuzlu Ihlamur Mahalli, Hacı Hüseyin Bağı ve Muhabbet Bahçesi. 

Fındıklı tramvay durağı/Osmanbey metro durağı/Şair Nedim otobüs durağı gibi duraklardan birinde inerek ulaşabilirsiniz. Burası da serpme kahvaltı yapabileceğiniz bir kasır. 
Müze kartla ücretsiz. 2023 yılı müzekart ücreti de 60 TL. 






Aynalıkavak Kasrı, Kasımpaşa, Beyoğlu

Eskiden Tersane Sarayı olarak da adlandırılıyormuş. Osmanlı klasik mimarisinin bir örneği. Hem ücretli ziyaret edebilir hem de kahvaltı yapabilirsiniz. Yazın  kafeterya hizmeti, klasik Türk Sanat Müziği performansları, ulusal ve uluslararası resepsiyonlar da veriliyor. Bir de Müzik Müzesi'ne sahip. 

Aynalıkavak otobüs durağında inerek ulaşabilirsiniz. 

Maslak Kasrı, Sarıyer

Ahşap ve süslemeciliğin örneklerinden. Milli Saraylar Daire Başkanlığı ile iletişime geçildiği takdirde düğün organizasyonu yapılabiliyor. Ayrıca kahvaltı etmek veya ziyaret etmek için de gidebilirsiniz. 

Atatürk Oto Sanayi otobüs durağında inerek ulaşabilirsiniz. 

Malta Köşkü, Beşiktaş
Yıldız Parkı'nın içindeki köşklerden biri. 1981 yılında Sultan Abdulaziz inşa ettirmiş. Organizasyonlara da açık olan köşkün havuzlu salonu ve süslü odaları dikkat çekmekte. V. Murat'ın tahta çıkmak isteyip de çıkamadığında alıkonulduğu köşk de burasıymış. Sultan Abdülhamit sürgüne gidince 40 yıl boş kalmış ve 1941 yılında belediyeye devredilmiş. Restoran olarak haftaiçleri her gün 09.00-22.00 arası açık oluyor. 


Abdul Mecid Efendi Köşkü, Kuzguncuk, Üsküdar
Bağlarbaşı Korusu'nda yer alan 1880'lerde İsmail Paşa tarafından oğlu Tevfik Paşa için yaptırılan bir av köşkü. Mermer havuzlu salonu, çini panoları, şömineleri ev altın işlemeleriyle oldukça zarif bir görünümü var. Bir de ünlü manzara resmi olan 'Aşk Çeşmesi'ne ev sahipliği yapıyor. Çeşme başında sohbet eden kadınlar resmedilmiş. 

Perili Köşk, Sarıyer
Rumelihisarı'nda bulunan kırmızı tuğladan yapılmış şato gibi bir bina. Yusuf Ziya Paşa'nın karısı için yaptırdığı köşkün yapımı yarım kalınca boş kalmış ve Perili Köşk adını almış. 2002 yılında Borusan holding almış. 
Peki ya hikayesini duydunuz mu?
Yusuf Ziya Paşa'nın kendinden pek genç ve güzel bir kıza aşık olduğu söylenirmiş. Kızla evlenmek için  servetini ayakları altına sermeye hazırmış, ama kızı bir türlü ikna edememiş. Sonunda kızı ikna etmiş ve onun güzelliğine yakışan ve onu gözlerden uzak tutabileceği bir köşk yaptırmaya karar vermiş. II.Abdulhamit'in Boğaz'da cami minarelerinden daga yüksek bina yapılamaz fermanına uymak zorunda kalır ve üst katlardan vazgeçer. Ancak evlendikten sonra bile kızın peşinden genç delikanlılar koşar ve köşkün önünden geçip iç geçirmeye devam ederler. Bu yüzden köşkün adı da peri kadar güzel bir kız yaşadığı için Perili Köşk olarak kalır. 

Çinili Köşk, Fatih
1472 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılmış. Topkapı Sarayı'nın dış surlarında yer alıyor. Diğer adı da Sırça Köşk'tür. Belki de sen sırça köşklerinde otur sözü burdan gelmiştir. Ne dersiniz?
18.yy'da çıkan bir yangında sütunları yanmış ve 1.Abdülhamit mermer revak yaptırmış. 1891 yılında İstanbul Arkeoloji Müzesi'nin bir birimi olarak hizmet vermeye başlamış. Şimdilerde Selçuklu ve Osmanlı döneminden çini ve seramikler sergileniyor. 09.00-17.00 saatleri arasında a.ık ve giriş ücreti: 

Beykoz Mecidiye Köşkü/Beykoz Sarayı
Ragıp Paşa Köşkü, Kadıköy
Atlı Köşk, Sarıyer
Mihran Efendi Köşkü, Kadıköy

3- Müzeler ve Galeriler

Panorama 1453

360 derece panoramik şeklinde inşa edilen müze 2009da belediye tarafından açılıyor. Görsel efektler ve ses efektleriyle oldukça etkileyici bir müze. 

Miniatürk

Haliç kıyılarında Sütlüce semtinde bulunan, önemli sanat eserlerinin minyatür maketlerle sergileyen harika bir müze.

Kariye Müzesi

Kliseden camiye dönüştürülmüş, daha sonra da müzeye çevrilmiş bir yer. Mozaik, freskler ve kireç badanası ile dikkat çeken bir yer. 2020de tekrar cami olarak ibadete açıldı. 

Galata Mevlevihanesi Müzesi

1925 yılında tekke ve zaviyelerin kapanmasından sonra bir süre ilkokul ve lojman olarak kullanılmış. 1975 yılından itibaren müze olarak kullanılmaya başlanmış. Her ayın son pazar günü saat 17.00de Sema gösterisi yapılıyor. Pazartesi günleri kapalı. 

Türk ve İslam Eserleri Müzesi, Fatih
İslâm sanatı eserlerini topluca kapsayan ilk Türk müzesi. 1913 yılında yapımı tamamlanmış. Süleymaniye Camii Külliyesi içinde "Evkaf-ı İslâmiye Müzesi" (İslâm Vakıfları Müzesi) adı ile ziyarete açılmış. 1983'te Sultanahmet Meydanı'nın batısında yer alan  İbrahim Paşa Sarayı'na  taşınmış. 

Aya İrini Müzesi
Bizans'ın ilk kilisesi olduğunu öpğreniyoruz. Roma İmparatorlarından Konstantin, şehri yeniden kurarken kendi adına bir forum, saray ve hipodromun yanı sıra, 330'larda Roma tapınaklarının üzerine Aya İrini Kilisesi'ni inşa ettirir. Aya İrini( Hagia Eirene)'nin kelime anlamı Kutsal Barış. Aynı yüzyılda yaşamış bir azizenin ismi. Azizenin gerçek adı Penelope'dir. Hıristiyanlığı yaymaya çalışır. Putperestler tarafından yılanlarla dolu bir kuyuya atılır ancak ölmez. Taşlanır, atlara bağlanıp sürüklenir, yine de ölmez. Mucizelerin sonunda putperestler Hristiyan olur, İrini de bir azize olur. İmparator Konstantin, bu olağanüstü olay üzerine yaptırdığı tek tanrılı dinin ilk mabedine Aya İrini adını verir. Aya İrini, Bizans'tan günümüze kalan atriumlu tek kilisedir. Atrium, eski Roma tapınaklarının ortasındaki çevresi revaklı bir avludur.

Büyük Saray Mozaikleri Müzesi, Sultanahmet
Sultanahmet Meydanı'ndaki Arasta Pazarı'nda yer alan bir müze. Müzede en göze çarpan mozaiklerse; kertenkele yiyen grifon, fil ve aslan mücadelesi, bir kısrağın tayını emzirmesi, kaz güden çocuklar, keçi sağan adam, eşeğine yem veren çocuk, testi taşıyan genç kız, elma yiyen ayılar ve avcı kaplan mücadelesini betimleyen sahneler olarak sıralanabilir. Mozaiklerde 150 insan ve hayvan figürü ile 90 farklı tema yer almakta.

Sakıp Sabancı Müzesi, Emirgan
Çarşamba günleri ücretsiz. Emirgan'da İstanbul Boğazı'na nazır. Müze binası, 1925 yılında İtalyan mimar Edouard De Nari tarafından yapılmış ve 1951 yılına dek yazlık konut olarak kullanılmış. O yıl Hacı Ömer Sabancı tarafından satın alınan villa, “Atlı Köşk” adıyla da bilinir. Zira arazisi içerisinde, 4. Haçlı Seferi sırasında Haçlı kuvvetlerince İstanbul Sultanahmet Meydanı'ndan alınarak Venedik San Marco kilisesi önüne yerleştirilen dört attan birisinin dökümü bulunur. Uzun yıllar Sakıp Sabancı'nın hat ve resim koleksiyonunu taşır. 2002 yılında ziyarete açılan müze, sahip olduğu zengin koleksiyon ile sergilere, eğitim programlarına, konferanslara, seminerlere ve çeşitli kültür-sanat etkinliklerine ev sahipliği yapmakta.

Rahmi Koç Müzesi
Müzede denizaltı, feribot, gemi, uçak, lokomotif ve tramvay modelleri gibi gerçek boyutlarda binlerce obje sergileniyor. Koleksiyonda neler bulunuyor: Atatürk Koleksiyonu (nesneler ve eşyalar), bilimsel araçlar (çeşitli ölçme ve gözlem araçları), demir yolu taşımacılığı (demir yolu araçları, lokomotif ve tramvay modelleri), denizcilik (denizcilik nesneleri, modelleri, kayık, kano, tekneler ve yatlar, dıştan takma motorlar ve Amphicar’ın geniş koleksiyonu), Fenerbahçe feribot teknesi (1953), havacılık (Açık Hava Ekran Alanında; Wright Kardeşlerin Planör Modeli, Douglas DC-3 ve bombardıman uçağı ve F104 S Starfighter), iletişim araçları (telgraflar, telefonlar, fonograflar, gramofonlar, kameralar ve televizyon setleri), karayolu taşımacılığı (19. yüzyıl at arabaları, bebek arabaları, bisikletler, motosikletler, tarım araçları, klasik otomobiller, otomobil modelleri, itfaiye araçları ve buharlı arabalar), mühendislik (buhar ve dizel motorlar), modeller ve oyuncaklar (18. yüzyıl el işi modeller, minyatür nesneler ve oyuncaklar), yaşayan tarih (Çarşı, Balıkçı Limanı, Kayık Atölyesi, Motor Tamir Atölyesi, Torna Tezgahları, Zeytinyağı Fabrikası, Film Seti, Gemi Köprüsü) 

Pera Müzesi

Tepebaşı'nda bulunan özel bir müze. Avrupalı oryantalist ressamların ve Osmanlı sanatçılarının eserlerinden oluşan kapsamlı bir koleksiyona sahip. Pazartesi günleri 18.00den sonra ücretsiz.

İstanbul Arkeoloji Müzeleri
3 ana birimi var: Arkeoloji Müzesi, Eski Şark Eserleri Müzesi, Çinili Köşk Müzesi. 
Arkeoloji Müzesi'nde : Osman Hamdi Bey tarafından kuruldu. Kore ve Kouros genç kız ve erkek heykelleri, İskender Lahdi, Halikarnas Mozolesi'ne ait Aslan Heykeli, Zeus Sunağı'na ait Afrodit başı.
Çinili Köşk Müzesi'nde: Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait 2000 civarında eser.
Eski Şark Eserleri Müzesi'nde: Anadolu ve Mezopotamya'nın Yunan öncesi eserleri, Çivi yazılı belgeler, Kadeş anlaşması, Babil Kenti'nin surlarını birleştiren İştar kapısı, Urartu eserleri, İslamiyet öncesi Mısır ve Arap Yarımadası eserleri bulunuyor. 


İstanbul Modern, Karaköy
Her perşembe ücretsiz.  Türkiye'nin ilk modern sanat müzesidir. Eczacıbaşı ailesinin öncülüğünde, İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından kurulan müze, 2004'te ziyarete açıldı. Karaköy Limanı'nda yer alıyor. 

İstanbul Oyuncak Müzesi


Aşiyan Müzesi

Şair Tevfik Fikret’in 1906-1915 arasında yaşadığı, 1945 yılından bu yana müze olarak hizmet veren evidir. Planlarını bizzat Tevfik Fikret’in çizdiği müze binası, şairin öğretmenlik yaptığı Robert Koleji’nin yakınında bahçeli bir ev olarak inşa edilmiş ve yapımı 1906’da tamamlanmış. Boğaziçi Üniversitesi Güney kampüs yerleşkesinde yer alıyor, yani benim üniversitemde. 1945’te Edebiyat-ı Cedide Müzesi adıyla ziyarete açıldı. 1961'den itibaren Aşiyan Müzesi ismini almış. 

İstanbul İtfaiye Müzesi, Beşiktaş
Tulumbacılar diye teşkilatlanan eski itfaiyeciler kendilerine has haberleşme sistemi kullanmışlar. 1931 yılında açılmış müze. 

İstanbul Fethiye Müzesi/Pammakaristos Manastırı

Pammakaristos Kilisesi, 1261 yılında Latin egemenliğinin son bulmasının ardından eski kilisenin kalıntıları üzerine yeniden yaptırılmıştır. Kilisenin kuzeyde yer alan bölümü Hz. Meryem’e adanmıştır. 1315 yılında ise kilisenin sağ tarafına Hz. İsa’ya adanan küçük bir ek kilise (parekklesion) yaptırılmıştır. Yapı, fetihten sonra, kadın manastırı olarak kullanılmıştır. 1455 yılında Patrikhane buraya taşınmış olup, 1586 yılına kadar da Patrikhane olarak kullanılmıştır. Sultan III. Murad (1574–1595) döneminde, Pammakaristos Kilisesi camiye çevrilmiş ve Fethiye Camisi adı verilmiştir.


Galata Mevlevihanesi Müzesi

15.yy'da Galata'da kurulmuş olan Mevlevihane müze olarak kullanılmaktadır. Belli günlerde de Sema gösterileri yapılmaktadır. 

Büyük Postane/PTT müzesi

Eminönü'nde bulunan müze 3 bölüme sahip:posta, telgraf ve telefon, pul. Posta hizmetleri 1840'ta başladığında kullanılan malzemeler sergilenmekte. Haftaiçleri ziyarete açık ve ücretsiz. 

4- Tarihi Yarımada'da Gezilecek Başlıca Yerler

O kadar çok görülmesi gereken yer var ki nasıl gruplasam bilemedim. Bu başlıkta birbirine yakın yerleri beraber yazmaya çalışacağım. Bazen bölge olarak bazen de direk mekan olarak isimlendirdim. 

Ayasofya


Sultan Ahmet Meydanı



En çok ziyaret alan yerlerden. Tarihi dokusu, mimarisi, alışveriş mekanları ve kültürel etkinlikleriyle oldukça çarpıcı ve hareketli bir yer. Sultan Ahmet Meydanı, Sultan Ahmet Cami, Ayasofya Cami, Topkapı Sarayı, Yerebatan Sarnıcı, Türk ve İslam Eserleri Müzesi yakın bulunan yerler. The Kybele Hotel (rengarenk)

Sultanahmet Camii




Caferağa Medresesi






Yerebatan Sarnıcı/Bazilika Sarnıcı

Sarnıcın bulunduğu yerde daha önce bir Bazilika bulunduğundan, Bazilika Sarnıcı olarak da anılır. Bir efsaneye göre Medusa, Yunan mitolojisinde yeraltı dünyasının dişi canavarı olan üç Gorgona’ dan biridir. Bu üç kız kardeşten yılan başlı Medusa, kendisine bakanları taşa çevirme gücüne sahiptir. Bir görüşe göre o dönemde büyük yapılar ve özel yerleri korumak için Gorgona resim ve heykelleri kullanılırdı ve sarnıca Medusa başının konulması da bu yüzdendir.

2023 yılı fiyatı kişi başı 60TL, eğer online alırsanız 66 TL ile sıra beklemeden geçebiliyorsunuz. Biz 4 kişi girdik ve online aldık. Çok sıra vardı gişeden bilet alışında. 

Arasta Çarşısı

17.yy'da Osmanlı'da inşa edilmiş. Mücevherler, halılar, seramikler ve hediyelik eşyalar bulabileceğiniz bir çarşı. İstanbul Tarihi Yarımada'da önemli bir konuma sahip. Kitap fuarlarına katılıyordum ben bu meydanda öğrenciyken. 



Gülhane Parkı






İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi





Sirkeci


Haliç
Haliç, uzun boynuz gibi şekli nedeniyle Golden Horn yani altın boynuz olarak da adlandırılıyor. Keliöe anlamı nehir ağzındaki koy. Tarihi yarımadada bulunan Haliç kıyıları mutlaka görülmesi gereken muhteşem bir bölge. Haliç etrafında Eminönü Meydanı, Yeni Cami, Vapur İskelesi, Mısır Çarşısı gibi yerleri gezebilirsiniz. Daha ortalarda Balat ve Fener semtlerinin harika ahşap evlerini, klise ve sinagogları, hatta biraz daha yürüyerek Eyüp'ün tarihi evlerini görebilirsiniz. Pierre Loti ve Sütlüce'deki Miniatürk'e de buradan ulaşabilirsiniz. 




Haliçle ilgili bir Yunan mitolojisi de bulunur. Kocası Zeus'ın Io ile aşk yaşadığını öğrenen baş tanrıçaları Hera'nın Io'yu boynuzlu bir ineğe çevirmesi ve başına bir sineği musallat etmesi ile sinekten kaçarken başını toslayan Io, toprak parçalarını birbirinden ayırarak derin yarıklar oluşturur. Bu yarıklardan biri de Haliç'tir. Sonra Io kıyıya çıkar ve bir kız doğurur. Keroessa asdlı kısı zamanla krosa yani boynuza dönüşür. Io'nun torunu Megara Kralı Byzas da bölgeye Haliç adını verir. Verimliliğinden dolayı da Batılılar Altın ekleyerek Altın Boynuz adını alır. Böyle de bir mit var işte inanırsanız:)




Haliç Köprüsü, Halıcıoplu, Beyoğlu

Haliç köprüsü yapımına 1971 yılında başlanmış ve 1974 yılında tamamlanmış. Haliç köprüsü Ayvansaray ve Halıcıoğlu semtlerini de birbirine bağlar. İstanbul'a yapılacak olan ilk köprü olan Boğaziçi Köprüsü yıllarında yapımına başlanmış. Haliç Köprüsü bu köprünün yapım yılı ile birlikte anlaşılmış bir köprüdür.  Haliç Köprüsü yapımında Türk, Alman ve Japon şirketleri birlikte çalışmış. Köprü yapıldıktan sonra en çok kullanılan köprü olduğundan dolayı defalarca kez bakım çalışması ve restorasyon yapılmıştır. Anlaşılan şirketler ile birlikte Haliç köprüsünün yenilenmesi yapılmaktadır.





Çemberlitaş Sütunu

Diğer adlarıyla Yanık Sütun veya Konstantin Sütunu. 330 yıllarında İmparator I. Konstantin onuruna, İstanbul'un 7 tepesinden biri olan ve şu anki adıyla Çemberlitaş olarak adlandırılan semtteki tepeye dikilmiş olan anıtsal sütun. Anna Komnena'nın "...heykel sağ elinde bir saltanat âsâsı, sol elinde ise tunçtan dökülmüş bir küre tutuyordu" diyerek tasvir ettiği bu sütun, 1107 yılında büyük bir kasırga sonucu yıkılmıştır. Bundan sonra I. Aleksios sütunu onartmış ve üzerine kaidesi olan bir başlık ile büyük bir haç koydurtmuştur.
İstanbul'un 1453 yılındaki fethinden sonra üzerindeki haç indirilmiş ve Çemberlitaş ilk kez 1470'li yıllardan sonra I. Selim döneminde yenilenmiştir. Daha sonra Osmanlı döneminde Apollon sütunu büyük bir yangın geçirmiş, sütunun mermerleri zedelendiğinden Sultan II. Mustafa (1695-1704) Sütunun altına duvarla takviye ettirmiş, demir çemberlerle sardırarak sağlamlaştırmıştır. Bu nedenle o günden sonra adı Çemberlitaş olarak anılmıştır.

Eminönü 
İstanbul'un Tarihi Yarımada olarak bilinen kısımda, Haliç'in batısında yer alır. Fatih ilçesine bağlanmıştır. 

Osmanlı zamanında Gümrük Emirliği ve demiz gümrüğü burada olduğundan Eminönü adını almış. 1700lü yıllardan beri Kapalı Çarşı'da bulunan Zincirli Han da Eminönü'ne başka bir renk katıyor. 1888 yılından beri Eminönü İskelesi'ne yakın bulunan Kuveloğlu Han'ın içinde de Tarihi Pide Fırını bulunuyor.

Mis gibi deniz havası, balıkçıları, martıları, ezan sesleriyle canlı bir yerdir Eminönü. 



Eminönü Balıkçılar

Balık ekmek yiyip turşu suyu içmeden olmaz. 2023 yılında yarım balık 90 tl idi. 



Mısır Çarşısı, Eminönü
Yeni Camii'nin arkasında. İstanbul`un en eski kapalı çarşılarından olan Mısır Çarşısı, aslında Yeni Cami’nin yapılışı sırasında bu camiye gelir getirmek amacıyla inşa ettirilmiştir. Sultan III. Murat’ın annesi olan Safiye Sultan tarafından 10 Muharrem 1006 (1597) tarihinde başlatılan inşaat uzun bir duraklamadan sonra Sultan IV. Mehmet’in annesi Hatice Turhan Sultan tarafından tamamlattırılmış. Mimarları Davut Ağa ve Mustafa Ağa. Çarşı son olarak 2013-2018 yılları arasında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından çok kapsamlı bir tadilattan geçirilmiş. 


Yeni Camii-Eminönü




Sirkeci
Bizans devrinde bugünkü Sirkeci ve Cağaloğlu'nun kuzey kesimlerine “Eugeniu” denilmekteydi.
 
Sirkeci Tren Garı
İstanbul'da nostalji yaşamak isteyenlerin uğraması gereken bir yer. II. Abdülhamid’in dönemini simgeliyor. İstanbul’un Avrupa’ya açılan kapısı Sirkeci Garı 1890'da hizmete açıldı. 

Sirkeci Diri Han
Instagrammable bir mekan. Han ortasında bütün dükkan ve koridorların baktığı 10 kat boyunca yükselen boşluk ve boşluğun bir kenarında dönel merdivenler bulunuyor. 

Beyazıd Meydanı
Konumu Bizans döneminde şehrin en önemli meydanlarından olan Theodosius Forumu'yla büyük ölçüde örtüşmektedir. 


Fener 
Yanyana bulunan Fener, Balat ve Cibali semtlerinden Fener, eskiden Rumların yaşadığı Balat ise Yahudilerin yaşadığı bir yer. Fener Rum Patrikhanesi ve Bulgar Kilisesi, Fener'de yer alıyor. Bu iki semtin rengarenk dokusu görülmeye değer. 

Balat
Balat: Renkli merdivenli yokuş, Fener Rum Erkek Lisesi, Maraşlı Rum İlköğretim Okulu, Stevi Stefan(Demir) Kilisesi, Fener Rum Patrikhanesi, Moğolların Meryem Ana Kilisesi, Popstel (bir tarafında Kızıl Mektep diğer tarafı Fener Rum Lisesi),  Naftalin Kafe, İncir Ağacı Kahvesi, Mosso Coffee, Tarihi Küçük Mustafa Paşa Hamamı.
Fener ve Balat, rengarenk sokaklarıyla tarihten çıkıp gelmiş gibi. 

Balat adı Palation yani saray anlamındadır. Biaherna Sarayı'na yakınlığı nedeniyle bu adı almış. Bazı kaynaklarda ise İstanbul'un fethinden önceki adı Vasilika Pili kapısı. Museviler tarafından Sefaradim olarak anılan Balat, Ermeni, Rum, Türk ve Yahudilerin bir arada yaşadığı bir semt olmuş. 

Cibali



Laleli


Eyüp 
Muhteşem evleri, Eyüp Sultan Cami, Pierre Loti Tepesi, Feshane,  Sütlüce'de Miniatürk ve Santral İstanbul'u da ziyaret edebilirsiniz. 

Pierre Loti Tepesi


Feshane


Vefa bozacısı

1876'dan beri hizmet veren, Vefa semtinde bulunan lezzetli ünlü bozacı. 

Bozdoğan Kemeri
4.yy'da Bizans'ta yapılan kemer İstanbul'a su taşımak amacıyla kullanılmış. 

Unkapanı pilavcısı

Tavuk pilavı o kadar lezzetli ki, bir de karabiber döküp yanında acı biber yerseniz tadından yenmez bile. Pilavcıdan çıkıp bozacıya gidebilirsiniz. 
Unkapanı Tarihi Kadınlar Pazarı
Perde pilavı ve büryan kebabı yemek için restoranlar bulabilirsiniz. 

Kapalıçarşı
3600 dükkan bulunuyor. 

Zincirli Han:kapalıçarşıda

Laleli
Harikzedegan/Crown Plaza Old City Hotel
1918'de çıkan yangında evlerini kaybedenlere bağışlar toplanarak Laleli'de inşa edilen bina. Şimdilerde bir hotel. 

Laleli Taşhan

Sahaflar Çarşısı

Horhor Antikacılar Çarşısı


Küçükpazar
Eminönü ve Unkapanı arasında rengarenk bir semt


5-Ayrıca Mis gibi semtler ve mekanlar

Beyoğlu
Beyoğlu'nun eski adı Pera'dır. John Freely'nin Galata, Pera, Beyoğlu:Bir Biyografi kitabını tavsiye ederim. Beyoğlu ilçesinin en bilinen semtleri: Galata, Taksim, Tünel, Karaköy, Tophane, Cihangir, Kabataş, Darphane. 
Beyoğlu'ndaki mekanlar: Serdar-ı Ekrem Sokak, Fransız Sokağı(aşağı doğru merdivemler ve sağlı sollu renkli dükkanlar), Kamondo Merdivenleri, Şimal Merdivenleri (Galata Kulesi'nin üç boyutlu figürü resmedildi), Kuşyuvası Pera, Narmanlı Han, Beyoğlu Sahaflar Çarşısı, Beyoğlu Sevda Gazozcusu, Türk/Alman Kitabevi, Kabataş Erkek Lisesi, antikalarıyla ünlü Çukurcuma semti(Pied de Poule), Pera Müzesi, Scheidertempel Sanat Merkezi (eski Tofre Begadim sinagogu:pazartesi hariç hafta içi 11.00-16.00 ücretsiz ziyaret), Masumlar Apartmanı Jurnal Sokak, Taşkışla Tramvayı, Kırım Kilisesi(Serdarı Ekrem Caddesi)
Galata Mevlevihanesi Müzesi







Taksim
Turistlerin ilgi odağı, alışveriş ve eğlence merkezi bir semt. 





İstiklal Caddesi
Taksim Meydanı'nın hemen ilerisindeki cadde oldukça meşhur. Aradan tarihi bir tramvay geçiyor. Cdde boyunca mağazalar, kafeler, işhanları gibi yerler göreceksiniz. Islak hamburgerciye uğrayabilir ve kışları kestane yiyebilirsiniz.




Cezayir Sokak/Fransız Sokağı

Eski adıyla Cezayir Sokak, yeni adıyla Fransız Sokağı dar uzun merdivenli bir yoldan oluşuyor.






Galata Kulesi
Beyoğlu'nda bulunan kule ve İstanbul'un simgelerinden. 14.yy'da inşa edilmiş. Pera'da o dönemde Cenevizliler varken İstanbul'un fethiyle bölge Osmanlı hakimiyetine geçer. Galata Kulesi'nin bulunduğu yer Kuledibi olarak adlandırılıyor. Galata'nın ismi de Yunanca gala süt manasına geliyor. Zamanında süt pazarından dolayı bu isim verdiği söyleniyor. Bizans döneminde Haliç'e çekilen zincirin bir kısmı burada görülebilir. 




Galata Kulesi efsanesini dinlemeye hazır mısınız? Galata ve Kız kuleleri birbirine aşıkmış. Aralarında bulunan İstanbul Boğazı, kavuşmalarını engellermiş. Galata, aşk mektupları yazar ve Hazarfen Ahmet Çelebi uçmak için buraya çıktığında onun kulağına Kız Kulesi'ne olan aşkını fısıldar ve mektupları ona veriri. Hazarfen, mektupları ulaştırır ve aşkının karşılıksız olmadığını anlar Kız Kulesi. Böylece, İstanbul'un iki güzel manzarasını oluştururlar. 

Müze kart ile giriş ücretsiz. 


Tomtom Sokak
İtalya'da gibi hissedebilirsiniz. İtalyan Lisesi de bu mahallede bulunuyor. Tomtom mahallesi, galeriler, tasarım mağazaları, atölyeler ve kafelere ev sahipliği yapıyor. 

Mısır Apartmanı, İstiklal Caddesi

Şair Mehmet Akif Ersoy'un ve birtakım ünlü isimlerin de kaldığı tarihi bir apartman




Galata Köprüsü



Asmalı Mescit

Ömer Abed Han, Beyoğlu





Galatasaray Hamamı
Gül Baba'nın isteği üzerine Sultan Beyazıt'ın içinde mektep ev hamamın da olduğu bir külliye olarak yaptırdığı söyleniyor.




Çiçek Pasajı/Naum Tiyatrosu, Beyoğlu
İstanbul'un ilk tiyatrolarından




Galatasaray Lisesi

Yatılı bir okul olduğu için ziyarete açık değil ancak dışardan görebilirsiniz. 






Taksim Camisi




St. Anthony of Padua Kilisesi






360 İstanbul
Tarihi Mısır Apartmanı'nda.

Kamondo Merdivenleri

Abraham Salomon Kamondo, torunları okula giderken zorlanmasın diye yaptırmış. 

Karaköy
Karaköy İstanbul Kitapçısı'nın harika bir manzarası var. 


Cihangir 
Taksim'den 15 dakkada yürüyebilirsiniz. Cihangir semti, adını Kanuni Sultan Süleyman ve Hürrem Sultan’ın oğlu Şehzade Cihangir’den almış. Katledilen üvey kardeşi Şehzade Mehmet’in acısına dayanamayıp üzüntüden 22 yaşında ölen Cihangir adına, 1553 yılında Boğaz’a hakim bir tepede cami inşa ediliyor.

19. yüzyıla kadar sadece ahşap binalardan oluşan bir semt olduğu söylenir. Fakat İstanbul’un meşhur yangınlarına maruz kalınca, ahşap bina yapımından vazgeçilmiş ve 19. yüzyıldan sonra siması değişmeye başlamış.

Cihangir'de başlıca gidilebilecek yerler:
Cihangir Merdivenleri : Kılıç Ali Paşa Mahallesi‘nde, parkın üstünde 
Çukurcuma, Faik Paşa Yokuşu/Caddesi'ndeki antikacılar
Kadiriler Tekkesi
Masumiyet Müzesi
Cihangir Camii
Aya Triada Kilisesi

Cihangir Sosyal Tesisleri

Nusretiye Camii ve denize bakan çok güzel bir manzarası var.






Nusretiye Camii, Beyoğlu





Üsküdar
Merkez mahalleleri
Üsküdar'ın eski adı Scutari imiş. 
Çamlıktepe Parkı
Mihrimah Sultan Camii
III.Ahmet Çeşmesi:1728 yılında yapılmış. çeşmenin dört tarafı da bazıları Sultan III. Ahmet’e ait şiirlerle süslü. İskelede vapurdan inince hemen karşınıza çıkıyor. 
Şemsi Paşa Camii ve Medresesi
Atik Valide Camii
Ayazma Camii
Fethi Paşa Korusu
Üsküdar Belediyesi Mehmet Naci Aköz Uçurtma Müzesi
Şifa Hamamı, Valide Atik Hamamı, Çinili Hamam, Ağa Hamamı, Bulgurlu Hamamı
Ayrıca Üsküdar'ın Beylerbeyi, Çengelköy, Kandilli, Kuzguncuk gibi harika semtlerini de muhakkak ziyaret etmeli. 
Selimiye Kışlası
Salacak Sahili
Kız Kulesi fotoğrafı çekmek için uygun bir yer. 
Büyük ve küçük Çamlıca tepeleri
Sea Point Cafe
Payedar Kahve:boğaza karşı
Kafe La Mekan
Paşalimanı Kafe
Tarihi Çınaraltı Aile Çay Bahçesi
Kukis, Acıbadem
Mihrimah Kafe
Katibim Kafe ve Restoran
Filizler Köftecisi
Kuleli Yakamoz Restoran
Çamlıca Kız Lisesi

Kız Kulesi

İngilizce Maiden's Tower olarak geçiyor. Bizans döneminde Leandor's Tower olarak da biliniyormuş. Üsküdar'da Bizans'tan kalan tek eser olduğu söyleniyor. Yunan döneminde mezar varken Bizans döneminde gümrük istasyonu olarak kullanılmış. Osmanlı döneminde sürgün istasyonu, karantina odası, gösteri alanı, savunma kalesi gibi farklı işlevler görmüş. 2000 yılında restore edilerek bir restorana dönüştürülmüş. 2013 yılında ise restaurant kaldırılarak günlük ziyaretlere açıldı. 2023 yılında 60 tl'ye aldığımız Müzekartla kişi başı 50 tl'ye bilet alarak Kız Kulesi'ni zyaret ettik. Salacak ve Ortaköy'den küçük vapurlarla ulaşım yapılabiliyor. 




Kaftan Sokak

Denize açılan nefis manzaralı bir Üsküdar sokağı.


Fethi Paşa Sosyal Tesisleri

Belediye gerçekten İstanbul'un en güzel manzaralı yerlerinde tesislerini açmış. Bunlardan biri de Fethi Paşa. 


Korusuyla birlikte geniş bir araziye sahip. 

Manzarası aşağıdaki gibi.




Çamlıca Tepesi






Çamlıca Sosyal Tesisleri







Nevmekan Sahil
Kütüphane-kafe

HaydarPaşa Garı

Kuzguncuk,  Üsküdar
Kuzguncuk bostanı
Rengarenk evleri

Kuzguncuk Evleri








Kuzguncuk Merdivenleri
denize doğru inen merdivenler


Kuzguncuk İcadiye

Tarihi Kuzguncuk Fırını


Kuzguncuk Nail Kitabevi





Bicanefendi Sokağı 





Mehmet Ali Öztürk Camii

Caminin konumu öyle güzel ki! Çok dik yokuşlar çıktık arabayla. Hem korkutucu hem de arabanın gücü yetmiyor yokuşlara. Ancak gördüğümüz manzara çok güzeldi. Tepeden sahile ve Boğaziçi Köprüsü2ne bakıyorduk. 


Manzarası da bu şekilde


Çamlıca Tepesi
Büyük Çamlıca'ya yapılan ziyaretler ücretsizdir. Yüksekliği nedeniyle güzel bir seyir yeridir. Ayrıca restoranlar da bulunuyor. 

Çamlıca Camii



Çamlıca Kulesi



Valide Sultan Gemisi
Belediyenin düzenlediği ücretsiz bir Boğaz turu, önceden rezervasyon yapılıyor. Üsküdar vapur iskelesine yakın hacıbaba parkının önünden kalkıyor. Yol boyu ücretsiz çay su simit ikramı oluyor. 1,5 saat sürüyor, Rehber eşliğinde Dolmabahçe, Ortaköy, Rumelihisarı, Anadolu'da Kuleli Askeri Lisesi, Beylerbeyi görülüyor.










Çengelköy, Üsküdar
Çengelköy isminin nereden geldiğini biliyor muydunuz? Bir rivayette Bizans döneminde Sophianae ismiyle anılırmış. Imparator Justınıan'ın karısı Sophia için yaptırdığı saraydan geldiği söylenir. Osmanlı'da gemi çapaları burada yapıldığı için buraya Çengelköy denmiş. 

Evleri,Çikolata Kahve, Hatrı Kahve, Çengelköy Börekçisi, Tarihi Çınaraltı Aile Çay Bahçesi


Çikolata kahve

Bir zamanlar


Fotoğraf Kasım 2013'e ait. 




Beylerbeyi: Anadolu yakasının Ortaköy'ü olarak adlandırılıyor. Oldukça görkemli yalılarla dolu bir semt.


Kandilli:Adile Sultan Sarayı, Kandilli Rasathanesi


Güllü Köşk
Bağlarbaşı Gazi Caddesi'nde art nouveau pencereli harika bir köşk. Balyan ailesi tarafından yaptırılmış ve burada çok sayıda film çekilmiş. 

Yedikule Zindanları


Kanlıca, Beykoz


Anadolu Kavağı
Buradan Yavuz Sultan Selim Köprüsünü izleyebilirsiniz. 

Göksu Deresi, Beykoz

Mahmutpaşa Çarşı, Eminönü

Arnavutköy sokakları

Rumeli Hisarı

Rumeli Hisarı'nın adı Fatih vakfiyelerinde Kulle-i Cedide, Neşri tarihinde Yenice Hisar, Kemalpaşazade, Aşıkpaşazade, Nisancı tarihlerinde ise Boğazkesen Hasarı olarak geçermiş. En dar noktada olmasının sebebi deniz güvenliğini sağlamak. Karadeniz'den gelebilecek yardımları önlemek amacıyla şehir kuşatmasından önce inşa edilmiş ve 4 ay gibi kısa bir sürede tamamlanmış. 

Anadolu Hisarı



Yedikule hisarı


Bozdoğan kemeri

Bozdoğan Kulesi


Laleli taşhan

Süleymaniye hamamı

Cağaloğlu hamamı

Baltalimanı Japon Bahçesi, Sarıyer




Selimiye kışlası

Feneryolu Kuş Gözlem Kulesi, Sarıyer

Dikilitaş

Fatih Camii ve Külliyesi

Kıztaşı

Millet Kütüphanesi

Hırkai Şerif Camii
Abdulmecit tarafından 1851de yaptırıldı. 

Edirnekapı:Kariye Müzesi, Tekfur Sarayı
Zeyrek, Fatih Belediyesi'nde ait kafede manzara seyredebilirsiniz. 


Mahmutpaşa hanlar

Nişantaşı

Yoros Kulesi
Anadolu kabağı sırtında. 

Yılanlı sütun

Alman çeşmesi

Sultan Ahmet Meydanı'nda bulunan Alman Çeşmesi, 1899 yılında Alman İmparatoru II. Wilhelm tarafından Sultan II. Abdulhamit'e ve şehre hediye edilmiş ve gemilerle taşınmış. 

Bağdat Caddesi

Çemberlitaş Hamamı


Divan Meydanı-Sultanahmet Bayezid arası

Bağdat Caddesi

Cevdet Paşa Caddesi-bebek

Bebek


Bebek Camii


Eskiden kadınlara yer olan camiide belediyenin getirdiği yeni düzenlemeler nedeniyle 2020 yılından beri kadınlara yer yokmuş. Abdest alma yerleri de kaldırılmış. Gerçekten camiye yazık olmuş çok üzüldüm. 

Abbas Waffle 

Öğrenciyken Bebek'e inip waffle yediğimiz yerdi. Ben çok severdim waffleı bir ara her gün yiyordum. 





Arnavutköy
Rengarenk yalıları ve taş sokaklarıyla muhteşem bir semt.
Kuruçeşme-Bebek arasında
Kazıklı yol evleri
Beyazgül Caddesi (çamlıca camisi görünüyor)
Satış Meydanı
Boyalı Köşk sokağı
Dubaracı sokak
arnavut kaldırımlı sokakları
foreses floral kapı foto için


Ortaköy 
Ortaköylü Kumpir Evi


Beşiktaş Meydanı






Minoa(kitapçı)

Kandilli

Caddebostan



Kadıköy
Sahili, Süreyya Operası, Kazım Karabekir Paşa Müzesi, Barış Manço Evi, İstanbul Oyuncak Müzesi


Moda
Kadıköy-Moda nostaljik tramvayı güzergahı üzerindedir. Barış Manço'nun evi, Moda Parkı, Moda tatlıcıları, minnak dükkanları ile Moda tam bir gezmelik semt. Moda'da ilk yaşayan uygarlığın Fenikeliler olduğu rivayet ediliyor. Osmanlıların Kadıköy'e yerleşmeleri ise 1350 yılına dayanıyor. İstanbul'un fethiyle şehrin doğu ve batı yakası birleşmiş ve bugünkü halini almış. 

Tarihi Moda İskelesi
Dönemin mimarlarından Vedat Bey 197 yılında inşa etmiş. 1937'de şiddetli bir lodosla üst katı yıkılan iskele 2000 yılında restore edilip yeniden hizmete açılmış. 

Ahmet Hamdi TanpınarEdebiyat Müze Kütüphanesi, Gülhane Parkı
Ücretsiz
Kadikoy Yeldeğirmeni fotoluk yer
Ethem Efendi Kahvaltı


Florya


İstinye

Ada sahilleri


http://www.zeroistanbul.com/mekanlar/sehir/istanbul-sahilleri

Feriköy Antika Pazarı, Şişli
Antikalarla dolu bir pazar. Erkin Koray plağı, ABBA longplayi, taş plaklar, antika yüzükler, rozetler çeşit çeşit ürünler bulabilirsiniz. Pazar günleri kuruluyor. 


Beyazıt Devlet Kütüphanesi


6- Parklar, Korular, Tepeler ve Ormanlar 
https://blog.obilet.com/istanbulda-gezilecek-yerler/#Ahrida_Sinagogu

Boğaziçi Köprüsü manzarası

Gülhane Parkı

Osmanlı döneminde Topkapı Sarayı'na gül yetiştirmek için kullanılan park şimdilerde harika bir dinlenme yeri. 

Yıldız Parkı

Beşiktaş'ta Boğaza hakim ve sık ziyaret edilen yerlerden. Bu parkta bulunan Malta ve Çadır Köşkleri kahvaltı imkanı sunuyor. Havuzlar, şelaleler, göletler, bahçelerden oluşuyor. 

Emirgan Korusu
Sarı Köşk'te de kahvaltı yapabilirsiniz. 

Baharda açan laleri muhteşem bir görüntü katıyor.










Otağtepe Fatih Korusu

Fethi Paşa Korusu

Pierre Loti Tepesi

Şile deniz fenerli

Kilyos Plajı

Büyük Çamlıca Tepesi

Atatürk Arboretumu

Belgrad Ormanı


Yuşa Tepesi

Mehmet Akif Ersoy Mesire yeri

Parkorman-Şişli

Polonezköy Tabiat Parkı

Maçka Demokrasi Parkı

Şişli'den





Arif Paşa Apartmanı

Mihrabat Korusu-Kanlıca, Beykoz
Osmanlı döneminde Mısırlı Abbas Halim Paşa'nın kızı olan Rukiye Hanım için hediye olarak verilmiş.

Bakırköy Botanik Parkı

Selamiçeşme Özgürlük Parkı, Kadıköy

Şekerci Erol, Kadıköy

Darıca Hobbit Köyü

Bursalı Rıza Bey Köşkü, Kadıköy


7-Adalar

Büyükada

Heybeliada

Kınalıada

Burgazada


8-Kilise ve Sinagoglar

St. Antuan kilisesi

Ayo Yori Patrikhane Kilisesi

Aya Yorgi Kilisesi

Ahrida Sinagogu

9- Eğlence

İstanbul Sea Life Akvaryum


Darıca Hayvanat Bahçesi

Boğaziçi'nde lisans okurken bayağı büyük bir organizasyonla gelmiştik buraya. Çok sevmiştim. 

Vialand Lunapark

10- Üniversiteler

Devlet üniversitelerleri

Boğaziçi Üniversitesi

Amerika'da ve Avrupa'da o kadar üniversite gezdim. Gezdiğim diğer üniversiteler için blog yazılarıma bakabilirsiniz. Ama Boğaziçi kadar güzelini görmedim. Güney kampüsümüz Amerikan stilinde yapılmış mimarisi güzel binalarıyla bir başka güzelken, en unique kısmı da Boğaz'a bakan ve hatta Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'ne de bakan manzarası. Boğaziçi Köprüsü'nün Asya ve Avrupa kıtasını bağlayan nadide bir köprü olduğunu söylememe gerek yok herhalde. Bebek yerleşkesi içinde olması yokuş aşağı inip Bbek sahilinde turlayabiliyor olmak da harika. Boğaziçi'nin yanında oturduğum için her gün o manzaraya uyanmak da bir harikaydı. 


Peteklerden bir kuble




Cami Sokağımız



İstanbul
İktisat Kütüphanesi'ni muhakkak ziyaret etmelisiniz. Penceresi Süleymaniye Camiine bakıyor. 

Marmara

İstanbul Teknik

Yıldız Teknik

Galatasaray Üniversitesi

Türk-Alman

İstanbul Medeniyet

Vakıf üniversiteleri

İbni Haldun

Koç

Sabancı

11- Avmleri

Cevahir

Akmerkez

Historia

Olivium Outlet

Vialand

Marmara Park

Torium

Forum İstanbul

Pelican

Zorlu Center

Profilo

Sapphire

Capitol


Ayrıca
Salt Galata:ücretsiz galeri
Otağtepe Sosyal Tesisleri
Arnavutköy Sosyal Tesisleri
Florya Sosyal Tesisleri
Kidzania: Yetişkinlerin yaptığı meslek dallarını çocukların deneyimlemesi için simülasyonlar yapan bir çocuk kulübü. 
UNIQ İstanbul
Polonezköy
Riva
Saklıgöl
Kulindağ Dağ Evi
Çubuklu Korusu
Beşiktaş Kahvaltıcılar Sokağı
Beylik Pazarı
Çilingoz Tabiat Parkı
Bostancı Lunaparkı
Akmar Pasajı
Bahçeşehir Gölet
Cankurtaran Sosyal tesisleri, Fatih
Şehzade Erzurum Cağ Kebabı
Legoland Discovery Centre, Bayrampaşa
Saysu Macera Parkı, Kartal
Çikolata Dükkanı (Asuman tatlısı), Moda
Yaşar Usta meyveli dondurmaları, 4.levent, Bağdat Caddesi, Kadıköy
Merkezefendi Millet Kıraathanesi
Seyyid Nizam Millet Kıraathanesi çay, çorba, kahve bedava, Zeytinburnu
İlem kütüphane
Marmara üni kütüphane
Pilevneli gallery
B blok bakery
Ethem Efendi Kahvaltı yeri, Kadıköy
Bostancı Serap Sedat Çocuk Kütüphanesi:doğumdan itibaren çocukları kayıt ediyor, ingilizce kitaplar da var. 
Ali muhittin hacı bekir şekercisi
Taht İstanbul (manzarada fotoğraf çektirmek için stüdyo)
''Uzak İstanbul'' olarak adlandırılan Polenezköy, Şile, Ağva, Küçükçekmece, Büyükçekmece Belgrad Ormanı ve Bentler

Manzara Tepeleri: Pierre Loti, Büyük Çamlıca, Yoros Tepesi, Nakkaş Tepe, Büyük Valide Han (Fatih), Molla Aşkı Parkı, Ulus Parkı, Aydos Tepesi, Yuşa Tepesi

Nasıl gezebilirsiniz ipuçları:
Bu liste yakında bulunan ve bilinen yerleri göstermekte. Bunlardan dilediğinizi eleyerek gezebilirsiniz. Ancak neleri görebileceğinizi bilmek açısından önemli. Hazır gelmişken şurayı da kaçırmayalım diyebilirsiniz. Süre yetmezse bazılarını atlayarak gezebilirsiniz.

GEZİ ROTASI

1.gün: Tarihi Yarımada Sultanahmet civarı: Marmaray Sirkeci İstasyonu, Grand Sirkeci Hotel(foto), İstanbul Demiryolu Müzesi, İstanbul Defterdarlığı, Sepetçiler Kasrı, Sultanahmet Meydanı, Sultan Ahmet Camii, Tarihi Sultan Ahmet Köftecisi, Arasta Pazar Yerebatan Caddesi (renkli evler), Theodosius Dikilitaşı,  Yılanlı Sütun ve Örme Dikilitaş, Hafız Mustafa 1864 Edebiyat Kıraathanesi (osmanlı kahvesi, çikolatalı künefe), Alman Çeşmesi, Gülhane Parkı, Çinili Köşk Müzesi, Eski Şark Eserleri Müzesi, Cafer Ağa Medresesi, Topkapı Sarayı Müzesi, Aya İrini, Ayasofya Camii, Yerebatan Sarnıcı, Darphane-i Amire, Sultanahmet Çeşmesi, Şehzadeler Türbesi, Şerefiye Sarnıcı, Cağaloğlu, Sirkeci Tren Garı, Hafız Mustafa 1864 Sirkeci, Türk ve İslam Eserleri Müzesi, Laleli, Sarayburnu sahili, Büyük Saray Mozaikleri Müzesi, Ziyababa Türk Mutfağı slow food, Tarihi Kürkçü Han, İstanbul Erkek Lisesi, Cağaloğlu Anadolu Lisesi, Nuruosmaniye Camii, Çemberlitaş Sütunu, Ahmet Hamdi TanpınarEdebiyat Müze Kütüphanesi,

2.gün: Sahaflar Çarşısı, Kapalı Çarşı, Beyazıt Cami, Beyazıt Meydanı, Beyazıt Devlet Kütüphanesi, Şehzade Cami, Saraçhane Parkı, Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi RektörlüğüHorhor Antikacılar Çarşısı, Hatay Medeniyetler Sofrası, Vefa Bozacısı, Unkapanı pilavcısı,  Pertevniyal Valide Sultan Camii, Reşat Nuri Sahnesi (tiyatro)-Süleymaniye Cami, İstanbul Üniversitesi İktisat Kütüphanesi, Ağa Kapısı Restoran, Mihrişah Kafe (manzaralı), Mısır Çarşısı, Eminönü Meydan, Yeni Cami, Tarihi Eminönü Balıkçısı (tekneden balık ekmek)-Bozdoğan Kemeri

3.gün: Fatih Cami-Kıztaşı-Hırkai Şerif Camii-Çarşamba-Yavuz Sultan Selim Cami-Balat-Fener-Kariye Cami- Mihrimah Sultan Cami-Cennet mahallesi pembenin evi-Aya Yorgi Rum Patrikhane Kilisesi-Zennup 1844 Fişekhane (yemek)-Panoroma 1453 Tarih Müzesi

4.gün: Haliç-Haliç Köprüsü- Eyüp evleri-Eyüp Sultan Camii-Pierre Loti Tepesi-Zal Mahmut Paşa Camii-Sultan Reşat Türbesi-Feshane-Bahariye Mevlevihanesi-Özbek Tekkesi-Miniatürk-

5.gün: Taksim meydanı-ıslak hamburgerci-İstiklal caddesi (Atlas pasajı, Terkos pasajı)-Galatasaray Lisesi-Çiçek Pasajı/Naum Tiyatrosu-Anzavur Pasajı-Galata Mevlevihanesi Müzesi(Sema gösterisi, tekke pilavı, tulumba tatlısı)-Beyoğlu-Galata Kulesi-Fransız sokağı/Cezayir sokağı (yürüyün, fransızların işledikleri insanlık suçundan dolayı adı değiştiriliyor)-Tünel-Türk Alman Kitabevi(kafe)-İstanbul Aşkenaz Sinagogu-Özel Avusturya Sen Jorj Hastanesi-Galata Konak Kafe(deniz manzaralı)-Kamondo Merdivenleri-Salt Galata müze-Ömer Abed Han-Mısır Apartmanı-360 İstanbul- Tomtom Sokak-Karaköy (Karaköy çorbacısı)-Galata Köprüsü, Helvetia (ev yemekleri)-Cihangir-Yeraltı Camii

6.gün: Beşiktaş civarı: Kabataş-Dolmabahçe Sarayı-Çırağan Sarayı-Beşiktaş meydan-pasajlar-Minoa(kitapçı)-Akaretler-Maçka Demokrasi Parkı-Nişantaşı-Ihlamur Kasrı-Çırağan Sarayı-Galatasaray Üniversitesi-Yıldız Parkı-Yıldız Sarayı-Yıldız Hisar Tesisleri(FSM köprüsünü görüyor)-Yahya Efendi Cami-Malta Köşkü-Beltur Çadır Köşkü-

7.gün: Emirgan Korusundaki Pembe, Sarı, Beyaz Köşklerden birinde 40-45 TL arası bir ücretle açık büfe kahvaltıAşiyan, Bebek (starbucks), Boğaziçi, Arnavutköy, Alaylı sokağı(istanbulun en dar sokağı), Ortaköy (kumpir) (bu sırayı tersten yapın)-Ortaköy Camii
Anadolu Kavağı

8.gün: Üsküdar civarı: Anadolu hisarı-Boğaziçi Kandilli Kampüsü-Beylerbeyi Sarayı- Kuzguncuk-Kuzguncuk Bostanı-Kuzguncuk evleri (tepeden deniz manzarası izle)-İcadiye-Tarihi Kuzguncuk Fırını-Nail Kitabevi-Bicanefendi Sokağı-Ekmek Teknesi-Abdulmecid Efendi Köşkü-Nakkaştepe Millet Bahçesi-Üsküdar sahil-Mihrimah Sultan Camii-III.Ahmet Çeşmesi-Sahibul Çay Asaf Osman Efendi(çayı Türk müziği makamları adı altında ve müziği eşliğinde sunan bir mekan. Sahibi de zaten Boğaziçi Üniversitesi mezunu bir çay aşığı)-Mihrimah Kahve-Şehzade Mustafa Çeşmesi-Aziz Mahmud Hüdayi Efendi Cami-Kız Kulesi-Harem-Haydarpaşa Garı-Adile Sultan Sarayı-Nevmekan-Mihrimah Kafe-Çamlıca Kız Lisesi-Büyük ve küçük Çamlıca tepeleri-Çikolata Kahve-Salacak Sahili-Çamlıca Camii-Selimiye Kışlası-Fethi Paşa Korusu-Şemsi Paşa Camii ve Medresesi, Kaftan Sokak(denize açılıyor), Valide Sultan gemisi(ücretsiz Boğaz turu)-Kaftan Sokak (denize açılıyor)

9.gün: Kadıköy sahil- Moda-Boğa Heykeli-Süreyya Operası-Moda Sahnesi-Moda Çay Bahçesi-Ragıp Paşa Köşkü-Mihran Efendi Köşkü-Selamiçeşme Özgürlük Parkı, Süreyya Operası, Kazım Karabekir Paşa Müzesi, Barış Manço Evi, İstanbul Oyuncak Müzesi, Kadıköy-Moda tramvayı, Kadıkoy Yeldeğirmeni fotoluk yer, Ethem Efendi Kahvaltı-Şekerci Erol-Bursalı Rıza Bey Köşkü, İngiliz Mezarlığı

10.gün: Büyükada gezisi yapabilirsiniz. Bir ada 1 gün gezilir.

burayı düzenleyip yaz.
''Üç günlük rota; Avrupa yakasında, Eminönü İskelesi'nden başlayarak, Dolmabahçe, Beşiktaş, Ortaköy, Kuruçeşme, Arnavutköy, Bebek, Rumeli Hisarı, Baltalimanı, Emirgan, İstinye, Yeniköy, Tarabya, Kireçburnu, Büyükdere, Sarıyer, Rumeli Kavağı'nı, Anadolu yakasında, Anadolu Kavağı, Beykoz, Paşabahçe, Çubuklu, Anadolu Hisarı, Kandilli, Vaniköy, Çengelköy, Beylerbeyi, Kuzguncuk, Üsküdar, Kız Kulesi'ni kapsıyor. 


13.Plajlar
Tarihi Büyük Liman Plajı, Sarıyer

Suyunun temiz olduğu ve köprüye karşı yüzebileceğiniz bir plaj. Haftaiçi kişi başı 80 TL, haftasonu 100 TL 2022 tarihi itibariyle. Şezlong, şemsiye, duş, tuvalet, kabil dahil fiyat. Hacıosman ve Sarıyer Mado'nun önünden kalkan servisler ile plaj girişine ulaşabilirsiniz. Kişi başı gidiş dönüş 50 TL. 

Ayrıca İSTANBUL MEKANLARI

Dem bebek

Cookhane

Mahleb cafe

Rumelihisarı çikolatacısı

Hacı abdullah taksim

Çikolata kahve çengelköy

Arnavutköy sosyal tesisleri

Ortaköy kumpir

Bebek waffle ,abbas waffle , kemal baba waffle

Beşiktaş valonia chocolate cafe

Payedar kahve

Konak kahve galata pahalı

Şazeli kafe

Mimarsinan cafe

Destan kafe ortaköy

Sahibul çay asaf osman efendi

Kukis acıbadem

Maia chocolates çengelköy

Aşkk kahve

Hacı şerif dondurmalı irmik helvası

Uniq istanbul cezerinin muhteşem makineleri sergisi

Mangerie bebek

Tatbak nişantaşı lahmacun

Deniz lokantası -gece çorba çeşitleri çok güzel oluyor

Ayvalık balıkesir tostu

Dedecan kebap

Sembol -çamlıca kebap

Bayramoğlu beykoz döner

Cağ kebap-sirkeci ve eyüp

Yıldız hisar restaurant boğaz manzaralı- kahvaltı var


Levent barbaros hayrettin paşa camii yeni açılmış

Canlı ağaç müzesi-belgrada yakın, sadece yürüyüş yapılıyor, haftaiçi 7,5 haftasonu 20tl

Şeyh hamdullah sokak: dünyanın en dar sokağı

Caribbou coffee -istiklal caddesi manzaralı

Sirkeci’de Diri Han güzel merdivenleri var

Viyana kahvesi-san sebastian cheesecake



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder