Yıldız Parkı'nın içindeki köşklerden biri. 1981 yılında Sultan Abdulaziz inşa ettirmiş. Organizasyonlara da açık olan köşkün havuzlu salonu ve süslü odaları dikkat çekmekte. V. Murat'ın tahta çıkmak isteyip de çıkamadığında alıkonulduğu köşk de burasıymış. Sultan Abdülhamit sürgüne gidince 40 yıl boş kalmış ve 1941 yılında belediyeye devredilmiş. Restoran olarak haftaiçleri her gün 09.00-22.00 arası açık oluyor.
Bağlarbaşı Korusu'nda yer alan 1880'lerde İsmail Paşa tarafından oğlu Tevfik Paşa için yaptırılan bir av köşkü. Mermer havuzlu salonu, çini panoları, şömineleri ev altın işlemeleriyle oldukça zarif bir görünümü var. Bir de ünlü manzara resmi olan 'Aşk Çeşmesi'ne ev sahipliği yapıyor. Çeşme başında sohbet eden kadınlar resmedilmiş.
Perili Köşk, Sarıyer
Rumelihisarı'nda bulunan kırmızı tuğladan yapılmış şato gibi bir bina. Yusuf Ziya Paşa'nın karısı için yaptırdığı köşkün yapımı yarım kalınca boş kalmış ve Perili Köşk adını almış. 2002 yılında Borusan holding almış.
Peki ya hikayesini duydunuz mu?
Yusuf Ziya Paşa'nın kendinden pek genç ve güzel bir kıza aşık olduğu söylenirmiş. Kızla evlenmek için servetini ayakları altına sermeye hazırmış, ama kızı bir türlü ikna edememiş. Sonunda kızı ikna etmiş ve onun güzelliğine yakışan ve onu gözlerden uzak tutabileceği bir köşk yaptırmaya karar vermiş. II.Abdulhamit'in Boğaz'da cami minarelerinden daga yüksek bina yapılamaz fermanına uymak zorunda kalır ve üst katlardan vazgeçer. Ancak evlendikten sonra bile kızın peşinden genç delikanlılar koşar ve köşkün önünden geçip iç geçirmeye devam ederler. Bu yüzden köşkün adı da peri kadar güzel bir kız yaşadığı için Perili Köşk olarak kalır.
Çinili Köşk, Fatih
1472 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılmış. Topkapı Sarayı'nın dış surlarında yer alıyor. Diğer adı da Sırça Köşk'tür. Belki de sen sırça köşklerinde otur sözü burdan gelmiştir. Ne dersiniz?
18.yy'da çıkan bir yangında sütunları yanmış ve 1.Abdülhamit mermer revak yaptırmış. 1891 yılında İstanbul Arkeoloji Müzesi'nin bir birimi olarak hizmet vermeye başlamış. Şimdilerde Selçuklu ve Osmanlı döneminden çini ve seramikler sergileniyor. 09.00-17.00 saatleri arasında a.ık ve giriş ücreti:
Beykoz Mecidiye Köşkü/Beykoz Sarayı
Ragıp Paşa Köşkü, Kadıköy
Atlı Köşk, Sarıyer
Mihran Efendi Köşkü, Kadıköy
3- Müzeler ve Galeriler
Panorama 1453
360 derece panoramik şeklinde inşa edilen müze 2009da belediye tarafından açılıyor. Görsel efektler ve ses efektleriyle oldukça etkileyici bir müze.
Miniatürk
Haliç kıyılarında Sütlüce semtinde bulunan, önemli sanat eserlerinin minyatür maketlerle sergileyen harika bir müze.
Kariye Müzesi
Kliseden camiye dönüştürülmüş, daha sonra da müzeye çevrilmiş bir yer. Mozaik, freskler ve kireç badanası ile dikkat çeken bir yer. 2020de tekrar cami olarak ibadete açıldı.
Galata Mevlevihanesi Müzesi
1925 yılında tekke ve zaviyelerin kapanmasından sonra bir süre ilkokul ve lojman olarak kullanılmış. 1975 yılından itibaren müze olarak kullanılmaya başlanmış. Her ayın son pazar günü saat 17.00de Sema gösterisi yapılıyor. Pazartesi günleri kapalı.
Türk ve İslam Eserleri Müzesi, Fatih
İslâm sanatı eserlerini topluca kapsayan ilk Türk müzesi. 1913 yılında yapımı tamamlanmış. Süleymaniye Camii Külliyesi içinde "Evkaf-ı İslâmiye Müzesi" (İslâm Vakıfları Müzesi) adı ile ziyarete açılmış. 1983'te Sultanahmet Meydanı'nın batısında yer alan İbrahim Paşa Sarayı'na taşınmış.
Aya İrini Müzesi
Bizans'ın ilk kilisesi olduğunu öpğreniyoruz. Roma İmparatorlarından Konstantin, şehri yeniden kurarken kendi adına bir forum, saray ve hipodromun yanı sıra, 330'larda Roma tapınaklarının üzerine Aya İrini Kilisesi'ni inşa ettirir. Aya İrini( Hagia Eirene)'nin kelime anlamı Kutsal Barış. Aynı yüzyılda yaşamış bir azizenin ismi. Azizenin gerçek adı Penelope'dir. Hıristiyanlığı yaymaya çalışır. Putperestler tarafından yılanlarla dolu bir kuyuya atılır ancak ölmez. Taşlanır, atlara bağlanıp sürüklenir, yine de ölmez. Mucizelerin sonunda putperestler Hristiyan olur, İrini de bir azize olur. İmparator Konstantin, bu olağanüstü olay üzerine yaptırdığı tek tanrılı dinin ilk mabedine Aya İrini adını verir. Aya İrini, Bizans'tan günümüze kalan atriumlu tek kilisedir. Atrium, eski Roma tapınaklarının ortasındaki çevresi revaklı bir avludur.
Büyük Saray Mozaikleri Müzesi, Sultanahmet
Sultanahmet Meydanı'ndaki Arasta Pazarı'nda yer alan bir müze. Müzede en göze çarpan mozaiklerse; kertenkele yiyen grifon, fil ve aslan mücadelesi, bir kısrağın tayını emzirmesi, kaz güden çocuklar, keçi sağan adam, eşeğine yem veren çocuk, testi taşıyan genç kız, elma yiyen ayılar ve avcı kaplan mücadelesini betimleyen sahneler olarak sıralanabilir. Mozaiklerde 150 insan ve hayvan figürü ile 90 farklı tema yer almakta.
Sakıp Sabancı Müzesi, EmirganÇarşamba günleri ücretsiz. Emirgan'da İstanbul Boğazı'na nazır. Müze binası, 1925 yılında İtalyan mimar Edouard De Nari tarafından yapılmış ve 1951 yılına dek yazlık konut olarak kullanılmış. O yıl Hacı Ömer Sabancı tarafından satın alınan villa, “Atlı Köşk” adıyla da bilinir. Zira arazisi içerisinde, 4. Haçlı Seferi sırasında Haçlı kuvvetlerince İstanbul Sultanahmet Meydanı'ndan alınarak Venedik San Marco kilisesi önüne yerleştirilen dört attan birisinin dökümü bulunur. Uzun yıllar Sakıp Sabancı'nın hat ve resim koleksiyonunu taşır. 2002 yılında ziyarete açılan müze, sahip olduğu zengin koleksiyon ile sergilere, eğitim programlarına, konferanslara, seminerlere ve çeşitli kültür-sanat etkinliklerine ev sahipliği yapmakta.
Rahmi Koç Müzesi
Müzede denizaltı, feribot, gemi, uçak, lokomotif ve tramvay modelleri gibi gerçek boyutlarda binlerce obje sergileniyor. Koleksiyonda neler bulunuyor: Atatürk Koleksiyonu (nesneler ve eşyalar), bilimsel araçlar (çeşitli ölçme ve gözlem araçları), demir yolu taşımacılığı (demir yolu araçları, lokomotif ve tramvay modelleri), denizcilik (denizcilik nesneleri, modelleri, kayık, kano, tekneler ve yatlar, dıştan takma motorlar ve Amphicar’ın geniş koleksiyonu), Fenerbahçe feribot teknesi (1953), havacılık (Açık Hava Ekran Alanında; Wright Kardeşlerin Planör Modeli, Douglas DC-3 ve bombardıman uçağı ve F104 S Starfighter), iletişim araçları (telgraflar, telefonlar, fonograflar, gramofonlar, kameralar ve televizyon setleri), karayolu taşımacılığı (19. yüzyıl at arabaları, bebek arabaları, bisikletler, motosikletler, tarım araçları, klasik otomobiller, otomobil modelleri, itfaiye araçları ve buharlı arabalar), mühendislik (buhar ve dizel motorlar), modeller ve oyuncaklar (18. yüzyıl el işi modeller, minyatür nesneler ve oyuncaklar), yaşayan tarih (Çarşı, Balıkçı Limanı, Kayık Atölyesi, Motor Tamir Atölyesi, Torna Tezgahları, Zeytinyağı Fabrikası, Film Seti, Gemi Köprüsü)
Pera Müzesi
Tepebaşı'nda bulunan özel bir müze. Avrupalı oryantalist ressamların ve Osmanlı sanatçılarının eserlerinden oluşan kapsamlı bir koleksiyona sahip. Pazartesi günleri 18.00den sonra ücretsiz.
İstanbul Arkeoloji Müzeleri
3 ana birimi var: Arkeoloji Müzesi, Eski Şark Eserleri Müzesi, Çinili Köşk Müzesi.
Arkeoloji Müzesi'nde : Osman Hamdi Bey tarafından kuruldu. Kore ve Kouros genç kız ve erkek heykelleri, İskender Lahdi, Halikarnas Mozolesi'ne ait Aslan Heykeli, Zeus Sunağı'na ait Afrodit başı.
Çinili Köşk Müzesi'nde: Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait 2000 civarında eser.
Eski Şark Eserleri Müzesi'nde: Anadolu ve Mezopotamya'nın Yunan öncesi eserleri, Çivi yazılı belgeler, Kadeş anlaşması, Babil Kenti'nin surlarını birleştiren İştar kapısı, Urartu eserleri, İslamiyet öncesi Mısır ve Arap Yarımadası eserleri bulunuyor.
İstanbul Modern, Karaköy
Her perşembe ücretsiz. Türkiye'nin ilk modern sanat müzesidir. Eczacıbaşı ailesinin öncülüğünde, İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından kurulan müze, 2004'te ziyarete açıldı. Karaköy Limanı'nda yer alıyor.
İstanbul Oyuncak Müzesi
Aşiyan Müzesi
Şair Tevfik Fikret’in 1906-1915 arasında yaşadığı, 1945 yılından bu yana müze olarak hizmet veren evidir. Planlarını bizzat Tevfik Fikret’in çizdiği müze binası, şairin öğretmenlik yaptığı Robert Koleji’nin yakınında bahçeli bir ev olarak inşa edilmiş ve yapımı 1906’da tamamlanmış. Boğaziçi Üniversitesi Güney kampüs yerleşkesinde yer alıyor, yani benim üniversitemde. 1945’te Edebiyat-ı Cedide Müzesi adıyla ziyarete açıldı. 1961'den itibaren Aşiyan Müzesi ismini almış.
İstanbul İtfaiye Müzesi, Beşiktaş
Tulumbacılar diye teşkilatlanan eski itfaiyeciler kendilerine has haberleşme sistemi kullanmışlar. 1931 yılında açılmış müze.
İstanbul Fethiye Müzesi/Pammakaristos Manastırı
Pammakaristos Kilisesi, 1261 yılında Latin egemenliğinin son bulmasının ardından eski kilisenin kalıntıları üzerine yeniden yaptırılmıştır. Kilisenin kuzeyde yer alan bölümü Hz. Meryem’e adanmıştır. 1315 yılında ise kilisenin sağ tarafına Hz. İsa’ya adanan küçük bir ek kilise (parekklesion) yaptırılmıştır. Yapı, fetihten sonra, kadın manastırı olarak kullanılmıştır. 1455 yılında Patrikhane buraya taşınmış olup, 1586 yılına kadar da Patrikhane olarak kullanılmıştır. Sultan III. Murad (1574–1595) döneminde, Pammakaristos Kilisesi camiye çevrilmiş ve Fethiye Camisi adı verilmiştir.
Galata Mevlevihanesi Müzesi
15.yy'da Galata'da kurulmuş olan Mevlevihane müze olarak kullanılmaktadır. Belli günlerde de Sema gösterileri yapılmaktadır.
Büyük Postane/PTT müzesi
Eminönü'nde bulunan müze 3 bölüme sahip:posta, telgraf ve telefon, pul. Posta hizmetleri 1840'ta başladığında kullanılan malzemeler sergilenmekte. Haftaiçleri ziyarete açık ve ücretsiz.
4- Tarihi Yarımada'da Gezilecek Başlıca Yerler
O kadar çok görülmesi gereken yer var ki nasıl gruplasam bilemedim. Bu başlıkta birbirine yakın yerleri beraber yazmaya çalışacağım. Bazen bölge olarak bazen de direk mekan olarak isimlendirdim.
Ayasofya
Sultan Ahmet Meydanı
En çok ziyaret alan yerlerden. Tarihi dokusu, mimarisi, alışveriş mekanları ve kültürel etkinlikleriyle oldukça çarpıcı ve hareketli bir yer. Sultan Ahmet Meydanı, Sultan Ahmet Cami, Ayasofya Cami, Topkapı Sarayı, Yerebatan Sarnıcı, Türk ve İslam Eserleri Müzesi yakın bulunan yerler. The Kybele Hotel (rengarenk)
Sultanahmet Camii
Caferağa Medresesi
Yerebatan Sarnıcı/Bazilika Sarnıcı
Sarnıcın bulunduğu yerde daha önce bir Bazilika bulunduğundan, Bazilika Sarnıcı olarak da anılır. Bir efsaneye göre Medusa, Yunan mitolojisinde yeraltı dünyasının dişi canavarı olan üç Gorgona’ dan biridir. Bu üç kız kardeşten yılan başlı Medusa, kendisine bakanları taşa çevirme gücüne sahiptir. Bir görüşe göre o dönemde büyük yapılar ve özel yerleri korumak için Gorgona resim ve heykelleri kullanılırdı ve sarnıca Medusa başının konulması da bu yüzdendir.
2023 yılı fiyatı kişi başı 60TL, eğer online alırsanız 66 TL ile sıra beklemeden geçebiliyorsunuz. Biz 4 kişi girdik ve online aldık. Çok sıra vardı gişeden bilet alışında.
Arasta Çarşısı
17.yy'da Osmanlı'da inşa edilmiş. Mücevherler, halılar, seramikler ve hediyelik eşyalar bulabileceğiniz bir çarşı. İstanbul Tarihi Yarımada'da önemli bir konuma sahip. Kitap fuarlarına katılıyordum ben bu meydanda öğrenciyken.
Gülhane Parkı
İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi
Sirkeci
Haliç
Haliç, uzun boynuz gibi şekli nedeniyle Golden Horn yani altın boynuz olarak da adlandırılıyor. Keliöe anlamı nehir ağzındaki koy. Tarihi yarımadada bulunan Haliç kıyıları mutlaka görülmesi gereken muhteşem bir bölge. Haliç etrafında Eminönü Meydanı, Yeni Cami, Vapur İskelesi, Mısır Çarşısı gibi yerleri gezebilirsiniz. Daha ortalarda Balat ve Fener semtlerinin harika ahşap evlerini, klise ve sinagogları, hatta biraz daha yürüyerek Eyüp'ün tarihi evlerini görebilirsiniz. Pierre Loti ve Sütlüce'deki Miniatürk'e de buradan ulaşabilirsiniz.
Haliçle ilgili bir Yunan mitolojisi de bulunur. Kocası Zeus'ın Io ile aşk yaşadığını öğrenen baş tanrıçaları Hera'nın Io'yu boynuzlu bir ineğe çevirmesi ve başına bir sineği musallat etmesi ile sinekten kaçarken başını toslayan Io, toprak parçalarını birbirinden ayırarak derin yarıklar oluşturur. Bu yarıklardan biri de Haliç'tir. Sonra Io kıyıya çıkar ve bir kız doğurur. Keroessa asdlı kısı zamanla krosa yani boynuza dönüşür. Io'nun torunu Megara Kralı Byzas da bölgeye Haliç adını verir. Verimliliğinden dolayı da Batılılar Altın ekleyerek Altın Boynuz adını alır. Böyle de bir mit var işte inanırsanız:)
Haliç Köprüsü, Halıcıoplu, Beyoğlu
Haliç köprüsü yapımına 1971 yılında başlanmış ve 1974 yılında tamamlanmış. Haliç köprüsü Ayvansaray ve Halıcıoğlu semtlerini de birbirine bağlar. İstanbul'a yapılacak olan ilk köprü olan Boğaziçi Köprüsü yıllarında yapımına başlanmış. Haliç Köprüsü bu köprünün yapım yılı ile birlikte anlaşılmış bir köprüdür. Haliç Köprüsü yapımında Türk, Alman ve Japon şirketleri birlikte çalışmış. Köprü yapıldıktan sonra en çok kullanılan köprü olduğundan dolayı defalarca kez bakım çalışması ve restorasyon yapılmıştır. Anlaşılan şirketler ile birlikte Haliç köprüsünün yenilenmesi yapılmaktadır.
Çemberlitaş Sütunu
Diğer adlarıyla Yanık Sütun veya Konstantin Sütunu. 330 yıllarında İmparator I. Konstantin onuruna, İstanbul'un 7 tepesinden biri olan ve şu anki adıyla Çemberlitaş olarak adlandırılan semtteki tepeye dikilmiş olan anıtsal sütun. Anna Komnena'nın "...heykel sağ elinde bir saltanat âsâsı, sol elinde ise tunçtan dökülmüş bir küre tutuyordu" diyerek tasvir ettiği bu sütun, 1107 yılında büyük bir kasırga sonucu yıkılmıştır. Bundan sonra I. Aleksios sütunu onartmış ve üzerine kaidesi olan bir başlık ile büyük bir haç koydurtmuştur.
İstanbul'un 1453 yılındaki fethinden sonra üzerindeki haç indirilmiş ve Çemberlitaş ilk kez 1470'li yıllardan sonra I. Selim döneminde yenilenmiştir. Daha sonra Osmanlı döneminde Apollon sütunu büyük bir yangın geçirmiş, sütunun mermerleri zedelendiğinden Sultan II. Mustafa (1695-1704) Sütunun altına duvarla takviye ettirmiş, demir çemberlerle sardırarak sağlamlaştırmıştır. Bu nedenle o günden sonra adı Çemberlitaş olarak anılmıştır.
Eminönü
İstanbul'un Tarihi Yarımada olarak bilinen kısımda, Haliç'in batısında yer alır. Fatih ilçesine bağlanmıştır.
Osmanlı zamanında Gümrük Emirliği ve demiz gümrüğü burada olduğundan Eminönü adını almış. 1700lü yıllardan beri Kapalı Çarşı'da bulunan Zincirli Han da Eminönü'ne başka bir renk katıyor. 1888 yılından beri Eminönü İskelesi'ne yakın bulunan Kuveloğlu Han'ın içinde de Tarihi Pide Fırını bulunuyor.
Mis gibi deniz havası, balıkçıları, martıları, ezan sesleriyle canlı bir yerdir Eminönü.
Eminönü Balıkçılar
Balık ekmek yiyip turşu suyu içmeden olmaz. 2023 yılında yarım balık 90 tl idi.
Mısır Çarşısı, Eminönü
Yeni Camii'nin arkasında. İstanbul`un en eski kapalı çarşılarından olan Mısır Çarşısı, aslında Yeni Cami’nin yapılışı sırasında bu camiye gelir getirmek amacıyla inşa ettirilmiştir. Sultan III. Murat’ın annesi olan Safiye Sultan tarafından 10 Muharrem 1006 (1597) tarihinde başlatılan inşaat uzun bir duraklamadan sonra Sultan IV. Mehmet’in annesi Hatice Turhan Sultan tarafından tamamlattırılmış. Mimarları Davut Ağa ve Mustafa Ağa. Çarşı son olarak 2013-2018 yılları arasında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından çok kapsamlı bir tadilattan geçirilmiş.
Sirkeci
Bizans devrinde bugünkü Sirkeci ve Cağaloğlu'nun kuzey kesimlerine “Eugeniu” denilmekteydi.
İstanbul'da nostalji yaşamak isteyenlerin uğraması gereken bir yer. II. Abdülhamid’in dönemini simgeliyor. İstanbul’un Avrupa’ya açılan kapısı Sirkeci Garı 1890'da hizmete açıldı.
Sirkeci Diri Han
Instagrammable bir mekan. Han ortasında bütün dükkan ve koridorların baktığı 10 kat boyunca yükselen boşluk ve boşluğun bir kenarında dönel merdivenler bulunuyor.
Beyazıd Meydanı
Konumu Bizans döneminde şehrin en önemli meydanlarından olan Theodosius Forumu'yla büyük ölçüde örtüşmektedir.
Fener
Yanyana bulunan Fener, Balat ve Cibali semtlerinden Fener, eskiden Rumların yaşadığı Balat ise Yahudilerin yaşadığı bir yer. Fener Rum Patrikhanesi ve Bulgar Kilisesi, Fener'de yer alıyor. Bu iki semtin rengarenk dokusu görülmeye değer.
Balat
Balat: Renkli merdivenli yokuş, Fener Rum Erkek Lisesi, Maraşlı Rum İlköğretim Okulu, Stevi Stefan(Demir) Kilisesi, Fener Rum Patrikhanesi, Moğolların Meryem Ana Kilisesi, Popstel (bir tarafında Kızıl Mektep diğer tarafı Fener Rum Lisesi), Naftalin Kafe, İncir Ağacı Kahvesi, Mosso Coffee, Tarihi Küçük Mustafa Paşa Hamamı.
Fener ve Balat, rengarenk sokaklarıyla tarihten çıkıp gelmiş gibi.
Balat adı Palation yani saray anlamındadır. Biaherna Sarayı'na yakınlığı nedeniyle bu adı almış. Bazı kaynaklarda ise İstanbul'un fethinden önceki adı Vasilika Pili kapısı. Museviler tarafından Sefaradim olarak anılan Balat, Ermeni, Rum, Türk ve Yahudilerin bir arada yaşadığı bir semt olmuş.
Cibali
Laleli
Eyüp
Muhteşem evleri, Eyüp Sultan Cami, Pierre Loti Tepesi, Feshane, Sütlüce'de Miniatürk ve Santral İstanbul'u da ziyaret edebilirsiniz.
Pierre Loti Tepesi
Feshane
Vefa bozacısı
1876'dan beri hizmet veren, Vefa semtinde bulunan lezzetli ünlü bozacı.
Bozdoğan Kemeri
4.yy'da Bizans'ta yapılan kemer İstanbul'a su taşımak amacıyla kullanılmış.
Unkapanı pilavcısı
Tavuk pilavı o kadar lezzetli ki, bir de karabiber döküp yanında acı biber yerseniz tadından yenmez bile. Pilavcıdan çıkıp bozacıya gidebilirsiniz.
Unkapanı Tarihi Kadınlar Pazarı
Perde pilavı ve büryan kebabı yemek için restoranlar bulabilirsiniz.
Kapalıçarşı
3600 dükkan bulunuyor.
Zincirli Han:kapalıçarşıda
Laleli
Harikzedegan/Crown Plaza Old City Hotel
1918'de çıkan yangında evlerini kaybedenlere bağışlar toplanarak Laleli'de inşa edilen bina. Şimdilerde bir hotel.
Laleli Taşhan
Sahaflar Çarşısı
Horhor Antikacılar Çarşısı
Küçükpazar
Eminönü ve Unkapanı arasında rengarenk bir semt
5-Ayrıca Mis gibi semtler ve mekanlar
Beyoğlu
Beyoğlu'nun eski adı Pera'dır. John Freely'nin Galata, Pera, Beyoğlu:Bir Biyografi kitabını tavsiye ederim. Beyoğlu ilçesinin en bilinen semtleri: Galata, Taksim, Tünel, Karaköy, Tophane, Cihangir, Kabataş, Darphane.
Beyoğlu'ndaki mekanlar: Serdar-ı Ekrem Sokak, Fransız Sokağı(aşağı doğru merdivemler ve sağlı sollu renkli dükkanlar), Kamondo Merdivenleri, Şimal Merdivenleri (Galata Kulesi'nin üç boyutlu figürü resmedildi), Kuşyuvası Pera, Narmanlı Han, Beyoğlu Sahaflar Çarşısı, Beyoğlu Sevda Gazozcusu, Türk/Alman Kitabevi, Kabataş Erkek Lisesi, antikalarıyla ünlü Çukurcuma semti(Pied de Poule), Pera Müzesi, Scheidertempel Sanat Merkezi (eski Tofre Begadim sinagogu:pazartesi hariç hafta içi 11.00-16.00 ücretsiz ziyaret), Masumlar Apartmanı Jurnal Sokak, Taşkışla Tramvayı, Kırım Kilisesi(Serdarı Ekrem Caddesi)
Galata Mevlevihanesi Müzesi
Taksim
Turistlerin ilgi odağı, alışveriş ve eğlence merkezi bir semt.
İstiklal Caddesi
Taksim Meydanı'nın hemen ilerisindeki cadde oldukça meşhur. Aradan tarihi bir tramvay geçiyor. Cdde boyunca mağazalar, kafeler, işhanları gibi yerler göreceksiniz. Islak hamburgerciye uğrayabilir ve kışları kestane yiyebilirsiniz.
Cezayir Sokak/Fransız Sokağı
Eski adıyla Cezayir Sokak, yeni adıyla Fransız Sokağı dar uzun merdivenli bir yoldan oluşuyor.
Galata Kulesi
Beyoğlu'nda bulunan kule ve İstanbul'un simgelerinden. 14.yy'da inşa edilmiş. Pera'da o dönemde Cenevizliler varken İstanbul'un fethiyle bölge Osmanlı hakimiyetine geçer. Galata Kulesi'nin bulunduğu yer Kuledibi olarak adlandırılıyor. Galata'nın ismi de Yunanca gala süt manasına geliyor. Zamanında süt pazarından dolayı bu isim verdiği söyleniyor. Bizans döneminde Haliç'e çekilen zincirin bir kısmı burada görülebilir.
Galata Kulesi efsanesini dinlemeye hazır mısınız? Galata ve Kız kuleleri birbirine aşıkmış. Aralarında bulunan İstanbul Boğazı, kavuşmalarını engellermiş. Galata, aşk mektupları yazar ve Hazarfen Ahmet Çelebi uçmak için buraya çıktığında onun kulağına Kız Kulesi'ne olan aşkını fısıldar ve mektupları ona veriri. Hazarfen, mektupları ulaştırır ve aşkının karşılıksız olmadığını anlar Kız Kulesi. Böylece, İstanbul'un iki güzel manzarasını oluştururlar.
Müze kart ile giriş ücretsiz.
Tomtom Sokak
İtalya'da gibi hissedebilirsiniz. İtalyan Lisesi de bu mahallede bulunuyor. Tomtom mahallesi, galeriler, tasarım mağazaları, atölyeler ve kafelere ev sahipliği yapıyor.
Mısır Apartmanı, İstiklal Caddesi
Şair Mehmet Akif Ersoy'un ve birtakım ünlü isimlerin de kaldığı tarihi bir apartman
Galata Köprüsü
Asmalı Mescit
Ömer Abed Han, Beyoğlu
Galatasaray Hamamı
Gül Baba'nın isteği üzerine Sultan Beyazıt'ın içinde mektep ev hamamın da olduğu bir külliye olarak yaptırdığı söyleniyor.
Çiçek Pasajı/Naum Tiyatrosu, Beyoğlu
İstanbul'un ilk tiyatrolarından
Galatasaray Lisesi
Yatılı bir okul olduğu için ziyarete açık değil ancak dışardan görebilirsiniz.
St. Anthony of Padua Kilisesi
360 İstanbul
Tarihi Mısır Apartmanı'nda.
Kamondo Merdivenleri
Abraham Salomon Kamondo, torunları okula giderken zorlanmasın diye yaptırmış.
Karaköy
Karaköy İstanbul Kitapçısı'nın harika bir manzarası var.
Cihangir
Taksim'den 15 dakkada yürüyebilirsiniz. Cihangir semti, adını Kanuni Sultan Süleyman ve Hürrem Sultan’ın oğlu Şehzade Cihangir’den almış. Katledilen üvey kardeşi Şehzade Mehmet’in acısına dayanamayıp üzüntüden 22 yaşında ölen Cihangir adına, 1553 yılında Boğaz’a hakim bir tepede cami inşa ediliyor.
19. yüzyıla kadar sadece ahşap binalardan oluşan bir semt olduğu söylenir. Fakat İstanbul’un meşhur yangınlarına maruz kalınca, ahşap bina yapımından vazgeçilmiş ve 19. yüzyıldan sonra siması değişmeye başlamış.
Cihangir'de başlıca gidilebilecek yerler:
Cihangir Merdivenleri : Kılıç Ali Paşa Mahallesi‘nde, parkın üstünde
Çukurcuma, Faik Paşa Yokuşu/Caddesi'ndeki antikacılar
Kadiriler Tekkesi
Masumiyet Müzesi
Cihangir Camii
Aya Triada Kilisesi
Cihangir Sosyal Tesisleri
Nusretiye Camii ve denize bakan çok güzel bir manzarası var.
Nusretiye Camii, Beyoğlu
Üsküdar
Merkez mahalleleri
Üsküdar'ın eski adı Scutari imiş.
Çamlıktepe Parkı
Mihrimah Sultan Camii
III.Ahmet Çeşmesi:1728 yılında yapılmış. çeşmenin dört tarafı da bazıları Sultan III. Ahmet’e ait şiirlerle süslü. İskelede vapurdan inince hemen karşınıza çıkıyor.
Şemsi Paşa Camii ve Medresesi
Atik Valide Camii
Ayazma Camii
Fethi Paşa Korusu
Üsküdar Belediyesi Mehmet Naci Aköz Uçurtma Müzesi
Şifa Hamamı, Valide Atik Hamamı, Çinili Hamam, Ağa Hamamı, Bulgurlu Hamamı
Ayrıca Üsküdar'ın Beylerbeyi, Çengelköy, Kandilli, Kuzguncuk gibi harika semtlerini de muhakkak ziyaret etmeli.
Selimiye Kışlası
Salacak Sahili
Kız Kulesi fotoğrafı çekmek için uygun bir yer.
Büyük ve küçük Çamlıca tepeleri
Sea Point Cafe
Payedar Kahve:boğaza karşı
Kafe La Mekan
Paşalimanı Kafe
Tarihi Çınaraltı Aile Çay Bahçesi
Kukis, Acıbadem
Mihrimah Kafe
Katibim Kafe ve Restoran
Filizler Köftecisi
Kuleli Yakamoz Restoran
Çamlıca Kız Lisesi
Kız Kulesi
İngilizce Maiden's Tower olarak geçiyor. Bizans döneminde Leandor's Tower olarak da biliniyormuş. Üsküdar'da Bizans'tan kalan tek eser olduğu söyleniyor. Yunan döneminde mezar varken Bizans döneminde gümrük istasyonu olarak kullanılmış. Osmanlı döneminde sürgün istasyonu, karantina odası, gösteri alanı, savunma kalesi gibi farklı işlevler görmüş. 2000 yılında restore edilerek bir restorana dönüştürülmüş. 2013 yılında ise restaurant kaldırılarak günlük ziyaretlere açıldı. 2023 yılında 60 tl'ye aldığımız Müzekartla kişi başı 50 tl'ye bilet alarak Kız Kulesi'ni zyaret ettik. Salacak ve Ortaköy'den küçük vapurlarla ulaşım yapılabiliyor.
Kaftan Sokak
Denize açılan nefis manzaralı bir Üsküdar sokağı.
Fethi Paşa Sosyal Tesisleri
Belediye gerçekten İstanbul'un en güzel manzaralı yerlerinde tesislerini açmış. Bunlardan biri de Fethi Paşa.
Korusuyla birlikte geniş bir araziye sahip.
Manzarası aşağıdaki gibi.
Çamlıca Tepesi
Çamlıca Sosyal Tesisleri
Nevmekan Sahil
Kütüphane-kafe
HaydarPaşa Garı
Kuzguncuk, Üsküdar
Kuzguncuk bostanı
Rengarenk evleri
Kuzguncuk Evleri
Kuzguncuk Merdivenleri
denize doğru inen merdivenler
Kuzguncuk İcadiye
Tarihi Kuzguncuk Fırını
Kuzguncuk Nail Kitabevi
Mehmet Ali Öztürk Camii
Caminin konumu öyle güzel ki! Çok dik yokuşlar çıktık arabayla. Hem korkutucu hem de arabanın gücü yetmiyor yokuşlara. Ancak gördüğümüz manzara çok güzeldi. Tepeden sahile ve Boğaziçi Köprüsü2ne bakıyorduk.
Manzarası da bu şekilde
Çamlıca Tepesi
Büyük Çamlıca'ya yapılan ziyaretler ücretsizdir. Yüksekliği nedeniyle güzel bir seyir yeridir. Ayrıca restoranlar da bulunuyor.
Çamlıca Camii
Çamlıca Kulesi
Valide Sultan GemisiBelediyenin düzenlediği ücretsiz bir Boğaz turu, önceden rezervasyon yapılıyor. Üsküdar vapur iskelesine yakın hacıbaba parkının önünden kalkıyor. Yol boyu ücretsiz çay su simit ikramı oluyor. 1,5 saat sürüyor, Rehber eşliğinde Dolmabahçe, Ortaköy, Rumelihisarı, Anadolu'da Kuleli Askeri Lisesi, Beylerbeyi görülüyor.
Çengelköy, Üsküdar
Çengelköy isminin nereden geldiğini biliyor muydunuz? Bir rivayette Bizans döneminde Sophianae ismiyle anılırmış. Imparator Justınıan'ın karısı Sophia için yaptırdığı saraydan geldiği söylenir. Osmanlı'da gemi çapaları burada yapıldığı için buraya Çengelköy denmiş.
Evleri,Çikolata Kahve, Hatrı Kahve, Çengelköy Börekçisi, Tarihi Çınaraltı Aile Çay Bahçesi
Çikolata kahve
Bir zamanlar
Fotoğraf Kasım 2013'e ait.
Beylerbeyi: Anadolu yakasının Ortaköy'ü olarak adlandırılıyor. Oldukça görkemli yalılarla dolu bir semt.
Kandilli:Adile Sultan Sarayı, Kandilli Rasathanesi
Güllü Köşk
Bağlarbaşı Gazi Caddesi'nde art nouveau pencereli harika bir köşk. Balyan ailesi tarafından yaptırılmış ve burada çok sayıda film çekilmiş.
Yedikule Zindanları
Kanlıca, BeykozAnadolu Kavağı
Buradan Yavuz Sultan Selim Köprüsünü izleyebilirsiniz.
Göksu Deresi, Beykoz
Mahmutpaşa Çarşı, Eminönü
Arnavutköy sokakları
Rumeli Hisarı
Rumeli Hisarı'nın adı Fatih vakfiyelerinde Kulle-i Cedide, Neşri tarihinde Yenice Hisar, Kemalpaşazade, Aşıkpaşazade, Nisancı tarihlerinde ise Boğazkesen Hasarı olarak geçermiş. En dar noktada olmasının sebebi deniz güvenliğini sağlamak. Karadeniz'den gelebilecek yardımları önlemek amacıyla şehir kuşatmasından önce inşa edilmiş ve 4 ay gibi kısa bir sürede tamamlanmış.
Anadolu Hisarı
Yedikule hisarı
Bozdoğan kemeri
Bozdoğan Kulesi
Laleli taşhan
Süleymaniye hamamı
Cağaloğlu hamamı
Baltalimanı Japon Bahçesi, Sarıyer
Selimiye kışlası
Feneryolu Kuş Gözlem Kulesi, Sarıyer
Dikilitaş
Fatih Camii ve Külliyesi
Kıztaşı
Millet Kütüphanesi
Hırkai Şerif Camii
Abdulmecit tarafından 1851de yaptırıldı.
Edirnekapı:Kariye Müzesi, Tekfur Sarayı
Zeyrek, Fatih Belediyesi'nde ait kafede manzara seyredebilirsiniz.
Mahmutpaşa hanlar
Nişantaşı
Yoros Kulesi
Anadolu kabağı sırtında.
Yılanlı sütun
Alman çeşmesi
Sultan Ahmet Meydanı'nda bulunan Alman Çeşmesi, 1899 yılında Alman İmparatoru II. Wilhelm tarafından Sultan II. Abdulhamit'e ve şehre hediye edilmiş ve gemilerle taşınmış.
Bağdat Caddesi
Çemberlitaş Hamamı
Divan Meydanı-Sultanahmet Bayezid arası
Bağdat Caddesi
Cevdet Paşa Caddesi-bebek
Bebek
Eskiden kadınlara yer olan camiide belediyenin getirdiği yeni düzenlemeler nedeniyle 2020 yılından beri kadınlara yer yokmuş. Abdest alma yerleri de kaldırılmış. Gerçekten camiye yazık olmuş çok üzüldüm.
Abbas Waffle
Öğrenciyken Bebek'e inip waffle yediğimiz yerdi. Ben çok severdim waffleı bir ara her gün yiyordum.
Arnavutköy
Rengarenk yalıları ve taş sokaklarıyla muhteşem bir semt.
Kuruçeşme-Bebek arasında
Kazıklı yol evleri
Beyazgül Caddesi (çamlıca camisi görünüyor)
Satış Meydanı
Boyalı Köşk sokağı
Dubaracı sokak
arnavut kaldırımlı sokakları
foreses floral kapı foto için
Ortaköy
Ortaköylü Kumpir Evi
Beşiktaş Meydanı
Minoa(kitapçı)
Kandilli
Caddebostan
Kadıköy
Sahili, Süreyya Operası, Kazım Karabekir Paşa Müzesi, Barış Manço Evi, İstanbul Oyuncak Müzesi
Moda
Kadıköy-Moda nostaljik tramvayı güzergahı üzerindedir. Barış Manço'nun evi, Moda Parkı, Moda tatlıcıları, minnak dükkanları ile Moda tam bir gezmelik semt. Moda'da ilk yaşayan uygarlığın Fenikeliler olduğu rivayet ediliyor. Osmanlıların Kadıköy'e yerleşmeleri ise 1350 yılına dayanıyor. İstanbul'un fethiyle şehrin doğu ve batı yakası birleşmiş ve bugünkü halini almış.
Tarihi Moda İskelesi
Dönemin mimarlarından Vedat Bey 197 yılında inşa etmiş. 1937'de şiddetli bir lodosla üst katı yıkılan iskele 2000 yılında restore edilip yeniden hizmete açılmış.
Ahmet Hamdi TanpınarEdebiyat Müze Kütüphanesi, Gülhane Parkı
Ücretsiz
Kadikoy Yeldeğirmeni fotoluk yer
Ethem Efendi Kahvaltı
Florya
İstinye
Ada sahilleri
http://www.zeroistanbul.com/mekanlar/sehir/istanbul-sahilleri
Feriköy Antika Pazarı, Şişli
Antikalarla dolu bir pazar. Erkin Koray plağı, ABBA longplayi, taş plaklar, antika yüzükler, rozetler çeşit çeşit ürünler bulabilirsiniz. Pazar günleri kuruluyor.
Beyazıt Devlet Kütüphanesi
6- Parklar, Korular, Tepeler ve Ormanlar
https://blog.obilet.com/istanbulda-gezilecek-yerler/#Ahrida_Sinagogu
Boğaziçi Köprüsü manzarası
Gülhane Parkı
Osmanlı döneminde Topkapı Sarayı'na gül yetiştirmek için kullanılan park şimdilerde harika bir dinlenme yeri.
Yıldız Parkı
Beşiktaş'ta Boğaza hakim ve sık ziyaret edilen yerlerden. Bu parkta bulunan Malta ve Çadır Köşkleri kahvaltı imkanı sunuyor. Havuzlar, şelaleler, göletler, bahçelerden oluşuyor.
Emirgan Korusu
Sarı Köşk'te de kahvaltı yapabilirsiniz.
Baharda açan laleri muhteşem bir görüntü katıyor.
Otağtepe Fatih Korusu
Fethi Paşa Korusu
Pierre Loti Tepesi
Şile deniz fenerli
Kilyos Plajı
Büyük Çamlıca Tepesi
Atatürk Arboretumu
Belgrad Ormanı
Yuşa Tepesi
Mehmet Akif Ersoy Mesire yeri
Parkorman-Şişli
Polonezköy Tabiat Parkı
Maçka Demokrasi Parkı
Arif Paşa Apartmanı
Mihrabat Korusu-Kanlıca, Beykoz
Osmanlı döneminde Mısırlı Abbas Halim Paşa'nın kızı olan Rukiye Hanım için hediye olarak verilmiş.
Bakırköy Botanik Parkı
Selamiçeşme Özgürlük Parkı, Kadıköy
Şekerci Erol, Kadıköy
Darıca Hobbit Köyü
Bursalı Rıza Bey Köşkü, Kadıköy
7-Adalar
Büyükada
Heybeliada
Kınalıada
Burgazada
8-Kilise ve Sinagoglar
St. Antuan kilisesi
Ayo Yori Patrikhane Kilisesi
Aya Yorgi Kilisesi
Ahrida Sinagogu
9- Eğlence
İstanbul Sea Life Akvaryum
Darıca Hayvanat Bahçesi
Boğaziçi'nde lisans okurken bayağı büyük bir organizasyonla gelmiştik buraya. Çok sevmiştim.
Vialand Lunapark
10- Üniversiteler
Devlet üniversitelerleri
Boğaziçi Üniversitesi
Amerika'da ve Avrupa'da o kadar üniversite gezdim. Gezdiğim diğer üniversiteler için blog yazılarıma bakabilirsiniz. Ama Boğaziçi kadar güzelini görmedim. Güney kampüsümüz Amerikan stilinde yapılmış mimarisi güzel binalarıyla bir başka güzelken, en unique kısmı da Boğaz'a bakan ve hatta Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'ne de bakan manzarası. Boğaziçi Köprüsü'nün Asya ve Avrupa kıtasını bağlayan nadide bir köprü olduğunu söylememe gerek yok herhalde. Bebek yerleşkesi içinde olması yokuş aşağı inip Bbek sahilinde turlayabiliyor olmak da harika. Boğaziçi'nin yanında oturduğum için her gün o manzaraya uyanmak da bir harikaydı.
Peteklerden bir kuble
Cami Sokağımız
İktisat Kütüphanesi'ni muhakkak ziyaret etmelisiniz. Penceresi Süleymaniye Camiine bakıyor.
Marmara
İstanbul Teknik
Yıldız Teknik
Galatasaray Üniversitesi
Türk-Alman
İstanbul Medeniyet
Vakıf üniversiteleri
İbni Haldun
Koç
Sabancı
11- Avmleri
Cevahir
Akmerkez
Historia
Olivium Outlet
Vialand
Marmara Park
Torium
Forum İstanbul
Pelican
Zorlu Center
Profilo
Sapphire
Capitol
Ayrıca
Salt Galata:ücretsiz galeri
Otağtepe Sosyal Tesisleri
Arnavutköy Sosyal Tesisleri
Florya Sosyal Tesisleri
Kidzania: Yetişkinlerin yaptığı meslek dallarını çocukların deneyimlemesi için simülasyonlar yapan bir çocuk kulübü.
UNIQ İstanbul
Polonezköy
Riva
Saklıgöl
Kulindağ Dağ Evi
Çubuklu Korusu
Beşiktaş Kahvaltıcılar Sokağı
Beylik Pazarı
Çilingoz Tabiat Parkı
Bostancı Lunaparkı
Akmar Pasajı
Bahçeşehir Gölet
Cankurtaran Sosyal tesisleri, Fatih
Şehzade Erzurum Cağ Kebabı
Legoland Discovery Centre, Bayrampaşa
Saysu Macera Parkı, Kartal
Çikolata Dükkanı (Asuman tatlısı), Moda
Yaşar Usta meyveli dondurmaları, 4.levent, Bağdat Caddesi, Kadıköy
Merkezefendi Millet Kıraathanesi
Seyyid Nizam Millet Kıraathanesi çay, çorba, kahve bedava, Zeytinburnu
İlem kütüphane
Marmara üni kütüphane
Pilevneli gallery
B blok bakery
Ethem Efendi Kahvaltı yeri, Kadıköy
Bostancı Serap Sedat Çocuk Kütüphanesi:doğumdan itibaren çocukları kayıt ediyor, ingilizce kitaplar da var.
Ali muhittin hacı bekir şekercisi
Taht İstanbul (manzarada fotoğraf çektirmek için stüdyo)
''Uzak İstanbul'' olarak adlandırılan Polenezköy, Şile, Ağva, Küçükçekmece, Büyükçekmece Belgrad Ormanı ve Bentler
Manzara Tepeleri: Pierre Loti, Büyük Çamlıca, Yoros Tepesi, Nakkaş Tepe, Büyük Valide Han (Fatih), Molla Aşkı Parkı, Ulus Parkı, Aydos Tepesi, Yuşa Tepesi
Nasıl gezebilirsiniz ipuçları:
Bu liste yakında bulunan ve bilinen yerleri göstermekte. Bunlardan dilediğinizi eleyerek gezebilirsiniz. Ancak neleri görebileceğinizi bilmek açısından önemli. Hazır gelmişken şurayı da kaçırmayalım diyebilirsiniz. Süre yetmezse bazılarını atlayarak gezebilirsiniz.
GEZİ ROTASI
1.gün: Tarihi Yarımada Sultanahmet civarı: Marmaray Sirkeci İstasyonu, Grand Sirkeci Hotel(foto), İstanbul Demiryolu Müzesi, İstanbul Defterdarlığı, Sepetçiler Kasrı, Sultanahmet Meydanı, Sultan Ahmet Camii, Tarihi Sultan Ahmet Köftecisi, Arasta Pazar Yerebatan Caddesi (renkli evler), Theodosius Dikilitaşı, Yılanlı Sütun ve Örme Dikilitaş, Hafız Mustafa 1864 Edebiyat Kıraathanesi (osmanlı kahvesi, çikolatalı künefe), Alman Çeşmesi, Gülhane Parkı, Çinili Köşk Müzesi, Eski Şark Eserleri Müzesi, Cafer Ağa Medresesi, Topkapı Sarayı Müzesi, Aya İrini, Ayasofya Camii, Yerebatan Sarnıcı, Darphane-i Amire, Sultanahmet Çeşmesi, Şehzadeler Türbesi, Şerefiye Sarnıcı, Cağaloğlu, Sirkeci Tren Garı, Hafız Mustafa 1864 Sirkeci, Türk ve İslam Eserleri Müzesi, Laleli, Sarayburnu sahili, Büyük Saray Mozaikleri Müzesi, Ziyababa Türk Mutfağı slow food, Tarihi Kürkçü Han, İstanbul Erkek Lisesi, Cağaloğlu Anadolu Lisesi, Nuruosmaniye Camii, Çemberlitaş Sütunu, Ahmet Hamdi TanpınarEdebiyat Müze Kütüphanesi,
2.gün: Sahaflar Çarşısı, Kapalı Çarşı, Beyazıt Cami, Beyazıt Meydanı, Beyazıt Devlet Kütüphanesi, Şehzade Cami, Saraçhane Parkı, Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi Rektörlüğü, Horhor Antikacılar Çarşısı, Hatay Medeniyetler Sofrası, Vefa Bozacısı, Unkapanı pilavcısı, Pertevniyal Valide Sultan Camii, Reşat Nuri Sahnesi (tiyatro)-Süleymaniye Cami, İstanbul Üniversitesi İktisat Kütüphanesi, Ağa Kapısı Restoran, Mihrişah Kafe (manzaralı), Mısır Çarşısı, Eminönü Meydan, Yeni Cami, Tarihi Eminönü Balıkçısı (tekneden balık ekmek)-Bozdoğan Kemeri
3.gün: Fatih Cami-Kıztaşı-Hırkai Şerif Camii-Çarşamba-Yavuz Sultan Selim Cami-Balat-Fener-Kariye Cami- Mihrimah Sultan Cami-Cennet mahallesi pembenin evi-Aya Yorgi Rum Patrikhane Kilisesi-Zennup 1844 Fişekhane (yemek)-Panoroma 1453 Tarih Müzesi
4.gün: Haliç-Haliç Köprüsü- Eyüp evleri-Eyüp Sultan Camii-Pierre Loti Tepesi-Zal Mahmut Paşa Camii-Sultan Reşat Türbesi-Feshane-Bahariye Mevlevihanesi-Özbek Tekkesi-Miniatürk-
5.gün: Taksim meydanı-ıslak hamburgerci-İstiklal caddesi (Atlas pasajı, Terkos pasajı)-Galatasaray Lisesi-Çiçek Pasajı/Naum Tiyatrosu-Anzavur Pasajı-Galata Mevlevihanesi Müzesi(Sema gösterisi, tekke pilavı, tulumba tatlısı)-Beyoğlu-Galata Kulesi-Fransız sokağı/Cezayir sokağı (yürüyün, fransızların işledikleri insanlık suçundan dolayı adı değiştiriliyor)-Tünel-Türk Alman Kitabevi(kafe)-İstanbul Aşkenaz Sinagogu-Özel Avusturya Sen Jorj Hastanesi-Galata Konak Kafe(deniz manzaralı)-Kamondo Merdivenleri-Salt Galata müze-Ömer Abed Han-Mısır Apartmanı-360 İstanbul- Tomtom Sokak-Karaköy (Karaköy çorbacısı)-Galata Köprüsü, Helvetia (ev yemekleri)-Cihangir-Yeraltı Camii
6.gün: Beşiktaş civarı: Kabataş-Dolmabahçe Sarayı-Çırağan Sarayı-Beşiktaş meydan-pasajlar-Minoa(kitapçı)-Akaretler-Maçka Demokrasi Parkı-Nişantaşı-Ihlamur Kasrı-Çırağan Sarayı-Galatasaray Üniversitesi-Yıldız Parkı-Yıldız Sarayı-Yıldız Hisar Tesisleri(FSM köprüsünü görüyor)-Yahya Efendi Cami-Malta Köşkü-Beltur Çadır Köşkü-
7.gün: Emirgan Korusundaki Pembe, Sarı, Beyaz Köşklerden birinde 40-45 TL arası bir ücretle açık büfe kahvaltı, Aşiyan, Bebek (starbucks), Boğaziçi, Arnavutköy, Alaylı sokağı(istanbulun en dar sokağı), Ortaköy (kumpir) (bu sırayı tersten yapın)-Ortaköy Camii
Anadolu Kavağı
8.gün: Üsküdar civarı: Anadolu hisarı-Boğaziçi Kandilli Kampüsü-Beylerbeyi Sarayı- Kuzguncuk-Kuzguncuk Bostanı-Kuzguncuk evleri (tepeden deniz manzarası izle)-İcadiye-Tarihi Kuzguncuk Fırını-Nail Kitabevi-Bicanefendi Sokağı-Ekmek Teknesi-Abdulmecid Efendi Köşkü-Nakkaştepe Millet Bahçesi-Üsküdar sahil-Mihrimah Sultan Camii-III.Ahmet Çeşmesi-Sahibul Çay Asaf Osman Efendi(çayı Türk müziği makamları adı altında ve müziği eşliğinde sunan bir mekan. Sahibi de zaten Boğaziçi Üniversitesi mezunu bir çay aşığı)-Mihrimah Kahve-Şehzade Mustafa Çeşmesi-Aziz Mahmud Hüdayi Efendi Cami-Kız Kulesi-Harem-Haydarpaşa Garı-Adile Sultan Sarayı-Nevmekan-Mihrimah Kafe-Çamlıca Kız Lisesi-Büyük ve küçük Çamlıca tepeleri-Çikolata Kahve-Salacak Sahili-Çamlıca Camii-Selimiye Kışlası-Fethi Paşa Korusu-Şemsi Paşa Camii ve Medresesi, Kaftan Sokak(denize açılıyor), Valide Sultan gemisi(ücretsiz Boğaz turu)-Kaftan Sokak (denize açılıyor)
9.gün: Kadıköy sahil- Moda-Boğa Heykeli-Süreyya Operası-Moda Sahnesi-Moda Çay Bahçesi-Ragıp Paşa Köşkü-Mihran Efendi Köşkü-Selamiçeşme Özgürlük Parkı, Süreyya Operası, Kazım Karabekir Paşa Müzesi, Barış Manço Evi, İstanbul Oyuncak Müzesi, Kadıköy-Moda tramvayı, Kadıkoy Yeldeğirmeni fotoluk yer, Ethem Efendi Kahvaltı-Şekerci Erol-Bursalı Rıza Bey Köşkü, İngiliz Mezarlığı
10.gün: Büyükada gezisi yapabilirsiniz. Bir ada 1 gün gezilir.
burayı düzenleyip yaz.
''Üç günlük rota; Avrupa yakasında, Eminönü İskelesi'nden başlayarak, Dolmabahçe, Beşiktaş, Ortaköy, Kuruçeşme, Arnavutköy, Bebek, Rumeli Hisarı, Baltalimanı, Emirgan, İstinye, Yeniköy, Tarabya, Kireçburnu, Büyükdere, Sarıyer, Rumeli Kavağı'nı, Anadolu yakasında, Anadolu Kavağı, Beykoz, Paşabahçe, Çubuklu, Anadolu Hisarı, Kandilli, Vaniköy, Çengelköy, Beylerbeyi, Kuzguncuk, Üsküdar, Kız Kulesi'ni kapsıyor.
13.Plajlar
Tarihi Büyük Liman Plajı, Sarıyer
Suyunun temiz olduğu ve köprüye karşı yüzebileceğiniz bir plaj. Haftaiçi kişi başı 80 TL, haftasonu 100 TL 2022 tarihi itibariyle. Şezlong, şemsiye, duş, tuvalet, kabil dahil fiyat. Hacıosman ve Sarıyer Mado'nun önünden kalkan servisler ile plaj girişine ulaşabilirsiniz. Kişi başı gidiş dönüş 50 TL.
Ayrıca İSTANBUL MEKANLARI
Dem bebek
Cookhane
Mahleb cafe
Rumelihisarı çikolatacısı
Hacı abdullah taksim
Çikolata kahve çengelköy
Arnavutköy sosyal tesisleri
Ortaköy kumpir
Bebek waffle ,abbas waffle , kemal baba waffle
Beşiktaş valonia chocolate cafe
Payedar kahve
Konak kahve galata pahalı
Şazeli kafe
Mimarsinan cafe
Destan kafe ortaköy
Sahibul çay asaf osman efendi
Kukis acıbadem
Maia chocolates çengelköy
Aşkk kahve
Hacı şerif dondurmalı irmik helvası
Uniq istanbul cezerinin muhteşem makineleri sergisi
Mangerie bebek
Tatbak nişantaşı lahmacun
Deniz lokantası -gece çorba çeşitleri çok güzel oluyor
Ayvalık balıkesir tostu
Dedecan kebap
Sembol -çamlıca kebap
Bayramoğlu beykoz döner
Cağ kebap-sirkeci ve eyüp
Yıldız hisar restaurant boğaz manzaralı- kahvaltı var
Levent barbaros hayrettin paşa camii yeni açılmış
Canlı ağaç müzesi-belgrada yakın, sadece yürüyüş yapılıyor, haftaiçi 7,5 haftasonu 20tl
Şeyh hamdullah sokak: dünyanın en dar sokağı
Caribbou coffee -istiklal caddesi manzaralı
Sirkeci’de Diri Han güzel merdivenleri var
Viyana kahvesi-san sebastian cheesecake
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder