Riga-Latvia/Letonya



Danimarkayla başlayan İskandinavya ve Baltık turumuz Letonya ile sona erdi. Tallinn'den Riga'ya otobüsle geçtik ve son şehrimiz Riga'yı tecevvul ettik.

Tallinn- Estonia


Tallinn

Helsinki'den Tallin'e yine gemi yolculuğuyla Viking Line ile ulaştık. Liman şehirleri olmaları ve birbirine yakın olmaları sebebiyle gemi yolculukları çok tercih ediliyor. Yine önceki gemimizle aynı büyüklükte bir gemiyle 2,5 saat yolculuk yaparak Tallin'e vardık. Tabii bu sefer gemide bir odamız yoktu. Geminin en üst katından denizi izleyerek yol aldık.



Helsinki-Finlandia



Stockholm'den Helsinki'ye geçişimiz 11 katlı ve binlerce yolcu taşıyan Viking Line Gabriella ile 16 saat boyunca sürdü. Kamaramızda uyumak son derece rahattı, nitekim ışığı kapattığınızda tam karanlık sağlıyor ve saati bilemiyorsunuz. Yine de biz uzun süre geminin üst katından Stockholm'e veda etmeyi seçtik. Eşimle birlikte güneşin batışını seyrettik. Gemi yolculuğumuzun rüya gibi olduğunu söyleyebilirim. Gemide market, restoran, alışveriş alanları, çocuklar için eğlence alanları ve aklınıza gelebilecek pek çok şey bulunuyordu. Biz daha çok dışarıyı izlemeye odaklanmıştık. Çünkü o güzel manzaraları kaçırmak istemedik.


Stockholm-Sweden/İsveç: Refah memleketi

İskandinavya Part 2

Stockholm videomuzu buradan izleyebilirsiniz:


Stockholm denince bizde en çok çağrışım yapan herhalde Stockholm sendromu olur, yani seni kaçıran kişiye aşık olma durumu. Stockholm sendromu da nerden çıkmış derseniz işte hikayesi şu şekilde: 1973 senesinde Stockholm'de yaşanan bir banka soygununda soyguncular rehineler alarak 6 gün boyunca polisle mücadele ediyor. Bir süre sonra rehinelerle soyguncular arasında güçlü bir bağ kuruluyor ve polis yardımını reddediyorlar. Hatta rehinelerden biri nişanlısından ayrılıp soygunculardan birinin hapisten çıkmasını bekliyor. Allah muhafaza. Ama tabi bir de şehir olan Stockholm var ki gezilmeye değer.

Bu gezimizi gerçekleştirebilmek için Kopenhag'tan Stockholm'e trenle seyahat ettik. Fakat, trenimizin 2 saat rötar yapması gezi vaktimizden çaldı maalesef. Biz yine de direndik ve akşam, pardon gece demeliyim, güneş batıncaya kadar planladığımız gibi gezdik.

İskandinavya Part1: Kopenhag- Denmark/Danimarka



Küçük bir sır: Yukarıdaki haritada tüylü kalemin ucu aslında Kopenhag'ı gösteriyor. Bu gezimizi fotoğrafı çektiğim zamanlar planlıyorduk. Kuzey Avrupa'da 5 ülkeye seyahat hazırlıkları yaptık.

Ey Kudus!



فلسطين/ FİLİSTİN
28-30.07.2016

Hangimiz çocukluğumuzdan bu yana Filistin mücadeleleri, eylemleri ve halkının cesaretleriyle büyümedik ki. Biz bombaları fotoğraflardan görürken onlar bombalara maruz kalıyorlar, yahudiler tarafından evlerinden çıkarılıyorlardı. Çocukluğumda Tv'den izleyip en çok hatırladıklarım yahudilerin yerleşimcilerin Filistinli aileleri evlerin zorla çıkardıkları, bu zulme direnen güçlü kadınlar ve bu zulm ortamının içine doğan kendisine silah yönelten askerlere karşı taş atan çocuklardı. Filistin'e gidip kardeşlerimize destek verenlere özenirdik hep. Çocuk yüreklerimiz şehitlerimize ağlardı, hep bir gün Filistin'e gidip Müslüman kardeşlerimiz gibi mücadele edip şehit olmak bu kutlu makama erişmenin arzusu içerisinde hayaller kurardı. Kalbimiz bir gün Çeçenistan'da bir gün Filistin'de, bir zaman sonra Irak'ta, şimdilerde Suriye'de. İslam öyle bir din ki kendisiyle dinden başka bağın olmadığı, hiç görmediği insanlara karşı sıcak hissettiriyor, onların acıları seni de yakıyor. Hele bir de çocuk kalbi o kadar temiz ki o yaşlarda kendi yaşıtlarını bu kadar cesur görünce yanlarında olmak istiyor.