ÜRDÜN: Bir Arapça macerası

الأردن /JORDAN

المملكة الأردنية ال
هاشمية



بسم اللّه الرحمن الرحيم

الحمد للّه رب العالمين، والصلاة والسلام على أشرف المرسلين، سيدنا محمد وعلى آله وصحبه أجمعين، ومن تبعهم بإحسان إلى يوم  الدين. أما بعد

Bu yazımda Edep tarafından düzenlenen, 2 aylık yaz Arapça eğitim programını ve Ürdün'de gezilecek yerleri anlatacağım, yer yer tavsiyelerde bulunacağım. Benden 1 sene önce, İsar'ın programıyla yine aynı programa katılan eşimin de tecrübelerinden yararlanacağım. Son olarak, Arapça'ya dair yazılarıma da buradan erişebilirsiniz.


İngiltere'de gezilecek şehirler


İngiltere'nin diğer şehirleri

İlk yazımda Londra'yı anlatmıştım.Şimdi ise İngiltere içinde gezilebilecek diğer şehirlerden bahsedeceğim.

Outline
1- Oxford
2- Cambridge
3- Bath
4- Southampton
5- Brighton
6- Birmingham
7- Manchester
8- Liverpool
9- Warwick ve Coventry

Arapça hakkında bilmemiz gerekenler

Arapça'yı anlatma- öğretme konusunda tamamen kendi metotlarımı uygulayacağım. Elbette hocalarımızdan gördüklerim, öğrendiklerim bana yardımcı olacaktır. Yalnız 4 yıl boyunca lisans hayatımda verdiğim Arapça derslerinde nasıl farklı bir metot kullandıysam şimdi de uslubum pek çok Arapça hocasından ve Arapça kitabından farklı olacaktır. Arapça'yı öğretmenin ve öğrenmenin pek çok yolu vardır elbet. Ben de anlatma sıramı, anlatma uslubumu, hatta yazma uslubumu bir şekilde oluşturdum. Tabi bunu Arapça öğrenen Türk talebelerin (bunlardan biri de daima benim) ihtiyaçlarına göre oluşturdum. Mesela öğrenmeye yeni başlayanlar verdiğim bilgilerin faydalı olduğunu söylüyor. Bir de anlatma sıram bir binanın temellerini oluşturmak gibi olacak. Mesela 8 çeşit muennes olmasına rağmen ben ilk başta 2 çeşidini öğreteceğim ki öğrenci temel bilgileri kavrasın. Hatta bazen öğrencilerime bir bilgi öğretiyorum ve o öğrettiğim bilgi onların seviyesine göre uygun olsun diye kuralı başka bir biçimde veriyorum. Öyle ki Arapça bilen biri yanlış öğretiyorsun diyebilir. Ancak tüm bilgiyi veremeyeceğimden bilgiyi o seviyeye uyarlayarak veriyorum. Öğrenci Arapça'da ilerledikçe yavaş yavaş o bilgiyi tamamlıyorum. Mesela kelimelerde cinsiyet, sayı bakımından kelimeler, belirlilik gibi konularda tüm kuralları bir anda vermeyim aralara yediriyorum diyebilirim.

Edinburgh: Doğal güzellikler şehri



İSKOÇYA/ SCOTLAND

UK'ın dört ülkesinden biri olan İskoçya'nın başkenti Edinburgh. Dikkat Edinbura diye okunuyor:)

8 Kasım 2016'ta gitmiştik.

Edinburgh'ya gitmeden önce İngiltere'nin İskoçya'yı işgal etmesiyle işgale direnen William Wallace önderliğinde İskoç halkını anlatan Bravehearth filmini izlemenizi ve tabi İskoçya tarihini de okumanızı tavsiye ederim. Filmin sonunda da Freedom diye bağıran William Wallace özgürlüğün sembolü oluyor. Zaten Edinburgh'da da William Wallace'la ilgili pek çok hediyelik eşya görebilirsiniz. İlgili kitapları, gezi yazılarını okuyup filmleri izleyip gitmek ziyaret edilen yerlere daha farklı bir gözle bakmayı sağlıyor.