İtalya-Floransa:Rönesans'ın beşiği ve Pisa

Floransa/Florence

Rönesans'ın doğduğu yer olarak bilinen Floransa şehri tam bir kültür başkenti. Kültürel gezi yapılacak bir şehir varsa o da burasıdır derim. 15.yy'da ünlü Medici ailesinin bölgeye hakim olmasıyla köklü tarihe başlangıç yapıyor şehir. Ailenin ilk önemli üyesi Casimo, Palazzo Medici adında ihtişamlı bir saray inşa ettiriyor. Ardından gelenler de gösterişli saraylar inşa ettirip mimar ve heykeltıraşları destekliyorlar. Şehir, altın çağını Casimo'nun torunu Lorenzo döneminde yaşıyor. Michelangelo, Leonardo da Vinci ve Botticelli'nin de aralarında bulunduğu sanatçılara büyük destek veriliyor ve Rönesans'ın başlangıcına gebe oluyor. Ünlü şair Dante'nin de yaşadığı şehir şimdilerde önemli bir kültür şehri olmasının yanında en önemli geçim kaynağı turizmdir.

Floransa Katedrali/Piazza del Duomo



Aslında bu fotoğrafı Michelangelo Meydanı'ndan çektim. Bu manzaraya bayılmıştım. Katedral de net bir şekilde göründüğü için bu başlıkla koydum. Katedral, 13. ve 15.yy'lar arasında inşa edilmiş. Katedralin yapımında pek çok isim yer almış: Mesela temelini Arnolfo di Cambio atmış, çan kulesini ise Gitto yapmış. En çok dikkat çeken yeri kubbesi olmakla birlikte kubbenin içindeki Kıyamet Günü freski ve vaftizhanenin tavanındaki mozaik çalışması da ilgi çekici noktalar arasında. 

Signoria Meydanı/Piazza della Signoria


Bir açık hava müzesi özelliğine sahip meydan Rönesans dönemine dair önemli eserler bulunduruyor. Uffizi Galerisi, Palazzo Vecchio, Loggia dei Lanzi gibi önemli yapıların yanında aralarında Bandinelli'nin gücü temsil eden heykelleri Herkül ve Kakus'u, Ammannati ve öğrencilerinin Neptün Çeşmesi'nin de bulunduğu dünyaca ünlü heykeltıraşların eserlerini de meydanda görebilirsiniz. Açıkçası heykelleri hiç sevmeme rağmen,  sanat eserlerinin hikayelerini öğrenmek ilgimi çektiği için anlatacağım. Bu arada eserlerden birçoğu orijinal değil ve asılları Galleria dell Academia'da bulunuyor, orijinali çalınmasın diye kopyalarını yapmışlar.

David heykeli/Davud heykeli


Ünlü heykeltıraş Michelangelo'nun eseri manevi gücü temsil eden Davud heykeli

Perseus


En öndeki koyu renkli heykel Cellini'nin Perseus heykeli. Herakles'in atası olan Perseus sağ elinde kılıcı, sol elinde ise Medusa'nın kafasını tutuyor.





Sabine Kadınlarının Kaçırılması


Efsaneye göre Romalı bir asker sabin şehrindeki kadınları alıp kaçırıyor ve erkekler de ona engel olmaya çalışıyor. 

Casimo Medici


Ünlü Medici ailesinin bir üyesi olan Casimo, Rönesans'ın başlamasına oldukça katkıda bulunmuş.

Ayrıca ünlü Neptün Çeşmesi heykeli tadilattaydı, güzel bir fotoğrafını çekemedim.


Uffizi Galerisi

Vecchio sarayını arkasında kalan Uffizi Galerisi 16.yy'da mimar Vasari tarafından devlet daireleri ve atölyeler olarak kullanılmak üzere tasarlanıyor. Casimo'nun kişisel koleksiyonundan da eserler bulunuyor. Girişi ücretli ve uzun kuyruklar oluyor. Dışarıda bu kadar güzel hava varken ve açık hava müzeleri bile bulunuyorken insanın galerinin içine giresi de gelmiyor doğrusu. 





Aşağıdaki geçişler Medici ailesinin halka görünmeden sarayları arasında geçiş yapmak için yaptırdığı köprüler.


Ponte Vecchio/köprü

Güneş ışınlarının su üzerine harika yansımasını görmek istiyorsanız bu güzel köprüden hem geçmeli hem de bol bol seyre dalmalısınız.




Piazzale Michalengelo/Michalengelo Meydanı

Manzarası harika, tepeye çıkıp şu manzarayı muşahede edebilirsiniz. Floransa'yı nasıl anlatırsınız diye sorarsanız sanat eserleri, Rönesans'ın kalıntıları bir yana şu manzara bir yana derim. Aklıma ilk gelen bu kare oluyor her zaman. Ormanın arasından geçerek bu tepeye çıktık ve tepeye  çıktığımızda çıplak güneşin altında kaldık, hazırlıklı olmak gerekir bunun için. 


Aziz Giovanni Vaftizhanesi/Battistero di San Giovanni

Pisano ve Giberthi tarafından 11-12.yylarda inşa edilen yapıda 19.yy'a kadar bütün katolikler bu vaftizhanede vaftiz edilmiş. Bronz kapılar, sekizgen şekli ve Orta Çağ'dan kalma mozaikleriyle ünlü bu yapının kapılarında İncil'de bazı sahneler betimlenmiş.




Bir gösteriye denk geldik. Hara krişna diye şarkı söylüyorlardı. Budist mi desem Hindu mu desem ya da başka benzeri bir dinin mensubu oldukları belliydi. Renkli bir gösteri izledik, ancak tüm gösteri boyunca ayı kelimeyi tekrar ettikleri için sıkıldığımı söyleyebilirim.


Ve tabi ki mobike kiralayabilirsiniz. Londra'da Santanderlara alıştığımız için burada da bisiklet kiralayarak biraz etrafı turlamak istedik. 


Neleriyle ünlüdür kısmına gelirsek ilk olarak İlahi Komedya'nın yazarı Dante'nin yaşadığı şehir olduğunu söylemeliyiz. Bir de hepimizin bildiği Raffaelloe çikolatalarıyla ünlü.

Ayrıca gezilebilecek yerler
Botticelliani Venüs'ün Doguhu heykeli, San Lorenzo Bazilikası, Vecchio sarayı, Boboli Bahçeleri

Ne yemeli?

Tabiiki kahve-krovasan


Ve tabi ki tiramisu


Ünlü İtalyan Gelatoları yani dondurmaları


Buradan sonraki durağımız Roma olacak. Floransa'dan Romaya 1,20 dk trenle yolculuk yapmak üzere Roma'ya doğru yol alıyoruz.

Pisa

Yol üzeriniz değilse uğramanın anlamsız olacağı bir şehrin küçücük bölgesi turistik alan olarak ayrılmış.  Meşhur eğik Pisa Kulesini görmek ve itiyormuş gibi yapmak için geldik biz de😀 Ama ben gözlük takmayı tercih ettim, biraz farkımız olsun hep aynı şeyleri yapmayalım yahu. 


Tamam tamam ben de itiyorum işte. 


St.Mary Katedrali







Vaftizhane



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder