Boğaziçi'nin Kütüphanesinde Neler Yapılır?🙄

20 Maddede Boun Library Maceralarımız (Aptullah Kuran Kütüphanesi)

“Kütüphanede ne mi yapılır, bu nasıl bir başlık ders çalışmaktan başka bir işe yarar mı” dediğinizi duyar gibiyim. Ancak bir Boun öğrencisi için Abdullah Kuran Kütüphanesi çok amaçlı bir mekâna dönüşmüştür bile. Hadi hep beraber listemize bir göz atalım: Aşağıdaki linkten orjinalini okuyabilirsiniz. 

https://kervandergi.wordpress.com/2019/04/14/kutuphanede-neler-yapilir-20-maddede-boun-library-maceralarimiz/


1- Ders çalışmak🤓
Sizi üzmeyelim, en sevdiğimiz(!) maddeyle başlayalım. Hepimiz final dönemi kütüphanede yer bulamamaktan yakınmışızdır. Saat kaçta gidersek gidelim hep dolu olması, maşallah üniversitemiz öğrencilerinin ne kadar çalışkan olduğunu göstermeye yetiyor bile. Bu kısımda “yaa acıktım hadi yemekhaneye gidelim”e sık rastlanır.
2-Soğuk kış günlerinde ısınmak
Hisarüstü sakinleri öğrenci evlerinin soğuk olmasına alışıktır. Bazen o kadar soğuk olur ki dışarı çıkıp da buz kesmiş kemiklerimizin biraz rahatlamasını isteriz. Tam o sırada aklımıza gelen fikir harikadır: Ev ahalisi olarak kütüphaneye gidip, mümkünse Periodicals-malum kütüphanenin en sıcak kısmı- biraz ısınalım, gecemiz huzurla geçsin isteriz.
3-Telefonun şarjı bittiğinde haberleşmek
Modern çağ sorunları işte ne yaparsınız. Telefonun şarjı da olur olmaz zamanlarda bitiverir. Ödev sorarsınız, sınav notu ararsınız, arkadaşınızla buluşmanız gerekir, illâ ki işiniz vardır. Bu durumda en üst kattaki bilgisayarlar hayat kurtarır, tabii hepsi dolu değilse. Hemen girip e-mailden ya da sosyal medya hesaplarından iletişime geçersiniz.
4-Buluşma noktası
Kuzey kütüphane kadar buluşmaya daha müsait başka bir yer bilmiyorum desem. Ne nokta atışı bir konumdur orası. 
Adres: kütüphanenin önü
5-Grup çalışmaları-Sesli Study
Bunun için en uygun yer tabii ki de kütüphanemizin yavrusu sayılan “Sesli Study”. Birbirinizi duyabiliyorsanız, konu anlatımının, tartışmanın en verimli noktasıdır.
6-Midterm sabahı ezberi 
Midterme yahut finale çalışamadınız mı? Ya da son tekrarları yapmanız mı gerekiyor? Sınavınız da Kuzey’deyse işte bura tam size göre bir yer. 
7-Arkadaşlarla beraber vakit geçirmek
Belki de hem işinizi yapmak, hem de yakın arkadaşınızla beraber vakit geçirmek istiyorsunuz. Elbette bunun için de kütüphaneyi kullanmışsınızdır. Ne kadar konuşmasanız da yan yana olmak bile yetiyordur. Arada şakalaşarak, birbirinize not yazarak, fısıldayarak (Dikkat! Yakınınızda çalışan birileri varsa bunu yapmak tehlikelidir, tenha yerleri seçiniz), sonra da tekrar işinize dönerek ayrı kalmamış olursunuz. 
8-E-mail atmak
Atılacak e-maillerin biriktiği ama buna vakit bulamadığımız zamanlar olur. Her yerde atılır diye düşünsek de bazen kafamızı toparlayıp yazmamız gereken e-postalar olduğu doğrudur. 
9-Yazı yazmak🏻
Bu yazıyı kütüphanede yazmak isterdim. Ne yazık ki orada yazmadım. 
10-Boğaziçi Jazz grubunu dinlemek🎶
Şaka yapmıyorum. Kütüphanede denk gelenler bu fırsatı yakalarlar. Bir anda giriş katta beliren Jazz grubu bir süreliğine tüm katlardaki sessizliği bozar. Bunu duyan ve hali hazırda canı sıkılmakta olan Boğaziçili de toplanıp dinlemekten kendini alamaz. 
11-Kitap araştırmak🧐
Arşiv niteliğindeki canımız kütüphanemiz çeşit çeşit kitaba ev sahipliği yapıyor. Ne duruyoruz gidip değerlendirelim. 
12-Fotokopi çektirmek, çıktı almak
Bunun nedenleri arasında daha ucuz olan Copy amcalarımıza gitmeye üşenmek olabilir, hava soğuk olup dışarı çıkma isteğimiz olmayabilir, birkaç sayfa alacağımız bir şeyler olabilir. Giriş kattaki kütüphanecileriniz bugünler için var arkadaşlar. 
13-Sınav öncesi notları almak
Midterm ya da final öncesi notlarımızı paylaşmak için en ideal yer neresidir? Cevabı soruda gizlidir. Sınav öncesi herkesin bulunduğu yegâne yer.
14-Film izlemek
Film izlemek için illâ da Audio Visual’a gitmeye gerek yok diyenlerdenim. Bilgisayarı alıp ders çalışılan yerde de izlenilebiliyor. 
15-Uyumak😴
Aslında belki de en başa yazmam gereken maddelerdendi. Yorgunsanız, uykusuzsanız, bir de öğrenci eviniz soğuksa kütüphaneye girince zaten uykuya dalmak üzeresinizdir. 
16-Yabancı dil çalışmak
Hazırlıklar için İngilizce olmakla birlikte bölüm öğrencileri için Arapça olabilir, İspanyolca, Fransızca gibi ilgililerinin buluştuğu diller olabilir. Film izleyerek, kelime ezberleyerek, konuşmaları dinleyerek öğrenmek gibi farklı yöntemlerin kullanıldığı görülmüştür.
17-Yağmurlu günlerin şemsiyesi olmak
Kampüste otururken dersiniz de yoksa yağmurlu bir günde altına sığınılacak güzel bir barınaktır kendileri. 
18-Namaz kılmak
Bu madde de üst sıralarda olmayı hak edenlerden. Ders çalışırken namaz vakti gelmişse, hava koşulları dışarı çıkmaya engelse, yetişmesi gereken konular var da camiye gidecek kadar enerjik hissetmiyorsanız haydi Allahuekber. 
Not: Bir de bunun seccade arama kısmı olabilir.
#yeryüzübizemescid
19-Şarj aleti aramak👀
Şarjınızın bitmesi ve şarj aletinizi evde unutmanız insanlık hali. Bunun da çaresi var. Kütüphanede arkadaşınız varsa ilk tercih odur, ancak yoksa da yanınızda yakınınızda sizin telefonunuza, bilgisayarınıza şarjı uyan biri elbet çıkacaktır. 
20-Yeni arkadaşlıklar veya sadece tanışmak
Bu tamamen doğal gelişen, sizin dışınızda bir olaydır. Yanınızdakilerle tanışmamak içten bile değildir. Kütüphanede başlayan arkadaşlıklar yaşayanlarımız vardır. Girişteki güvenliklerle de tanışıp muhabbet kurmak sıklıkla girip çıktığımız bir yerin doğal getirisidir. 
           Bunlar benim deneyimlerimden yola çıkarak yazdığım hem tatlı anılar hem de çoğu Boğaziçiliyle ortak yaşadıklarımız diye düşündüklerim. Eminim hepimiz bu nedenlerden bir çoğu belki de hepsi için kütüphaneyi kullandık, kullanıyoruz ve kullanacağız. Belki de hepimiz bir gün kütüphanede buluşacağız.
           O zaman tüm öğrenci ve mezun kardeşlerimize Allah zihin açıklığı versin. 

Yayınlandığı Yer:  Kervan Dergisi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder