İTALYA TURU:VENEDİK'İN SIRRI ROMANTİK ŞEHİR

İTALYA: BİR AKDENİZ RÜYASI

İtalya turumuzda rotamız şu şekildeydi: Venedik, Milano, Cenova, Pisa, Floransa, Roma. 6 şehri planımıza dahil ettik. 

Rönenansın memleketi olduğundan sanat eserleriyle dopdolu bir ülke İtalya. 3.000'in üzerinde müzeye ev sahipliği yapıyor. İtalyan mafyası ülkede etkin, hatta milletvekillerinin çoğunun mafya olduğu söyleniyor. Ülkedeki mekanlar İspanya'da olduğu gibi akşam vakti açılıyor. Gezdiğiniz çoğu yerde su sebili bulunuyor ve bu da insanı çok rahatlatıyor, özellikle yazın gittiyseniz.   



Bir gezi yaptığımda oraya ait her tür bilgiyi birleştirmeyi çok seviyorum. O şehrin tarihi, şehirde yaşamış yazarlar, şairler, devlet adamları, orada çekilmiş filmler, hakkında yazılmış kitaplar, yazılar, tursitik mekanları, oranın dilinde şarkılar veya varsa oraya özgü şarkılar, besteler, önemli kutlamalar, şehir efsaneleri, o bölgeye özgü hediyelik eşyalar, sembolik ürünler, kullanılan vasıtalar, oraya özgü lezzetler vs. Bunların hepsini bilmek ve tatmak istiyorum. Bu nedenle gezi öncesinde ve sırasında araştırma yapıyorum ve anın güzelliğine kendimi bırakıyorum. 

Şehirle ve ülkeyle ilgili önemli detayları madde madde paylaşmak istiyorum. Daha çok hissetmek adına bunları yapabilirsiniz. 

1-Kahve(Osmanlı'dan almış oldukları) içmek
2-Kaşif Kristof Kolomb'un hayatını okumak
3- Venedikli müzisyen Vivaldi dinlemek 
4-Gelato dondurma yemek: naneli, çilekli, tiramisulu harika
5-Pizza yemek (Luini panzerotti baked tomato ve motzarella, sweet oranges and chocolate)
6-Sanatın merkezi, Rönesans'ın gözbebeği yerleri gezmek
7-Maske almak
8-Italyan markalarını tanımak: Ferrari, Nutella, Magnum
9-Marco Polo'nun hayatını okumak, evini gezmek(netflixte de dizisi var)
10-Turist filmini izlemek
11- Tintarelli di luna,Hey mambo italiano, Tu vu fa lamericano şarkılarını dinlemek
12-Venedik'in tarihini okumak
13-Gezilebilecek yerlere bakıp, haritadan işaretlemek
14-Çizme şeklindeki İtalya haritasını incelemek
15-Venchi'de tiramisulu dondurma ve krep yemek
16-Gondol ve vaporettoya binmek
17-Kanallar arasında gezmek

VENEDİK/VENICE/VENETTO


Venedik dünyanın en güzel kanallarını bulunduran bir ada aslında. Karayoluna kapalı adada yürüyerek ya da gondol, vaporetto alarak gezebilirsiniz. Gondollar artık Venedik'ın simgesi haline gelmiş durumda. Venedik deyince akla ilk gelen detaylardan biri de festivallerinde ortaya çıkan maskeleri. Kaşif Marco Polo'nun evi ve en eski tiyatro binası da Venedik'te bulunuyor. 

Her yıl 2 mm battığı ve ilerde şehrin kaybolacağına dair bilgi üzerine batmadan görülmesi gereken şehir olarak nitelendiriliyor Venedik. Biz Venedik'te 3 gün kaldık ve rahat rahat gezdiğimizi söyleyebilrim. Venedik'e gelmişken müze gezmek değil de harika manzaraları seyretmek tercihimizdi. Hava da güzelken bol bol kanal turu, yürüyüş yaptık, köprü, meydan gibi yerlerde açıkhava gezisi yaptık.

Adada evler su üzerine yapılmış. Nemden ve tuzdan evler yıpranmış, ancak yıkılmamış, zamanla sertleşip taşlaşmış. Her yıl bu antika evlere bakım yapılıyormuş. Lagünlerle dolu ve evlerin kapıları kanala açılıyor. 
                                        
Avrupa ülkeleri arasında turistik açıdan en beğendiğim ülke İtalya, en beğendiğim şehir ise Londra'dan sonra Venedik oldu. Akdeniz ülkeleri sıcak olduğundan yazın da gidince güneşin ışıklarıyla canlı, berrak bir havaya sahip oluyor. Tarihte hep ticaretiyle ünlenmiş Venedikliler nerelerde yaşamış şahit olduk. 

Ayrıca bir bilgi: eskiden Venedik'te devlet başkanlarına doge denirmiş. 




Venedik deyince ilk aklımıza gelen elbette o meşhur Vintage siyah gondolları. Çok ayrı bir atmosferi olan tarihi gondollarda seyahat etmek hepimizin hayalidir sanıyorum. 

Bu gondolları kullananlarla ilgili sınırlamalar varmış. İtalyan olmaları ve gondolculuğun babadan kalması gerekiyormuş. Gondol sayılarını artırmıyorlarmış. Kanal üzerinde ikamet eden herkesin gondolu varmış ve doğal olarak da tek ulaşım aracı gondollarmış. Kanalın kimi dar kısımlarında virajlardan dönerken biri var mı diye sesleniyorlar ve o şekilde trafiğin güvenli akışını sağlıyorlar. 

İlginç bir bilgi vereyim:Tarihte yaşanan veba salgınından sonra ölülerin gondollarla taşınmasından dolayı Venedik'te gondolların siyaha boyanması zorunluymuş. Bir diğer rivayetle ziftin suya dayanıklılığından siyaha boyuyorlarmış. Her halukarda siyah renginin asaleti aşikar. Bu gondollar düğün, eğlence ve cenaze için de kullanılıyormuş. 



Canal Grande/Büyük Kanal



Her iki yanında tarihi binaları sıralamasıyla gondolla tur sırasında veyahut köprülerinden geçerken temaşa edebileceğiniz Venedik'in büyük kanalı. Vaporetto veya gondolla turlamak, dondurma alıp köprüden seyretmek, fotoğraf ve video çekmek için çok uygun bir yer. Biz hem Vaporetto'ya hem de gondola bindik, ikisinin de tadı ayrı tabi. Gondol yolculuğu pahalı olduğu için insanlar genelde 5-6 kişi olarak biniyor. Biz de orada binmek isteyen 3 kişiyi de alarak 2 kişi toplam €34 verdik. 






Gondol Turu



Özellikle küçük kanallardan geçereken tercih edilen süslü gondollar, kanalı süsleyen çok harika bir öge. Gondolların geçişini izlemek çok hoşuma gitmişti benim. 





Hatıra olarak ne alınır?

Bu sorunun cevabı tabi ki ünlü maskelerinden. Ben magnet maske almayı böylelikle iki hatıra eşyayı bir arada çıkarmayı tercih ettim. 




Dar Kanallar








San Marco Meydanı/Piazza San Marco



Çok büyük bir alana sahip meydan San Marco Bazilikası, Çan Kulesi, Saat Kulesi, Correr Müzesi, arkeoloji muzeleri ve Dükler Sarayı'nı da içende barındırıyor. 





Meydana adını veren San marco bir incil yazarı aziz. Mısır'da ölüyor ve İskenderiye'ye gömülüyor. Oraya ticarete gidenler mezarında kemiklerini bulup sepetin içine koyup üstünü de domuz etleriyle kapatıp Venedik'e getiriyolar.  O gün bu gün kentin koruyucusu kabul ediliyor.



Ayrıca tarihin en eski kafelerinden 18.yy'da açılan Quadri ve Fralli de bu meydanda bulunuyor.

San Marco Bazilikası/Basilika Di San Marco



Ayasofya'ya benzetilerek inşa edilmiş bazilika, şehrin en önemli turistik mekanı San Marco Meydanı'nda bulunuyor. Altınların Kilisesi olarak da anılmasının nedeni kubbesinde bulunan yıldızlı Bizans mozaikleriymiş. İnşaasına 828 yılında başlanmış ve Aziz Mark'ın naaşının kiliseye getirilmesiyle Aziz Marco Kilisesi olarak isimlendirilmiş. Bizans mimarisi ve Gotik yapı modeliyle bezenmiş. 



St. Marco Çan Kulesi/Le Campane Di San Marco



9.yy'da inşa edilen çan kulesi 99 metre yüksekliğe sahip. 16.yy'a kadar sıklıkla yeniden inşa edilmiş. Üzerinde günün başlangıç ve bitişini, meclis üyelerinin acele etmesi gerektiğini, senatonun toplanacağını, infazları duyuran 5 ayrı çan bulunuyor. 

Saat kulesi/Torre del Orologio



Daha önceki saat kulesinin yerine 15.yy'da inşa edilmiş. Benzeri yapılmasın diye inşaatında çalışan işçilerin gözlerinin kör edildiği söyleniyor. Üzerindeki kanatlı aslan figürü kentin yabancı kültürlere açık olduğunu vurguluyormuş. 

Dükler Sarayı/Palazzo Ducale



9.yy'da inşa edilmiş ve 14.yy'da genişletilmiş saray Neo-Klasik detaylarla bezenmiş, ancak daha sonra yerini Gotik usüle bırakmış. İngiliz yazar ve şair John Ruskin tarafından dünyanın merkezindeki yer olarak betimleniyor Dükler Sarayı'nı. Şehrin dükleri sarayın Devler Merdiveni'nde (Scala dei Gigant) taç giyme töreni yaptıkları için adını Dükler Sarayı olarak almış. 



Dükler Sarayı deyip de İsmail abiyi anmadan olmaz😀



Ahlar Köprüsü/Ponte Dei Sospiri



Bu köprünün hikayesi şu şekilde: Eskiden ölüme mahkum edilen suçlular burada yargılanıp hapishaneye gönderiliyormuş, hapishaneye geçerken bu köprüden geçip 2 penceresinden bakıp Venedik manazarasını görünce bu güzellikleri kaçıracakları için ah ediyorlarmış. Adı da bu yüzden Ahlar Köprüsü olmuş. Bu isimli köprüden Cambridge'te de bulunuyorö hatta farklı Avrupa şehirlerinde de denk gelmiştik. 



Rialto Köprüsü/Ponte Di Rialto



16.yy'da bir yarışma aracılığıyla Antonio de Ponte'nin imzasıyla inşa edilmiş Rialto Köprüsü. Köprü üzerinde hediyelik eşya dükkanlarının yanısıra en çok kuyumcu dükkanları göze çarpıyor. Köprü üzerinden Büyük Kanal'ı izleyebilir ve rahatlıkla fotoğraf alabilirsiniz. 




Rialto Köprüsü ahşaptan ilk olarak yapılmış, yıkılınca bu sefer beyaz mermerden yapmışlar. İlk yapıldığında yakınında darphane olduğundan para köprüsü anlamına gelen Rialto demişler. Çarşısı olan köprüler arasında ilk 5te yer alıyormuş. Artık kime göre, neye göre ilk 5 orası meçhul😅

Köprüden manzara



Rialto pazarları

Kimi zaman meyve-sebze kimi zaman da balık pazarları olarak kuruluyorlar. Avrupa'nın her yerde pazarlarının meşhur olduğunu artık öğrendik zaten. Bu pazar 11.yy'dan beri kuruluyormuş. Çiftlik ürünlerinin satış yapıldığı pazar Salı'dan Cumartesi'ye her gün açık oluyor. 

Santa Maria Della Salute Bazilikası 



Şehri veba salgınından kurtardığına inanılan Hz. Meryem adına 17.yy'da inşa edilmiş bir yapı. Venedik Senatosu'nın düzenlediği yarışmada birinci olan Baldassare Longhera tarafından Barok tarzda yapılmış. 



Ca' d'Oro/Altın Ev



İmparator Nero'nun Roma'daki evinden etkilenen döneminin zenginlerinden Marino Contarini 15.yy'da yaptırmış bu saray gibi evi. Gotik uslupla yapılan altı süslemeler içeren evin son sahibi Baron Franchetti müze olarak hükümete bağışlanmış. 

Marco Polo's Home

Türk Hanı/Naturale Museum


Baharat ve ipek sayesinde zenginleşen Venedikliler, Osmanlıyla ilişkilerini iyi tutmuşlardı. Venedik'te yaşayan Osmanlılar bu binayı kullanıyorlardı, ismini oradan alıyor. Şimdi ise doğa müzesi olarak kullanılıyor.  

Tarihi kafeler





Alışveriş merkezi





Murano Adası



Venedik'te görülmesi gereken iki ünlü ada var: Murano ve Burano adaları. Biz şehre daha çok vakit ayırabilmek amacıyla bunlardan birini seçtik ve murano adasını ziyaret ettik. Murano adasına gitmek için Fondementa Nuove durağından 12 nolu veporettoya binebilirsiniz. Kişi başı vapur bileti 7,5 Euro toplam 75 dk içinde geçerli, validate etmek gerekiyor kullanmak için.



Vaporetto ile Venedik'ten 10 dakikada varabileceğiniz Murano adası cam işçiliğiyle ünlenmiş. Cam ürünleri satan mağazaları, cam fabrikaları, kiliseleri, meydanları, sokaklarıyla küçük, şirin bir ada Murano. 



Yazın güneşin kavuruculuğu İstanbul'daki adalarımızı hatırlattı bize. 13.yy'da Venedik dükü yangın ihtimaline karşı şehirden çıkarmak istemesiyle başlamış bu adanın hikayesi. Şehrin içine değil de bu adaya taşınmış cam fabrikaları. Hatta cam ustaları o dönemlerde ayrıcalıklıymış ve işin sırrını başkalarına da öğretirler diye de ustaların adadan çıkmaları yasakmış. Günümüzde cam yapımı hala devam ediyor.



Üflenmiş cam örneklerinden





Buran adası ise dantelleriyle ön plana çıkmışrengarenk evlerin bulunduğu bir ada. 

Venedik'ten manzaralar




Italya'da ne yenir

Venchi'de tiramisulu dondurma ile krep yedik, inanılmaz lezzetliydi. Krepler genel olarak birbirinin aynı olmasına rağmen buranın krebini de çok beğendik. 











Ayrıca fotoğraflar 




Herhalde hepimiz en çok Angelina Jolie'nin Turist filminden bu Vaporettalara aşinayız.









3 günlük gezi planı

1.Gün

Türk hanı
Ca'd Oro
Rialto Köprüsü
Canal Grande
Marco Polo’s home
Venchi dondurma krepli

2.gün
San Marco Meydanı
Çan Kulesi
San Marco Saat Kulesi
Quadri ve Fralli kafe
San Marco Bazilikası
Dükler Sarayı
Ahlar Köprüsü
Chiesa San Georgio Kilise

3.gün
Murano adası

Bir sonraki durağımız Milan. Venedikten Milan’a €15'a hızlı tren bileti aldık. 2,5 saat trenle geçiş yapacağız. 

Veda cümlelerimi de ekleyim: Venedik'i turistik açıdan bakarsak çok beğendim. Ancak burada yaşamak istemem, gezdik bitti benim için😀 Londra’da yaşam bir numara bana göre. Venedik’in ve gezip gördüğün, tattığın diğer şehirlerin en çok neresini sevdin derseniz çeşitli noktalarını, lezzetlerini, mimarisini, manzarasını, denizini vs. ama en çok Londra’ya dönüşünü derim😊

Temmuz 2018

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder