Abu Dhabi

Abu Dhabi- Birleşik Arap Emirlikleri

Birleşik Arap Emirlikleri'nin başkenti olan Abu Dabi'ye eşimin NYU Abu Dhabi'den burslu kazandığı  akademik bir konferans nedeniyle gittik. BAE'nin 7 emirliğinden biri. Abu Dabi, Arapça'da 'ceylan toprakları' anlamına geliyor ve bir rivayete göre genç bir ceylanın bir kavmi suya götürmesiyle bu ismi aldığı söyleniyor. Körfez ülkelerinden olmasıyla birlikte her yıl çok sayıda turist çekiyor. Bol güneşli ve ılıman günler görüyor. Tshirtlerinizi giymeye hazır olun. Çok sayıda plajı bulunmakla beraber su sporları, çöl safarileri, tema parklarıyla da ünlü.



Yemeklerinde bolca tarçın, safran, zerdeçal, fıstık ve kuru meyve kullanıyorlar. Al Majroos haşlanmış et ve limon baharat aroması ve Al Madrooba balık gibi ünlü yemekleri mevcut. En güzeli de her şeyin helal olması.

Sevenler için su sporu ve tema parkı bulunuyor. Aslında ben çok severim ama pek vaktimiz yoktu. 

Ulaşım için hep taksileri kullandık. Başta Uber alıyorduk ama taksilerin daha ucuz olduğunu keşfettikten sonra taksiyle seyahat etmeye başladık. Eşimin gittiği konferansa arkadaşımın eşi de kabul alınca biz arkadaşımla Ankara'dan aynı uçakla geldik, böylelikle beraber Uber çağırdık. 

Louvre Abu Dhabi

Louvre Abu Dhabi, Birleşik Arap Emirlikleri’nin en güzel müzelerinden biri. Bu müze Paris’teki Louvre Müzesi’nin Fransa dışındaki tek şubesi. Kubbe biçimindeki dev metal çatısı, güneş ışığının hurma yaprakları arasından süzülerek çöle vurmasından ilham alınarak tasarlandı.
























Şeyh Zayid Camii (Sheikh Zayed Grand Mosque)

Abu Dhabi Emiri ve ülkenin ilk başkanı Şeyh Zayed, farklı toplumların bir arada ve huzur içinde yaşamasını temsil eden bir cami yapılmasını istedi. Bunun üzerine farklı milletlerden mimarların görev aldığı, dünyanın farklı yerlerinden malzemelerin getirildiği Şeyh Zayed Cami inşa edildi. Aynı anda 40.000 kişinin ibadet edebildiği görkemli cami, Birleşik Arap Emirlikleri’nin en büyük camisi oldu. Caminin ön tarafında 24 saat boyunca sürekli Kur’an okunan Sheikh Zayed’in Anıt mezarı var.














Qasr al Watan (New Presidential Palace)

Saray Kalesi anlamına gelen Qasr al Watanö Abu Dabi'de bulunan en eski taş bina. Girişi ücretli. Sitesinden almak yerine Google Maps'teki ekstra önerilen sitelere bakarsan daha indirimli bir şekilde alabilirsiniz. Girişte otobüslerle sizi saraya kadar götürüyorlar. Hizmet sektöründe inanılmaz bir sistem var burda. 


Aşağıda görmüş olduğunuz Arapça yazı Birleşik Arap Emirlikleri'nin kurucusu Şeyh Zayed'in sözü:
 «الثروة الحقيقة هي ثروة الرجال وليس المال والنفط، ولا فائدة في المال إذا لم يسخّر لخدمة الشعب»

'Gerçek zenginlik, para ve petrol değil, insanların zenginliğidir ve eğer para halka hizmet için kullanılmadıysa hiçbir işe yaramaz.' anlamına gelen yazıdır.

“Wealth is not money and oil. Wealth lies in people, and it is worthless if not dedicated to serve the people”


Sarayın inşaatı 2017 yılında tamamlanıyor. 2019'da halka açılmadan önce sadece resmi amaçla kullanılmış. Çoğunlukla yabancı devlet liderlerine ev sahipliği yapıyormuş ve ülkenin yüksek konseyi ve federal kabine toplantıları için kullanılıyormuş. 


Beyaz granit ve kireçtaşından yapılmış saray. Kubbesi doğu ve batı kanatlarıyla çevrilmiş. Zarif gold rengi ve ince ince desenleriyle şaşalı bir saray yapılmış. Doğu Kanadı'nda önemli nesnelerin ve eserlerin saklandığı Bilgi Evi bulunuyor. Aralarında diğer ülkelerin liderlerinden gelen hediyeler, Kuranı Kerim ve İncil de bulunuyor. 








Emirates Palace Hotel

2005 yılında açılan 5 yıldızlı Emirates Palace Hotel şehrin en güzel oteli. İçini ücret karşılığında gezebiliyorsunuz. Yan tarafında da Halk Plajı var.











Miras Köyü (Emirates Heritage Village)

Arap kültürünü ve şehirleşmeden önce yaşadıkları çöl hayatını tanıttıkları bir vaha köyü oluşturulmuş. Açık hava müzesi olarak ücretsiz hizmet veriyor. Bu köyde buranın geçmişini simgeleyen birkaç küçük eski kayık, palmiye ağacı liflerinden yapılmış ev, hediyelik eşya mağazaları var.



Geleneksel atölyeler de düzenleniyor ve ziyaretçiler katılabiliyor. Yakınında Marina Mall bulunuyor. Biz öncelikle mall'a uğradık. 








Ferrari şeklinde jetskilerle su sporları yapıyorlar. Benim de yapasım geldi. 



Marina Mall


Corniche Beach

Corniche, deniz kenarında kilometrelerce uzunluğunda, körfez ve Lulu Adası manzaralı, palmiyelerle süslü şık bir yürüyüş alanı. Hava durumuna bağlı olarak (yani anormal sıcak ve nemli değilse) insanlar burada spor yapıyor, bisiklete biniyor, yürüyüş yapıyor.



1.gün:Abu dhabi ilk gün: louvre museum-$17
Seyh zayed camii-free
Marcla yemek

2.gün: Qasr al watan- başka siteden google mapsteki $10 yani daha ucuza aldık bileti
Presidential palace- episodes kahve
Emirates heritage village
Marina mall
Cornishe beach akşam yürüyüşü

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder