Londra'da Ramazan:Her Gün Farklı Yerde İftar

İstanbul'da her gün farklı yerde yaptığımız iftarlardan sonra Londra'da Ramazan yaşamayı da çok sevdim. Çok sayıda Müslüman'ın yaşadığı Londra'da iftar organizasyonları da oluyor. Ramazan Londra'da gerçekten bir başka. 


Ramazan ışıkları

2023 yılında da ilk kez Piccadily Circus'ta Ramazan süslemesi yapıldı sokaklarda.  Ramazan ışıklarının 2024teki bir görüntüsü






1-Ramadan Tent Project (Open Iftar)

Ramadan Tent, SOASlı bir grup öğrencinin 2013te başlattığı, ücretsiz ve herkese açık Ramazan ayı boyunca yapılan iftar programları. Eskiden SOAS'a yakın bir yerde parkta çadır kuruyorlardı. Biz de arkadaşlarımızla buluşup gidiyorduk. Bazı günler kalabalık olmuyordu bile. Biz 2017 Ramazan'dan beri gidiyoruz. Yıllar içinde sayı arttı. Hatta 300 olunca çadır ne kadar kalabalık diyorduk. Daha sonra 2019da farklı mekanlarda da iftar yaptılar. Mesela Westminster Abbey'in arka bahçesinde iftara katılmıştık, bisikletle gitmiştik hatta. British Museum, V &A Museum, Wembley Stadium, Hay's Galleria, Royal Albert Hall gibi birçok yerde iftar yapılmaya başlandı.  2022'de ilk defa Trafalgar Square'de 2000 kişilik iftara katıldık. O zamanki en büyük iftarları oldu. Şimdilerde Eventbrite'tan ya da Sitelerinde newsletterdan kaydolabiliyorsunuz. Farklı şehirlerde yapıyorlar 2022den beri. Cambridge, Coventry gibi. 

Iftarda elden ele iftar dağıtılırken o sırada namaz kılıyoruz cemaatle sonra hep beraber iftar yapıyoruz. Yanıma oturanla tanışıyordum. Müslüman olmayanlar da geliyor iftarlara o ortamı deneyimlemek için. Genelde çoğunluk üniversitede öğrenci oluyor.

Gönüllü olarak da çalışabiliyorsunuz. Linke tıklayarak sayfalarını görebilir, volunteer kısmından gönüllü olmak isteyebilirsiniz. 

Hem SOAS'ın ordaki iftarlardan birinde hem de Trafalgar'da katıldığım iftara Londra Belediye Başkanı Sadıq Khan da gelmişti. 


Sadıq Khan'ı konuşurken çekmişim




2-Street Iftar at Finsbury Park

Finsbury Park bölgesinde bir cadde boyunca devasa bir iftar programına katılmıştım. Önceden kayıt yaptırıyorsunuz ve iftarda yerinizi alıyorsunuz. Yere oturduğunuz için hava soğuksa önleminizi alın. Minder getirilebilir belki. Arkadaşlarla beraber gitmek keyifli olabilir. Biz iftarda arkadaşlarımıza denk gelmiştik beraber oturduk. Her gittiğimiz iftarda birilerine denk geliyorduk. 

Finsbury Park Camisine yapılan terörist saldırıya karşı Muslim Welfare House, Finsbury Park mosque and the charity Muslim Aid tarafından organize edilen bir sokak iftarı. Biryani, samosa, chickpea masala, kebab & dates ikram edildi. 


3-Central Mosque

Regents Park'ın ordaki Merkez Camisinde her gün açık bir iftar oluyor. Kayıt yaptırmak gerekmiyor. 



4-East London Mosque

Pakistanlılara ait bir cami olan camide Pakistan yemeği dağıtılıyor. Cami içinde hanımlara ayrı Meryem Centre var hanımlar orada oluyor. Erkekler kendi kısmında oluyor. 


5-Aziziye Camii

Türklere ait bir cami olan Aziziye'de belli günler iftar oluyor. Önceden teyit etmek gerek. 


6-Diyanet Camii

Diyanet Camisinde belli günlerde hayırseverler iftar veriyor. Önceden davetli olmanız gerekiyor katılım için. 



7-Süleymaniye Camii

Belli günlerde iftar veriliyor. Önceden davetli olmanız gerekiyor. 


Üniversitelerin Islamic Societylerinin de olabiliyor bazen iftarları. Eventbrite üzerinden veya googlea yazarak bulabilirsiniz. 

Mesela bir gün The Atrium'da bağış toplamak için yapılan bir iftara katılmıştık. Yemekler çeşitli ve enfesti. 




Ayrıca yazmadığım ama gittiğimiz başka iftarlar da oldu: İşyeriniz iftar yapıyorsa katılabilirsiniz ya da arkadaşlarımızı iftara çağırdığımız zamanlar ya da beraber restorana gittiğimiz zamanlar da oldu. Bazen başka kurumların düzenlediği davetlere de katıldık. Bir kere de donation toplamak için iftar organizasyonu yapan bir kurumun davetine katılmıştık. 


Trafalgar Square'de de bayram şenliklerine katılmıştık. Çocuklar ilahi söylüyor, Halal yemek standları açılıyor, konuşmalar yapılıyordu. Hattatlar isim yazıyordu, biz de ismimizi yazdırdık.


8-Boğaziçililer iftarı

Boğaziçi mezunları olarak buluştuğumuz iftardan bir kare:






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder