Boston, MA: Tam bir öğrenci şehri: Bir Harvard Macerası

Boston, Amerika Birleşik Devletleri'nin Massachusetts eyaletinde bulunan bir şehir. ABD'nin en eski şehirlerinden. En çok üniversiteye ve öğrenciye sahip olan şehri olduğu için de ben öğrenci şehri olarak tanımlıyorum. Ben de Amerika'ya gelmeden önce ilk Boston'dan doktora kabulü almıştım. Ancak eşimin okuluna  çok çok uzak olması sebebiyle başlamadım. Boğaziçi'nden en çok arkadaşımız Boston'da daha sonra ise bizim yaşadığımız DC, Virginia, Maryland yani DMV bölgesinde. Amerika'ya taşınmadan önce ben de hep Boston'a taşınacakmışız gibi hissediyordum. İngiltere'ye ve dahi Avrupa'ya diğer Amerika şehirlerine nispeten benziyor. 

Kaç defa plan yapıp da izin alamadığım için gelemediğim bu şehre inşallah Selim, doktorasını bu dönem Harvard'ta  okuyacağı için geldik.

Siz de Boston'ı tarihteki Boston Tea Party'den biliyorsunuzdur. Şehir, 1630'da Shawmut Yarımadası'nda İngiltere Puritan yerleşimcileri tarafından kuruldu. Amerikan Devrimi'nin kilit olaylarından Boston Tea Party, Boston Katliamı(Boston Massacre), Banker Tepesi Savaşı, Boston Kuşatması'nın gerçekleştiği şehir. 


Bisikletle Rota
1.gün
Harvard-Cambridge gezdik.
Selim'in ofisi ziyaret ettik
Richard A and Susan Smith Campus terasa çıktık
Johnston Gate
Law School Widener Library
John Harvard Statue
Harvard Shop


2.gün-Downtown gezdik
Long Wharf
North End-Marinada gezin
The Paul Revere House
Skinny House
Freedom Trail
Quincy Market-Faneuil Hall
The Well Coffee House'ta double chocolate blast ve frozen strawberry içtik
Marshalls
Primark
Patates kızartması aldık
Boston Tea Party Ships and Museum önünden geçtik
Fan Pier Park
Chinatown Gate
gösteri izledik Çinlilerin
Boston Common
Beacon Hill
Public Garden-Swan Boats
Black Seed Cafe and Grill'de hamburger

3.gün
MIT 
Boston College 
Baker Library-Harvard Business School

4.gün
Whale watching/balinaları izlemek için turlar groupon'dan Gloucester'dan başlıyor.


5.gün
Rhode Island 
Brown University

6.gün
New Hampshire'da Fall Foliage
Milford Pumpkin Festivali
Washburn's Windy Hill Orchard
Monadnock State Park


Gezilecek yerler

1-Harvard Üniversitesi

1636 yılında kurulan Harvard Üniversitesi, Amerika'nın en eski yüksek öğretim kurumu olması sebebiyle ve dünyanın en iyi üniversitesi seçilmesi hasebiyle oldukça değerli. Çok sayıda mezunun ve varlıklı ailenin, şirketlerin bağış yapmasıyla zengin bir üniversite haline gelmiştir. Boston'daki pek çok üniversitede arkadaşımız doktora yapıyorken Harvard'ta da doktora yapan arkadaşlarımız var. 


Üniversite 1636 yılında kurulmuştur ve Amerika’daki en eski yüksek öğrenim kurumu olması nedeniyle Boston için çok değerli bir yapıdır.

Widener Library 




Harvard yurtlari


Baker Library
Kapısı herkese açık bir kütüphane. Hem oturup dinlenebileceğiniz, kitap okuyabileceğiniz masalar var, hem de dışında oturabileceğiniz bir bahçe var. Ayrıca kitap değiş tokuşu için bir dolap konulmuş. 





2-MIT

21 filminde Ben'in MIT'de okuyup Harvard Medical School'u hedeflemesi gelir benim hep aklıma. 



3-Boston Üniversitesi


Boston University Beach


4-Boston College

Selim'in burada aynı bölümde doktora yapan 3 arkadaşı birden var. 









Diğer üniversiteler: Northeastern, Tufts, Umass Amherst, Umass Lowell, Brandeis, Massachussets, Suffolk, Simmons. 

5-Charles Nehri-Cruise

Cambridge ve Downtown'ı bağlayan nehir. Üzerinde Boston Duck Tourlar yapılıyor. Hatta Science Museum'ın ordan suya iniyor gemi-otobüs.

6-Downtown

Aslında Boston denilince ilk akla gelen Downtown yani çarşısı parkı olan kısım, diğer yerleri de kapsayınca ismi Greater Boston oluyor. Downtown'da Çin mahallesinden çarşı pazara, kütüphaneden restoranlara şehir hayatının içerdiği her şey mevcut. 





7-Back Bay Mahallesi

Zamanında durgun sular üzerine inşa edilmiş. 19.yy'dan kalma Victoria dönemine ait evler var. Mahalle aynı zamanda ülkenin en eski ve en büyük botanik parkı olan Boston Public Garden’a ev sahipliği yapmaktadır.



8-Long Wharf

Geziye limandan başlayarak downtownı bisikletle dolanabilirsiniz. 


9-Chinatown

New England’daki tek Çin mahallesidir. 1800lerin sonlarında Çinlilerin göçtüğü yer. Adamlar resmen Amerika kurulmuş gelin gidelim demişler. O yıllarda nerden buldunuz dedim yaa. Bir ayakkabı fabrikasında grev yapacak insanlara ihtiyaç duymuşlar ve onun için San Francisco'daki Çinlileri buraya getirmişler. 



10-Beacon Hill ve Black Heritage Trail
Federal ve Yunan Revival tarzında inşa edilmiş bakımlı tuğla evler sıralanmaktadır. Bu evler ise yeşilliklerle kaplanmış Louisburg Meydanı’na bakmaktadır. Bacon Hill’in kuzey kısmı daha mütevazı bir ortama sahiptir ve 19. yüzyılın başlarından bu yana Afro-Amerikalılara ev sahipliği yapmaktadır.


11-Boston Common and Public Gardens

Common, Amerika’nın en eski halka açık parkı olarak biliniyor. 1634’de şehrin kurucuları tarafından satın alınmıştır. Park ilk olarak bir mera olarak kullanılmış. Birçok tarihi olaya tanıklık etmiş. İngilizler de 1775 senesinde burayı kamp alanı olarak kullanmış.



Kuğulu köprü. Boston Public Garden, birçok bitki türünün bulunduğu ve Amerika'nın en eski parkıdır. 






12-Quincy Market and Faneuil Hall Marketplace

Meyve ve sebzeyi ucuza bulabileceğiniz bir pazar. Cumartesi ve pazar günleri açık. Ancak sokak yemekleri pahalıydı. 



Hay Market

Cuma ve cumartesi günleri taze meyve sebzeyi en ucuza bulabileceğiniz pazar. Hatta cumartesi akşam kapatırken bedava bile veriyorlar. 



13-Boston Public Library







14-North End

Şehrin en eski yerleşim yerlerinden biri olan North End, Boston’un Küçük İtalya’sı olarak anılır. Burası günümüzde otantik ortamıyla eğlence yerlerinden biri. Özellikle Freedom Trail gibi muhteşem yerler North End’i ilgi çekici kılmaktadır.

15-Freedom Trail

Burası yaklaşık 4 kilometrelik bir parkurdur ve Amerika’nın en eski parklarından biri olan Boston Common’dan başlar. Patika boyunca Paul Revere, Samuel Adams ve John Hancock gibi önemli isimlerin gömülü olduğu Old Granary Burying Ground başta olmak üzere King’s Chapel Burying Ground, Old South Meeting House veOld State House gibi yerleri göreceksiniz. Çinlilerden önce de bölgede Anglo-Sakson Protestanlar yerleşmişti. İlerleyen yıllarda da konut ve iş fırsatlarının burada yoğun olması nedeniyle Suriyeli, Yahudi ve İtalyan göçmenler burada yaşamıştır.

16-Boston Tea Party Ships and Museum

Boston Tea Party-İngilizlere verdikleri yüksek vergileri protesto ettiler.

17-Paul Revere House

Paul Revere, Amerikalıların İngilizlere karşı bağımsızlık mücadelesinde önemli isimlerden biridir. Boston'ın en vatanseverlerinden bilinirdi. Kolonistlerin İngiliz birliklerine karşı savaşmasına yardımcı olmak için Sons of Liberty isimli bir istihbarat ağı kurdu. Gece yürüyüşü ''midnight ride '' ile ünlü. 



18-Whale Watch Cruise/balina izleme turları

Normalde kişi başı $65 ayrıca olan $5 da fuel ücreti olan balina izleme turlarını groupon üzerinden alınca kişi başı $35'a getirdik. Balinanın bazen sadece kuyruğunu bazen de gövdesini gördüğümüz bu tur bizim için farklı bir deneyim oldu. 


19-Prudential Towers/The Pru

Uluslarası stil gökdeleni olarak bilinirmiş. Prudential Tower, halk arasında “The Pru” olarak adlandırılmaktadır. Pek çok sosyal etkinliğe ve alışverişe imkan sunuyor. 

20-New England Aquairum-$32

İstanbul'daki daha güzel denilince biz de ücretli bir akvaryuma burda girmek istemedik 

21-SoWa Vintage Pazarı


22-Isabella Stewart Gardner Museum
Polis kılığında 2 hırsız 1990da 100 milyon dolarlık resim çalmış burdan. 

23-Boston Duck Tours


24-Blue Bikes

Boston'ın şehir bisikletleri Eylül ayı boyunca ücretsizdi. Şehri bisikletle dolaştık. 





Boston civarında yerler

1-Provincetown, Rhode Island

state capitol


waterplace park



Brown University



2-Gloucester for whale watching




3-New Hampshire'da 
Fall Foliage


Milford Pumpkin Festivali







Washburn's Windy Hill Orchard




Monadnock State Park



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder