Amerika'da araba ve ehliyet almak

    Eveet gelelim şu araba meselesine. Amerika Birleşik Devletleri'ne yerleşmeye gelen kişinin ilk yapacağı iş araba ve ehliyet işini halletmektir. Çünkü ülkede New York şehri hariç toplu ulaşım oldukça zayıf ve nerdeyse herkesin şahsi arabası vardır. Kısa süreli geliyorsanız ve öğrenci şehrindeyseniz okula yakın oturarak veya metro durağına yakın bir yerden ev seçerek ulaşım sorununu çözebilirsiniz. Ancak uzun süreli geliyorsanız markete gitmek için bile arabaya ihtiyacınız olduğunu fark edeceksiniz. 




Araba almak

Kalacağınız süreye göre araba almak veya kiralamak (lease yapmak) arasında karar vermeniz gerekebilir. Sıfır araba alacaklar ve daha sonra satmayı düşünenler değer kaybını hesap ederek lease yapabiliyorlar. Ancak uzun süreli kalacak olanlar genelde satın alıyorlar. Ciddi bir 2. el piyasası var. İster sahibinden ister dealerdan araba bulabilirsiniz. Sahibinden bulmak için Facebook marketplace'e bakıyoruz genelde. Dealerdan almak için de carman Carvana gibi siteler var. Hatta evinize kadar getirip bırakabiliyorlar. 

Bu arada her zaman olduğu gibi araba alım satımında ve ehliyet konusunda da her eyalet farklılık gösteriyor. Her eyaletin kuralını kontrol etmek gerekir. 

Araba modellerinden bahsedecek olursak, Amerika'da en popüler markaların Honda ve Toyota en popüler modellerininse Honda CRV ve Toyota RAV4 olduğunu söyleyebilirim. Satarken de daha kolay alıcı bulmak için bu modeller oldukça tercih ediliyor. Mazda CX5'ı da çokça görüyoruz. Sıfır ürünler için bayilerine gidilebilir. 2. el araç alıyorsanız bizim gibi o zaman dikkat etmeniz gereken hususlardan bahsedelim. Arabanın piyasa fiyatını bulup karşılaştırmak gerekir. Bazen piyasa fiyatının altına ya da 2021 yazında olduğu gibi çok üstüne bulabiliyorsunuz. Şu anda sıfır araç yeterince üretilmediği için 2. el fiyatları da uçtu. Araba zamanla değer kaybetmek yerine kısa sürede değer kazanıyor. Bizim gibi tam fiyatların yükseldiği zamanda almak zorunda kalırsanız işiniz zor. Biraz bütçeyi yükseltmek gerekecek.


 

Arabayı satın alırken yapılacaklar

1-Arabayı mekaniğe götürerek herhangi bir sorunu var mı öğrenmek. Mekanik fiyatları değişiyor. $110 -$150 bulunduğunuz bölgeye göre değişebilir. Biz ilk arabamızı satmıştık. Piyasada fiyatlar yükseldiğinde almak zorunda kaldık. Beğendiğimiz bir arabayı mekaniğe götürdük ve arabanın altındaki küfün çok fazla olduğu söylendi(rust). Soğuk bir bölgede kullanılmış, muhtemelen kar altında kalmış ve nemli durmuş dendi. Araba gerçekten de Michigan'da kullanılmış. Bu küf arabayı yer bitirir, kanser gibidir dediler. Kaza geçmişi de vardı. Küf sorunu olmasaydı kaza geçmişini önemsememiştik. Bu bilgilerden sonra o baktığımız arabayı almadık ama mekaniğe ödediğimiz para da cebimizden çıkmış oldu. Daha sonra başka bir arabaya baktık. Daha pahalı olmasına rağmen mekanikte herhangi bir sorun çıkmadığı için ve beğendiğimiz için onda karar kıldık. 

2- Satın alırken Bill of Sale (satış sözleşmesi) imzalamak, title (ruhsatı) sahibinden almak. 

3-Satın aldıktan sonra arabaya insurance (sigorta) yaptırmak

4-Title, Bill of sale, geçerli bir driver license(ehliyet) ve insurance ile evinin bulunduğu eyalette DMV'ye gitmek. Randevu almak gerekiyorsa kontrol etmek gerekir önceden. DMV'de insurance'ınız var mı diye sorarlarsa evet demelisiniz yoksa plakayı vermiyorlar. 

5-DMV'de Bill of sale'de yazılan miktara göre arabanın vergisini ödemek. Registration yaptırmak, plaka ve üzerinde tarih olan sticker'ları alıp ücretlerini ödemek ve bunları arabaya takmak. Bundan sonra arabayı kullanmaya başlayabilirsiniz. Stickerlar geçici süreliğine veriliyor yenisini almanız gerekiyor.

6-Virginia'da ayrıca arabayı Virginia county'ye bildirmeniz gerekiyor. 

Bizim ilk arabamız DC'de oturduğumuz için DC plakalıydı. 2. arabamızsa Virginia plakalı oldu. 

7-Insurance konusuna gelince biz Geico'dan aldık. Eyalete göre fiyatlar çok fazla değişebiliyor. Aylık $30'a 'insurance alan arkada;imiz da var $200'a insurance alan arkadaşımız da var. 

Biz 2. aldığımız arabayı diplomattan aldığımız için title'ının OFM DMV'den gelmesini bekledik.  O yüzden ilkinden daha uzun sürede arabamıza kavuştuk. 

Ehliyet almak

Ehliyet almak için de kurallar eyaletlere göre değişiyor. 

Ehliyetimizi DC'den almıştık. Eğer öğrenciyseniz ehliyet I-20 kaç yılsa ona göre veriliyor. DC'de ehliyet almak için geçerli bir pasaport, I-20 (öğrenciyseniz)/non-eligibility letter (diplomatik vizeye sahipseniz), 2 tane adres kanıtı (banka dökümanı ve isminize fatura), SSN (social security number) kartı veya yoksa SSN alamayacağına dair okuldan bir belge alıp onu Social security administration'a yeni bir belgeyle değiştirip götürüyorsunuz. Bütün bu belgeleri yaşadığınız eyaletteki DMV'ye götürüyorsunuz. 

Eğer Türkiye'den veya başka bir ülkeden ehliyetiniz varsa DC'de direksiyon sınavına girmeden sadece yazılı sınava girerek sınavdan geçerseniz bu belgelerle geçici ehliyet alıyorsunuz. 15 gün içinde de ehliyetinizi evinize gönderiyorlar. 25 soruda 20 soru yaparsanız sınavı geçiyorsunuz. Geçemezseniz belli bir süre sonra tekrar sınava girmeniz gerekiyor. Ben Türk ehliyetimle gittim, $10 verip sınava girdim. İlk seferde sınavı geçtim ve göz muayenesi yapıp belgelerimi kontrol edip geçici ehliyeti verdiler. 2 yıl sonra ehliyetim expired oldu ve yeniden belgelerimle gidip eski ehliyetimi gösterip yeni pasaport ve yeni vizemle yeniden ehliyet başvurusunda bulundum. Sadece belgelerimi götürdüm ve onayladılar. Eve ehliyeti kargoladılar. 

Ehliyet geldikten sonra bu ülkedeki kimliğiniz olarak kullanabilirsiniz. Ayrıca yeni geldiyseniz Türk ehliyetiniz veya diğer ehliyetleriniz 6 ay veya 1 yıl geçerli olabiliyor. 
















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder