Arapça: Nasıl öğrenilir? Kaynaklar

ARAPÇA: Nasıl öğrenilir?

بسم الله الله الرحمن الرحيم

İnşallah blogumun bu kısmında Arapça adı altında ''Bir dil nasıl öğrenilir''i anlatacağım, Arapça kaynaklar vereceğim ve sonrasında Arapça'yı anlatmaya başlayacağım. Bu yazımda metodları ve yeterli kaynakları bulabilirsiniz. İnşallah faydalı olur.

ENDÜLÜS الأندلس: Medeniyetin beşiği

Outline

Endülüs (Genel)
İşbiliye (Sevilla)
Kurtuba (Cordoba)
Gırnata (Granada)
Malaga

Medeniyet denilince akla ilk gelen yerdir Endülüs. Günümüzde İspanya'nın özerk bir bölgesi iken, aslında İberya'da kurulan köklü bir tarihtir. 711 yılında Tarık b. Ziyad'ın savaşta ricat olmaması için kendi gemilerini yaktırıp fethettiği bu topraklarda dünyada görülmemiş bir medeniyet kurulmuş. Nitekim Türkçe'deki gemileri yakmak deyimi de buradan gelir. En parlak dönemini ise Endülüs Emevileri döneminde yaşamışlar. Kurtuba, Bağdat ve Kahire'den sonra dünyada 3. önemli bilim merkezi haline gelmiş. Hatta Avrupa bilim ve sanatının bazı temelleri de o dönemde atılıyor. O dönemde Avrupa'da sadece papazlar ve liderler okuma yazma bilirken, Endülüs toplumunun neredeyse hepsi okuma yazma biliyormuş. Şehircilikte dönemini aşan Endülüs, ''convivencia'' adıyla Müslüman, Hristiyan ve Musevilerin bir arada yaşayabileceğinin simgesi olur. Hatta Sefarad Yahudileri (Endülüs'ten Osmanlı'ya sığınan yahudiler), yahudilerin altın çağı/ Golden age of Jews olarak bilinen dönemi yaşamışlar. 1492'de ise iç karışıklıklar yüzünden Arapların hakimiyetinden ayrılan topraklarda Müslümanların varlığı Moriskoların(zorla Hristiyan olan dışarda Hristiyan gibi davranıp, evde İslami hayatına devam edenler) 1609 yılında İspanya'dan sınır dışı edilmesiyle tamamen son buluyor.

Barcelona: Gaudi'nin eseri: 11 günlük İspanya turunun başlangıcı

İSPANYA 

31.12.2016-11.01.2017 tarihleri arasında gezdiğimiz İspanya'ya dair bilgiler vereceğim. Bu yazıda Barcelona'dan bahsediyorum, bir sonraki yazımda Endülüs'ten bahsedeceğim. Vizeye Londra'dan başvurduğumuz için daha kolay oldu, 2 gün içerisinde çıktı. Ancak 11 günlük gezimiz için tam 11 günlük Shengen vizesi verdiler. Hem de dilekçemizde bir sene boyunca İngiltere'de olduğumuz için Avrupa'yı ara ara gezeceğimizi belirtmemize rağmen.

Londra/İngiltere: Ne yapılır, nereler gezilir? 126 Öneri



"İlk kez girdiğim Saint Paul Katedrali'ni Süleymaniye'yle, hala her gittiğimde ziyaret etmeye çalıştığım Charing Cross'daki sahafları Beyazıt'taki sahaflarla, Thames nehrini Boğaziçi ve Haliç'le, Oxford Street'i İstiklal Caddesi ile, Piccadily Circus'u Taksim Meydanı'yla karşılaştırırken, şehirlerin insani/evrensel ortak özüyle medeniyetsel farklılıklarını anlamaya çalışıyordum."

                                                                                   Ahmet Davutoğlu, Medeniyetler ve Şehirler

20.10.2016'dan bu yana yaşadığımız Londra'yı başta genel özellikleriyle sonra da kategorilere ayırarak sizlere anlatamaya çalışacağım. Londra'yı ziyaret etmek isteyenler, burada yaşamayı düşünenler, ya da sadece buradaki hayatı merak edenler için faydalı bir blog olur inşallah.